Motivele pentru care în România produsele alimentare sunt mai scumpe decât în țările UE

Profesorul de economie Cristian Păun a identificat cinci motive principale pentru care în România produsele alimentare sunt mai scumpe decât în țările UE sau chiar Marea Britanie.

Economistul a fost întrebat de jurnaliști de ce în România produsele alimentare sunt mai scumpe decât în țările UE sau chiar Marea Britanie.
„1. În primul rând vorbim de un curs de schimb cu probleme. Când tu ai inflația dublă sau triplă față de Zona Euro dar cursul de schimb nu schițează nicio fărâmă de depreciere (este fixat artificial după părerea mea), împărțind prețurile în lei care au luat-o razna la un curs nominal mult sub cel real, ajungi la o diferență de preț în Euro semnificativă și în creștere. Această diferență, cu cât situația artificială a cursului de schimb va continua, alimentează din plin importurile și lovește în competitivitatea (cea care este) producătorilor români. Cum ei trebuie să se descurce și cu subvenții mai mici față de producătorii din Franța, Italia sau Germania, această fixitate a cursului de schimb devine și mai problematică / presantă pentru ei.
2. În România producția și concurența de produse alimentare este foarte rudimentară. Nu prea producem multe bunuri cu valoare adăugată mare, cu nivel de procesare ridicat. Oferta locală abia dacă acoperă 1/3 din cererea de carne de porc, de exemplu. Lipsa capitalului, lipsa experienței, o mentalitate greșită, probleme fito-sanitare, acces scump și redus la capital fac ca tot ce se produce aici să fie mai scump sau mai prost calitativ decât ce vine din afară;
3. Prețurile sunt mai mari aici decât în afară pentru că aici avem plafonare de adaos care reprezintă un stres suplimentar, mai ales pentru producătorul român. Avem o lipsă clară de infrastructură care ne face vulnerabili (infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructură de irigații etc.). Toate sunt costuri în plus.
4. Procesarea și valoarea adăugată pentru multe produse agro-alimentare se întâmplă astăzi în afară. Producem grâu și importăm aluat sau paste. Sezonalitatea producție pune probleme suplimentare: nu reușim să conservăm, să păstrăm fructe sau legume multă vreme după ce producția este recoltată de pe câmp. Merele noastre se termină după maxim o lună de la recoltare. Cele poloneze încă apar proaspete în rafturi. Cum fac ei? Este, se pare, o întrebare mult prea misterioasă pentru producătorii români. La fel și cu strugurii, cu fructele de pădure etc.
5. Din motive de inflație, risc sistemic, lipsă de sofisticare și diversificare a pieței etc., producția agricolă este foarte riscantă pentru bănci. Dar nici nu încercăm să dezvoltăm alternative care să reconsidere piața de capital de la noi pentru finanțările pe termen lung: IFN-uri (leasing mai ales), fonduri de investiții etc. Mergem pe aceleași scheme de creditare prăfuite și foarte costisitoare. Costurile acestea se văd în preț și în competitivitatea din piață.
La toate acestea se adaugă productivitatea mai redusă, salariul minim mult peste valoarea adăugată și productivitate, piața muncii distorsionată (greu găsești zilieri sau angajați pentru muncile agricole), accesul limitat la tehnologie avansată (nu avem niciun producător lider mondial în echipamente agricole care să producă ceva pe aici) etc.
Da, alimentele costă mai mult la noi ca în afară. Sau, dacă costă la fel sau mai puțin, au calitate mult inferioară. Nu pentru că unii au ceva cu noi. Pentru că noi nu avem nicio treabă cu… noi!”, a explicat Păun într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Raspunsul este simplu: ptr ca speculanti si escroci mai mari decat la noi nu se ezista.
    Ca sa iei laptele cu 0,60 lei/l si sa-l vinzi in magazin cu 8 lei/l iti trebuie o mare nesimtire si o doza enorma de hotie.
    Pe de alta parte escrocul de comerciant nici nu vrea sa inteleaga ca pretul mare inseamna vanzari putzine. Dar el prefera sa arunce la gunoi produsele greu vandabile din cauza preturilor, in loc sa scada preturile ca sa vanda mai mult.
    In toata lumea de sarbatorile traditionale se scad preturile, in Tara Mioritei, cresc preturile.
    Asta este economia de piata mioritica. La fel este si in HORECA. De aceea ii umflam de bani pe greci, turci si bulgari…..[Rumburak]

  2. Produsele Alimentare din Romania sunt mai Scumpe decât Produsele Alimentare din UE pentru ca sunt Fabricate in UE ! Se adaugă Taxa de Transport RCA Taxa de Magazin Salariile Angajatilor de la Supermarket ! Benzina Auto .

  3. bai ce spune asta acolo? chiar e profesor de economie? atunci e explicabil ce se imtampla azi in tara!
    ex la pct 1: daca am avea un curs de schimb mare preturile s-ar tripla e mai simplu ca buna ziua!
    la restul punctelor unde iar bate campii nu are rost sa mai vorbim!

  4. România are cele mai scumpe prețuri la alimente precum uleiul, untul și margarina, care sunt cu 9% mai scumpe față de media UE. De asemenea, ouăle, laptele și brânzeturile sunt cu 20% mai scumpe în România.

    Spre exemplu, prețurile brânzei de burduf au atins niveluri înalte, ajungând chiar și la 120 de lei/kg, însă nu doar brânza de burduf de oaie a devenit exagerat de scumpă, ci și brânza de burduf în coajă, care ajunge la 100 de lei per kilogram. Telemeaua de oaie și capră s-a alăturat trendului, cu prețuri cuprinse între 45 și 60 de lei pe kilogram.
    Chiar și telemeaua de vacă, care era considerată mai accesibilă, nu mai este la îndemâna tuturor. În București, cel mai ieftin kilogram de telemea de vacă se vinde cu 35 de lei. Dacă adăugăm câteva roșii la această achiziție, costul total se apropie de prețul unei mese într-un restaurant.

    În schimb, există și alimente la care România înregistrează cele mai mici prețuri. Carnea, pastele, pâinea, legumele, fructele și băuturile non-alcoolice se numără printre acestea. Aceste produse sunt cu 48% mai ieftine în comparație cu media UE.

    De asemenea, băuturile non-alcoolice sunt cu 20% mai ieftine, iar băuturile alcoolice cu 10% mai ieftine în România, potrivit Observatornews.
    nu stiu cine e acest paun,dar greseste in aprecieri
    Numai lacomia producatorilor autohtoni e cauza

  5. Subventia diferita in UE este cauza principala care va duce la falimentarea agriculturii si a caderea statului.

  6. După nume aș spune ca ai in jur de 40 de ani. După ideile ce le ventilezi pun pariu că ești la nivelul de cunostiinte aferent claselor din ciclul gimnazial…

  7. Normal ca sunt mai scumpe deoarece am devenit piata de desfacere a tarilor smechere din UE ce ne-au vrut clienti. Au dat fonduri, imprumuturi doar conditionate de distrugerea industriei, a tot ce era productiv in tara asta si le aducea concurenta. Slugoii tradatori nesatui au muscat momeala ce le-a adus burti pline. Ne meritam soarta, ce ne mai mira….

  8. @16:30, amice daca nu stii sa spui cu subiect si predicat ce ai de spus nu gandesti! esti copy paste!
    cu siguranta nu ai inteles ce am vrut sa spun.
    daca ai investit in euro si nu castigi nimic de vreo 3 ani nu e vina mea!

  9. Totul este scump ca dragii nostri politicieni permit acest lucru – si multinationalele profit din plin de politicieni corupti care pentru niste parale tradeaza poporul ce-l hraneste .. Daca nu era lasat sa se distruga industria , agricultura , cresterea animalelor , acum lucrurile ar sta mult mai bine .

  10. MAGARIA Imensa cu Marirea Pretilor la Sarbatori, de OriCE Fel se practica in TOT Occidentuu’ care ne da Lectii de Spalat …
    In Octombrie 2006 eram in Germania, la FrankFurt si am platit DUBLU Hotelul …

  11. UN SINGUR Motiv, da’ GREU:
    Reaua,
    PROASTA,
    NARODA,
    Calitae UMANA a Umanoizilor Penibili,
    PUSI peste NOI de catre CINE „Le STIE”!
    Cu NeSimtzirea de Neam (Mai)Prost decat CeiDeAici …

  12. E capra vecinului.Producătorii, câți sunt, își dau la gioale.Ian să pună de o cooperativă cu fabrici și magazine proprii și să vb după.De la angrosist nu-și scot pârleala. Un cuptor cu pâine proaspăta, o lăptărie cu brânzeturi, o carmangerie , un pic de publicitate, preț 80% din piață în și se umplu de bani in no time.Țin și veterinari proprii și le va merge-n plin.

  13. Apropo, aveam ceva de gen pe aici.A început fulminant, după care a dat lăcomia-n el.A scumpit și a c-cat calitatea.Acum degeaba vrea s-o dreagă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.