De ce este posibil să nu fie transmise meciuri de la Euro 2016

Pe lângă europenele din 2016, şi Eurovisionul, şi meciul din Irlanda de Nord sunt în pericol să nu fie văzute de români. De 10 ani, toate guvernele au întors spatele TVR. Cine a refuzat să sprijine TVR.

Şi Eurovisionul, şi meciul din Irlanda de Nord sunt în pericol

Săptămâna trecută a izbucnit un scandal monstru: s-a aflat că TVR nu a obţinut drepturile de difuzare a turneului final al „Euro2016”, şi imediat atât cei interesaţi, dar şi mulţi neinformaţi au ieşit la atac. Mai nou, există riscul ca şi semifinalele şi finala Eurovision de la Viena să nu fie urmărite de către telespectatorii din România şi chiar şi transmiterea meciului de fotbal Irlanda de Nord-România, din luna iunie, nu mai este sigură. De ce? Este posibil ca EBU (European Brodcast Union) să sancţioneze TVR pentru restanţele financiare pe care le are faţă de organismul european şi care se ridică 15,3 milioane de euro, din care 82% reprezintă licenţe pentru transmisii sportive şi cheltuielile tehnice aferente. Cum s-a ajuns aici, de ce TVR se află într-o situaţie fără precedent şi ce măsuri propun directorul general al TVR, Stelian Tănase, şi echipa sa au fost subiectele unei conferinţe de presă susţinute în sediul din „Pangratti”.

Stelian Tănase: Datoriile istorice ne omoară

Şeful TVR, Stelian Tănase, înainte de a explica de ce sunt şanse mici ca „Euro2016”să fie transmis de TVR şi de ce există riscul şi netransmiterii Eurovisionului, a arătat care sunt cauzele pentru care TVR a acumulat datorii foarte mari. Datorii care, de altfel, sunt şi la originea problemelor legate de obţinerea drepturilor tv pentru Euro 2016 şi la posibilele sancţiuni ale EBU. „Practic, pe noi ne omoară datoriile istorice. De când am preluat mandatul, am reuşit să reduc din cheltuieli, dar nu putem face faţă, nu ne putem redresa din cauza datoriilor istorice şi evident a penalităţilor aferente acestor datorii. S-a ajuns la aceste datorii din cauza unor măsuri şi a unor acte normative din ultimii 10 ani şi pe care le consider eronate. Este vorba de:

  • 2003: reducerea taxei TV de la 4,5 lei la 4 lei
  • 2005: modificarea Codului fiscal – eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe
  • 2005: introducerea contribuţiei pentru ANC de 15% din veniturile de publicitate
  • Legea audiovizulului 504/2002 – limitarea numărului de minute de publicitate permise la 8 minute pe oră
  • Ordonanţa 8/2013, Decizia CCR 448/2013 – limitarea segmentului plătitorilor de taxă persoane juridice
  • Ordonanţa 25/2013 – schimbarea regulilor în domeniul publicităţii, a generat scăderea veniturilor

După reducerea taxei tv, care a reprezentat o lovitură pentru postul public, în 2005 s-a produs un adevărat «cutremur» prin introducerea TVA pentru programe şi licenţe. Începând cu anul imediat următor, TVR a început să intre pe minus. Cred că este o problema la nivelul clasei politice în ce priveşte misiunea publică şi utilitatea televiziunii publice. Nu cred că aceste lucruri sunt înţelese foarte bine. Televiziunea română suferă de o subfinanţare cronică, ca şi spitalele din România, ca şi învăţământul. Timp de 10 ani, toate guvernele, şi nu au fost puţine, indiferent de culoare politică, au întors spatele postului public de televiziune. Şi nu este vorba doar de măsurile şi actele normative enumerate, ci şi de faptul că nu au sprijinit TVR, aşa cum ar fi fost normal, aşa cum se întâmplă în celelalte state europene, ţinând cont de misiunea postului public”, a precizat Stelian Tănase.

Filmul negocierilor externe pentru „Euro 2016”

Directorul general al TVR a prezentat documente din care rezultă filmul complet al negocierilor pentru drepturile tv la Euro 2016:

  • 8 septembrie 2014: CA al TVR aprobă începerea negocierilor cu EBU.
  • 3 octombrie: TVR face oferta către EBU, conform mandatului CA.
  • 10 octombrie: EBU confirmă primirea ofertei de la TVR.
  • 17 octombrie: Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive (DESS) îi informează pe directorul Departamentului Fotbal şi pe directorul general EBU că TVR nu poate oferi încă o scrisoare de garanţie, anunţând că sunt discuţii cu două bănci; directorul general al EBU cere ca în săptămâna următoare TVR să facă o asigurare de plată sau să ofere o scrisoare de garanţie bancară.
  • 20 octombrie: DESS îi informează pe directorul general al TVR, producătorul general şi directorul economic că „Euroviziunea nu acceptă oferta financiară fără o garanţie bancară, termenul limită fiind 21 octombrie, orele18.00”.
  • 21 octombrie: EBU informază că a luat notă de imposibilitatea TVR de a plăti sau de a oferi scrisoarea de garanţie şi că oferta de participare la licitaţie către UEFA nu va include TVR. În această situaţie, discuţiile privind achiziţionarea drepturilor de transmisie au început să se poarte cu firma CAA Eleven (agentul de marketing al UEFA) căreia pe 21 octombrie TVR i-a transmis o ofertă. CAA Eleven solicită ca 25% din sumă să fie plătită la semnarea contractului, concret, în noiembrie 2014. CAA Eleven anunţă că este obligatorie scrisoare de garanţie bancară.
  • Octombrie-decembrie: CAA Eleven sondează piaţa din România şi primeşte oferte de la Dolce, Digi şi de la televiziuni generaliste pentru cele două pachete de drepturi ale „Euro2016”(pachet de 5q de meciuri şi pachet de 23 de meciuri – n.a.) şi constată că poate obţine sume superioare celei pe care era posibil să o fi acceptat de la TVR, dacă era acoperită de o garanţie bancară.
  • 22 ianuarie 2015: TVR solicită Guvernului o scrisoare de garanţie guvernamentală şi informează CAA Eleven de acest demers, indicând totodată că TVR ar putea mări oferta. Din acel moment nu a mai existat vreun răspuns de la CAA Eleven, cu excepţia unei convorbiri telefonice, la finalul lunii în care se cerea TVR să informeze dacă poate oferi o susţinere financiară clară a ofertei iniţiale. Tot atunci, oficialii CAA Eleven au afirmat că drepturile de televizare pentru „Euro2016”nu au fost achiziţionate şi că TVR va fi anunţat în scris dacă acest lucru se va întâmpla. De la sfârşitul lunii ianuarie şi până acum o săptămână, singura evoluţie a evenimentelor a reprezentat-o comunicatul Dolce prin care anunţa achiziţionarea drepturilor de televizare.

Ce s-a întâmplat în plan intern

  • Pe 11 septembrie 2014 – TVR transmite Guvernului României o solicitare de a obţine un sprijin financiar pentru achiziţionarea drepturilor de transmitere a „Euro 2016”, invocând prevederile HG nr.47/2003 (Acest act normativ prevede la art. 3 – (1)Difuzarea evenimentelor de importanţă majoră se face de regulă în direct.

(2)În funcţie de condiţii şi de înţelegerile dintre radiodifuzori şi organizatori, difuzarea unor manifestări care fac parte dintr-un eveniment de importanţă majoră se poate face decalat, în tot sau în parte. În anexă este prezentată lista evenimentelor de importanţă majoră: Festivalul internaţional George Enescu; Jocurile Olimpice de vară, Jocurile olimpice de iarnă, Campionatul mondial de fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat, Campionatul european de fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat).

  • ianuarie 2015: Răspunsul Ministerului Finanţelor publice este unul NEGATIV şi face referire şi la un punct de vedere al Consiliului Concurenţei.
  • 23 ianuarie TVR solicită Ministerului Finanţelor Publice obţinerea unei scrisori de garanţie guvernamentală.
  • 25 februarie: MFP dă un răspuns negativ precizând că solicitarea TVR „nu se încadrează în scopurile emiterii de garanţii de către statul Român prin intermediul MFP.
  • octombrie 2014: TVR poartă negocieri cu BCR, BRD, Raiffeisen Bank, dar răspunsurile sunt negative.
  • martie 2015: TVR negociază cu Exim-Bank, dar este refuzată pentru că are datorii la stat.
  • ianuarie-martie 2015: TVR a negociat cu parteneri comerciali, consumatori de spaţiu de publicitate pentru a obţine fie o scrisoare de garanţie, fie achitarea în avans a pachetelor de drepturi TV, dar a primit răspunsuri negative, deşi preţul a scăzut de la 5 milioane de euro la 1 milion de euro.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.