Ne scriu cititorii: De ce impune Ministerul Educației carduri de la BCR?

Un cititor Cotidianul a trimis pe adresa redacției mailul legată de Ministerul Educației pe care îl prezentăm integral:

Avand in vedere tensiunile create de refuzul Austriei de a vota in favoarea intrarii Romaniei in Schengen, si in contextul comportamentului / declaratiilor presedintelui tarii, Klaus Iohannis, poate ar fi oportuna o investigatie legata de faptul ca Ministerul Educatiei impune elevilor / studentilor deschiderea unui cont la BCR pentru plata burselor si a granturilor. La nivelul capitalei, majoritatea institutiilor de invatamant (gimnaziale, liceale sau universitare) au conturi la BCR.

Cel putin la nivelul capitalei, aceasta este o practica obisnuita: directorii de scoala impun parintilor deschiderea unui cont BCR pentru plata brselor. La nivelul scolilor generale motivul invocat este ca „este singura banca la care se pot deschide conturi pentru copii”, informatie neadevarata. Putini parinti isi cunosc dreptul, si mai putini indraznesc sa conteste „autoritatea” institutiei educationale si au puterea de a-si apara drepturile

La nivelul Universitatii Bucuresti discursul este mai „elaborat”

Studentiilor li se spune ca este obligatoriu sa aiba cont la BCR pentru a li se plati bursele, iar studentii care primesc granturi pentru mobilitati Erasmus au aceeasi impunere (a se vedea modelul de contract Erasmus+ de anul trecut atasat – articolul 7.1). Daca totusi studenti se opun aceste clauze, li se spune ca daca aleg alta banca, vor plati comisionele de tranzactie – lucru absolut neadevarat deoarece univesritatea are obligatia sa vireze sumele burselor / granturilor
integral si sa isi asume comisioanele.

https://unibuc.ro/wp-content/uploads/2019/05/Informatii-necesare-pentru-plata-taxelor-2019-2020_.pdf
https://www.ase.ro/ase_responsive/Taxe/taxe.pdf

https://upb.ro/wp-content/uploads/2022/04/plati_taxe_admitere.pdf

https://umfcd.ro/wp-content/uploads/2021/TAXE_TARIFE_UNIV/Conturi-bancare-plati-taxe-2021.pdf

Acum despre BCR: este banca cu capital aproape integral (99,89%) austriac – actionar Erste Group Bank. Este interesanta aceasta „impunere” a Ministerului Educatiei si ar putea fi legat de faptul ca presedintele tarii este „mare prieten” al Vienei si a fost decorat cu „Marea Cruce de Argint” pentru serviciile aduse Austriei. De asemenea, a fost profesor si este plauzibil sa stie cam care este anvergura beneficiilor pe care le aduce „promovarea” BCR in toate interactiunile pe care le au institutiile (multe) pe care le coordoneaza Ministerul Educatiei.

Atentie! Motivul acestei scrisori nu este sa lovesc in institutiile de invatamant din Romania. Dar impunerea unui operator financiar privat de catre institutiile publice este lovita de nulitate si este imposibil ca ndirectorii de institutie sa nu stie acest lucru. Practicile folosite pentru intimidarea parintilor / studentilor incalca drepturile cetatenilor. Iar favorizarea unei institutii financiare private este susceptibila de o investigatie anti-coruptie. Deoarece se naste intrebarea de ce Ministerul Educatiei si institutiile sale nu lucreaza, de exemplu, cu CEC, banca ce are capital integral romanesc… De ce sunt favorizate tranzactiile ce aduc (direct si/sau indirect) beneficii unei tari straine?

Poate ar merita investigat si daca institutiile educationale sau directorii primesc „comisioane”, „burse”, „sponsorizari” din partea BCR… Desi pare mai plazibil ca deciziile de acest fel sa nu se ia la nivelul conducerii institutiei de invatamant, ci la nivel de minister.

Multumesc, Adriana Popa

 

Important! cotidianul.ro nu-și asumă răspunderea pentru cele afirmate sau scrise de cititori în scrisorile și apelurile trimise. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Author

25 de Comentarii

  1. Este exact metoda din 2002 cand au bagat carduri la institutii pentru toti angajatii, dar e calup publicitar care functioneaza de ceva timp pe televiziunile din Romania cu acest subiect expus de respectivul cetatean, nu pe linia scolilor! E adevarat ca dupa ce si-au luat suturi puternic de la cetateni de vreo 3 ani, inclusiv eu i-am torpilat cu furtul din contul meu din banca, au bagat codul secret pentru orice achizitie online si te anunta prin sms, doar daca esti in tara sau in strainatate ai activa optiunea roaming. La ora actuala, pot sa spun ca e cam cea mai sigura, nu stiu pentru cat timp dae este. Apropo de tuta din minister, poate ca isi primeste parandaratul pentru aceste directionari, dar nu are voie sa faca trafic de influienta cu dedicatie! E exact cum a fost cu usr-covidul+pnl care, acum, au facut manevra pe acele vaucere desa 50 euro sa fie folosite in farmacii pentru tratament bolnavi. Au de toate saracii, medicamente pe vaucere le lipsea!

  2. Eu merg mai departe și va spun că Nehammer nu întâmplător a refuzat intrarea României în Schengen,găselniță cu migranții a fost o minciună fara acoperire în realitate.Cred că Iohanniss nu a vrut intrarea României în Schengen și cred că a fost o înțelegere între cei doi.

  3. ?interesant ! Dacă se dovedește avem o problemă. Încă o problemă dintr-o lungă listă.

  4. In opinia mea autoritatile din Romania dau dovada de o lasitatea maxima,tinand cont ca avem indeplinite conditiile de aderare la Schengen
    Nu sunt nationalist obtuz(traiasca UE, traiasca URSS,traiasca Yugoslavia) cred ca toti suntem oameni,oriunde pe planeta asta si ne putem intelege, dar tari ca Olanda si Austria au mers prea departe cu nationalismul vis a vis de Romania si Bulgaria (care de 12 ani au indeplinit criteriile zonei Schengen )
    Acest nationalism de prost gust imperial s-a materializat in vocalize olandeze ‘sunteti corupti!'(ca si cum Olanda, tara drogului si prostitutiei extreme, e vreo corecta)sau placa puturosului austriac cu’ imigratia ilegala’ ca si cum noi am declansat exodul sirienilor ! In plus cum sosesc imigrantii in Austria imediat ii umplu de beneficii financiare si sociale, de frica sa nu le dea in cap , cum sa nu traga la momeala austriaca
    In fata impotentei manifeste a autoritatilor,controlate pe canale diverse(direct mita financiara si discret gargara masonica) de austrieci,Jaful Austriac (OMV,BCR,Schweighofer,Raiffeisen,etc)si cel olandez (ING,NN,etc) trebuie scosi din tara pe cale legala demonstrand in fata Justitiei miselia masonica a privatizarii cu acesti escroci

  5. Alea de la somaj impuneau sa ai card la Raiffaisen . Hotii nemtesti cu papagali si aliati romani ! Austroungarii sunt in Romania dupa bani si pamant .

  6. Pentru ca guvernul Ro si KWI pupa papucii Ostereich. Si nu au coloana vertebrala, niste taratoare. In fond fiecare ar trebui sa aleaga banca care doreste.

  7. Şi nu numai elevii şi studenţii ci şi foarte mulţi angajaţi din diverse firme care, se pare, au semnat contracte cu BCR – PĂREREA MEA E CĂ ACEST ASPECT E O ILEGALITATE. EU CA ANGAJAT AM VOIE SĂ TRIMIT SALARIUL MEU LA CE BANCĂ VREAU EU. DE CE SUNT OBLIGAT SĂ PRIMESC SALARIU LA BANCA X? ADICĂ DE CE SUNT EU OBLIGAT SĂ CONTRIBUI LA BUNĂSTAREA UNOR INDIVIZI A CĂROR MUTRE N-ÎMI PLAC?.
    Şi că tot a venit vorba de bănci. S-a făcut mult tam-tam pe restituirea creditelor inainte de termen. S-a spus că datornicul poate să-şi achite creditul când vrea şi fără să mai plătească o groază de comisioane – VAX! O MINCIUNĂ SFRUNTATĂ. UN COLEG DE AL MEU A PLĂTIT DE LA USTURAT! Poate cineva să verifice acest aspect? Porcul ăla de la Banca Naţională (Rădulescu) ne poate explica? Nu de alta dar ultima oară ne-a spus că pe el nu-l interesează că românii s-au împrumutat – S-AU ÎMPRUMUTAT, SĂ PLĂTEASCĂ! (grijania mă-tii Rădulescule)
    În concluzie, voi spune ce am spus mereu:
    BEI RUMÂNI, CÂND AUZIŢI DE BĂNCI FUGIŢI UNDE VEDEŢI CU OCHII! MAI BINE MURIŢI DE FOAME DECÂT SĂ VĂ ÎMPRUMUTAŢI DE LA BĂNCI!

  8. Era mai bine un card la ING sau Raiffeisen, care dadea bani anual la pres ? Prin grija politicienilor nu mai este banca serioasa romaneasca cu legaturi puternice afara. Aia care incaseaza in cont si imediat scot totul la bancomat nu-s clienti de banca, sunt un gunoi de care fug toti (conturi si operatiuni inutile).
    PS a respinge o banca austrica sau holandeza ca Joha nu-i roman este o atitudine de perdant ala SIEmion (Silviu Perdoiu).

  9. IMPUNEREA OBLIGATORIE ELEVILOR SI STUDENȚILOR DE
    A-ȘI DESCHIDE CONTURI DOAR LA BCR, MIROASE A MITĂ… MITĂ GRASĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT.
    Exact cum se practică și in „Sănătate”… Medicii care primesc „bonusuri” de la companii farma pt că prescriu medicamentele lor… De aici si zelul…si obligația…

  10. Fiindcă una țipăm cu boicotul afacerilor din România ale Austriei anti România Schengen sau nu plătim Taxa de Solidaritate OMV România, și alta pupăm prin Ministerul Educației care dă comisioanele la BCR. Banca CEC să mai aștepte! Fiindcă stă rău la Cumpărături de Crăciun la Viena și stațiuni de schi.

  11. „Statul Roman” nu mai e xista, Romania e o colonie, proprietarii sunt straini si vatafii sunt romani.

  12. Pentru ca Ministerul Educatiei nu exista!! Este o sandrama condusa de o duda. Duda lui KWJ.

  13. Stie securitatea! E vorba de bani. Nimic nu misca in institutiile statului fara indicatiile sau supravegherea securitatii. Si-au infiltrat mafiotii peste tot.

  14. de ce se impune sa ai cont? de ce acesti bani nu sunt platiti NUMERAR? S-A DESFIINTAT NUMERARUL IN ROMANIA? atat timp cat banii mi se cuvin in anumite conditii este si trebuie sa fie dreptul meu CUM II PRIMESC. ei po intreba in ce forma doresti sa primesti banii? in cont (daca ai) sau numerar. acesta este NORMALUL. NU ACCEPTATI! este un abuz si de forma si de fond. O INSTITUIRE A UNEI OBLIGATIVITATI NELEGALE!

  15. 1. Nici un cuvânt din „scrisoare” nu menționează vreun avantaj al altor bănci asupra BCR.
    2. Majoritatea profesorilor au conturi la BCR pentru că acum mulți ani BCR a făcut efortul să vină în scoli și să prezinte o ofertă deosebită, specială pentru școli, pe care de atunci a menținut-o.
    3. Referitor la aluziile (josnice!) față de eventuale „comisioane”, putem gândi că autoarea vorbește din propria experiență. A primit cumva „comisioane”, de pooate gândi în asemenea termeni?
    4. Atunci când personalul școlii „varsă” sumele în conturi, relația cu mai multe bănci, fiecare cu tipicul ei, doar complică operațiile și crește șansa unor erori. Iar dacă apare o eroare, o relație de lungă durată cu aceeași bancă simplifică blocarea și repararea erorii!

  16. Pentru ca „doctorii” nostri nu au fost in stare sa adere si Romania la spatiul Schengen, acum obliga pe toti roamanii sa se razbune ca prostii. Conduceti tara cum trebuie, daca nu sunteti in stare, plecati acasa si lasti pe altii capabili! Eu raman client BCR, bizonilor! Sunt multumit de serviciile lor, in schimb de ale voastre, NU!

  17. Legat de referinta la Universitatea Bucuresti pot afirma, in calitate de studenta a acesteia care primeste bursa de 3 ani, ca in metodologia de acordare a burselor NU SE SPECIFICA nimic de tipul bancii!!
    Toate documentele sunt accesibile pe internet.

  18. Școlile doar sugerează, pt că „austriecii ” de la bcr au mers prin scoli și au făcut convenții. Chiar și dacă au convenție tot se oprește comision. Eu mi-am închis contul la BCR și mi-am făcut card la CEC, apoi am discutat cu conducerea școlii , iar aceștia au făcut convenție și cu CEC-ul(la ei nu mi se oprește comision nici măcar 1 leu). Sunt foarte mulțumit de CEC! Pt liniștea mea sufletească am încheiat orice colaborare cu bcr, am observat o oarecare iritare când mi-am închis contul, dar e dreptul meu să aleg. Nimeni nu poate obliga pe cineva să își facă card la o bancă sau alta, dar trebuie insistat că sa se facă convenții, altfel din putinii banii ai copilului se opresc comisioane.Conventia nu e greu de făcut, dorința și interes sa fie, salariatul sau părintele sa insiste pt ea!

  19. Simplu pentrucă fără în continuare cu iei poporul român impreuna cu omv Petrom și sunt implicați

  20. @Robert Alexandru

    Poate detaliați pct. 2. Câte comisioane presupunea oferta și care era valoarea acelora? S-au impus ulterior comisioane noi fie și de valoare zero, apoi valoarea s-a modificat?

  21. Abia spre sfarsitul comentariilor am intalnirt singura pledoarie pt. CEC!
    Nu inteleg de unde sa mai aiba pretentii românii la o viata mai demna, cand sunt atat de… cum am spus.

  22. Asa este, spre sfarsit o singura mentiune CEC bank…si eu am inchis colaborarea cu bcr-inceputa cand era bcr si nu erste- si sunt la CEC…dar mai este si EXIM bank sau B transilvania…evitati bancile austriece si olandeze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.