De ce cumpără românii tot mai mult aur

Ultimele săptămâni au adus recorduri peste recorduri ale prețului aurului, atât pe piața internațională, cât și pe cea din România. La finalul lui octombrie, Banca Națională a afișat prețuri care au depășit 300 de lei pentru gramul de aur, iar specialiștii consideră că metalul prețios e mai scump, în medie, cu peste 8% după evenimentele din Orientul Mijlociu, iar tendința este în continuă creștere.

„Aurul a fost considerat întotdeauna un activ de refugiu și o protecție sigură împotriva inflației. Prețul său tinde să crească în perioadele de incertitudine financiară și politică, din dorința oamenilor de a-și asigura veniturile. Le trăim acum pe amândouă, așa încât nu ne miră să observăm o creștere a procentului clienților care își securizează economiile prin achiziția de bijuterii din aur. Acest activ este atractiv atât pentru marii, cât și pentru micii investitori, cu atât mai mult cu cât dezvoltarea tehnologiei și a platformelor de tranzacționare facilitează mult procesul de achiziție”, spune Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

De altfel, după creșterile importante ale prețului aurului cauzate de pandemie, războiul din Ucraina și contextul politic complex din întreaga lume care a culminat cu conflictul din Orientul Mijlociu, valoarea acestui activ a crescut constant, iar agențiile de prognoză economică sunt în majoritate de acord că tendința se va menține până în 2030. „În momentele de tensiune cumulată, când totul se depreciază, aurul crește. Cu siguranță vom asista la noi maxime istorice ale prețului acestui activ și în perioada următoare”, mai spune Cosmin Popovici.

CEO-ul CreditAmanet subliniază că de la debutul lui 2023 holdingul a înregistrat o creștere de 35% pe segmentele amanet aur și vânzare bijuterii noi din aur. „Există, în mod cert, o creștere a procentului clienților care se îndreaptă spre achiziția de bijuterii din aur ca modalitate de investiție cu riscuri extrem de scăzute, în pofida perioadei dificile. Pe de altă parte, clienții care apelează la creditarea tip amanet pot să acceseze sume mai mari pentru că valoarea bijuteriilor din aur a crescut”, explică CEO-ul CreditAmanet.

Care sunt avantajele investițiilor în aur

Aurul are tendința de a crește sau măcar de a-și păstra valoarea în perioadele de inflație, ceea ce îl face o opțiune de investiție atractivă în astfel de momente. Portabilitatea și lichiditatea sunt alte avantaje ale acestui activ. Bijuteriile din aur pot fi ușor transportate și convertite rapid în bani, în caz de nevoie și, în plus, acest lucru e ușor de realizat în orice colț al lumii. Aurul are o valoare stabilă și durabilă de-a lungul timpului, iar bijuteriile din acest metal pot reprezenta o investiție pe termen lung, care poate fi valorificată sau păstrată în familie. Diversificarea portofoliului și reducerea riscurilor la care sunt expuse variate clase de active reprezintă alte beneficii ale investițiilor în (bijuterii din) aur.

La ce să fii atent când investești în bijuterii din aur?

În ultimii ani, tot mai mulți clienți au ales să investească în bijuterii pre-owned sau chiar noi de la casele de amanet datorită prețurilor competitive și a ofertei extrem de diversificate. În cazul unei astfel de opțiuni, verificarea reputației retailerului este unul dintre primele lucruri care trebuie făcute. „Retailerul trebuie să poată garanta autenticitatea, calitatea și proveniența obiectelor pe care le comercializează. Bijuteriile, mai ales dacă au încrustate pietre prețioase precum diamantele, spre exemplu, trebuie evaluate de experți profesioniști”, spune Cosmin Popovici, care subliniază că bijuteriile din aur oferă, mai ales în vremuri de incertitudini economice și politice, oportunitatea unor investiții cu risc scăzut și securizarea economiilor. „Aurul este o investiție sigură în vremuri dificile. Deteriorarea condițiilor economice îi poate susține sau chiar amplifica valoarea”, mai spune CEO-ul CreditAmanet, care estimează o creștere importantă a prețului acestui activ și în 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

13 Comentarii

  1. E manipulare, sau, cumpără bugetarii și pensionarii de lux! Sunt multi cetățeni care și-au amanetat bijuteriile pentru casa sau alte personale, ce să facă, sa le recupereze sau sa rămână la amanet in contul împrumutului? Sa nu uitam că la amanet, prețul e mult mai mic decât cel real de pe piata și dobânzile sunt uriașe la acest schimb aur contra împrumut.

  2. Cumpara aia care nu stiu sa numere, care voteaza cu Simion. Cand vin hotii peste ei, il iau cu sacosele. Tembelii, banii trebuie sa circule !

  3. unii nu știu carte, nu știu în ce sa investească.
    Apoi și aia care au îndrăznit sa-si dezvolte o afacere, i-au luat băieții în vizor.
    Asa ca, ori investești afara ori pui la ciorap.
    Oricum, fără 5 milioane de români productivi, nu mai avem șanse.

  4. Banuiesc ca cei de la amanet nu ofera 300 de lei pe gramul de air de 24k, nu? 🤣 Adevarul e ca se cheama investitie cand se cumpara ieftin si fructificarea investitiei cand se vinde scump, nu? 😂😂

  5. Eu am investit in Aluminiu )) , folie subtire de aluminiu .
    Reflecta foarte bine radiatia de prostie generata de sistemul demonocratic 😉

  6. Eu personal nu cunosc pe nimeni care cumpără aur …dar daca unul are chef să creadă că românii cumpără aur poate are dreptate acum eu la cât sunt de „credul” in legătură cu presa întotdeauna plec de la primisa inversă …. dacă la TV spun că plouă afară în mintea mea este o vreme super bună …..probabil că din am pus prea mult botul acum sunt Gigi contra (dar îmi găsesc argumente sunt convins 100%) …. așa este omul caută să găsească un echilibru in tot ceea ce face ……

  7. romanii cumpara aur cand e scump si vand aurul cand se ieftineste; apoi cer statului sa-i despagubeasca, ca a crescut francul elvetian,se stie,se cunoaste

  8. Atunci când ai dat aur, un lucru cu adevărat valoros, atunci ești complet dependent de bucățile de hârtie ale altora…

  9. In anul 1986 pretul mediu anual al Aurului a fost de 350 dolari uncia….In 2022 pretul mediu anual al Aurului a fost 1900 dolari uncia….Deci 1 dolar 1986 = 5,43 dolari 2022…..Prin urmare PIB ul Romaniei din 1986 care a fost 60 miliarde dolari 1986, ar insemna in 2022 o marime de 60 x 5,43 adica 325 miliarde dolari 2023….Adica in termeni reali PIB – ul Romaniei in 2023 a fost mai mic sau cel mult egal decat in 1986…

  10. „Adica in termeni reali PIB – ul Romaniei in 2023 a fost mai mic sau cel mult egal decat in 1986…”

    Inflatia creste PIB-ul in valoare numerica. Asta fac guvernele sa pacaleasca populatiia. Deflatia este rea, te da de gol.

  11. reclama mascata, aurul din bijuterii de 14 K deci de 58,5% aur se vindea anul trecut cu aprox. 280 de lei gramul, iar BNR evaluiaza peste 300g de 24K deci aprox. 100% aur, in acele lingouri de 5 sau 10 grame de aur. Este o eroare sa cumperi bijuterii de la Amanet daca vrei porti pt ca este incarcat aurul cu toate problemele fostului proprietar, doar daca vrei sa-l transformi in alta bijuterie. Nu merita pt ca manopera este scumpa si exista si pierderi, asa ca mai simplu intri in magazinele aparute ca ciupercile si cumperi. Este o eroare sa cumperi in creza cand pe bursa NY a ajuns aprox. 2000$ uncia/30 grame. Peste un an daca se impaca aia mari va fi aprox. 1000$. A ca este de preferat aurul sau argintul unor gablonturi scumpe si care isi pierd din aspect, da, dar nu suntem in martie, nu-i ziua Femeii…Eu nu as investi pt ca daca lucrurile se complica, poate fi periculos sa ai ceva…comunistii pardon progresistii pardon afaceristii care vor sa decarbonizeze lumea si s-o depopuleze crezand ca vor scapa de ziua de Apoi se inseala…ea vine, unii si-o grabesc devenind botanisti sau specialisti in distilare…iar asa cum zeii asteapta ziua noastra poate miliarde o astepta pe a lor, stiind ca numai asa va scapa omenirea…Apocalipsa este Marea Eliberare a omenirii…

  12. nu numai romanii. toti oamenii care au ceva bani, investesc in aur. care nu isi pierde valoarea. banii sunt hartii ffara valoare, daca nu sunt garantati. dar oricum mai buni decat banii „virtuali”. care nu sunt ai tai sub nici o forma. in america se cumpara aur si argint masiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.