(GALERIE FOTO/VIDEO) La final de mandat. Iohannis nu a mers la Iași sau Focșani, ci la o aruncătură de băț

Președintele Klaus Iohannis nu a mers miercuri la Iași sau Focșani, unde au loc cele mai mari ceremonii anuale dedicate Zilei Unirii Principatelor.

Iohannis  a participat anul acesta la ceremonia organizată la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din parcul bucureștean Carol I. Și premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la ceremonia organizată la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I.

Președintele a susținut o alocuțiune în cadrul ceremoniei organizate în Parcul Carol I, al cărei text vi-l prezentăm integral:

Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Țării Românești a realizat Unirea de facto a celor două principate și a reprezentat deschiderea unui drum ireversibil. Acesta a fost pasul esențial care a făcut posibil idealul nostru național, unitatea tuturor românilor, desăvârșit prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

Unirea celor două principate române într-un singur stat a fost realizată prin renunțarea la orgolii politice, un mod exemplar de a pune interesul poporului deasupra intereselor personale. S-au făcut, la acea vreme, eforturi diplomatice majore și a existat o susținere financiară de o amploare impresionantă prin implicarea activă a marilor personalități ale vremii, care au militat pentru idealurile unirii în afara granițelor și au pledat cu îndârjire cauza națională în fața Marilor Puteri.

Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Dumitru și Ion C. Brătianu, frații Golescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti, Barbu Catargiu și Costache Negri sunt printre figurile proeminente cu o contribuție semnificativă la transformarea în realitate a visului unirii și la consolidarea conștiinței naționale.

Prin hotărârea lor, prin iscusința de a găsi soluții politice originale, au reușit să obțină acordul Marilor Puteri care, puse în fața faptului împlinit, nu s-au mai putut împotrivi voinței unui popor care își dorea cu orice preț unirea.

Entuziasmul cu care a fost primită vestea dublei alegeri în cele două principate reprezintă cea mai bună confirmare a faptului că unirea nu a fost doar un ideal al liderilor politici, ci și o dorință puternic înrădăcinată în sufletele românilor. Iar meritul elitelor vremii a fost că au înţeles aceste aspirații ale poporului.

Fără temelia clădită de Alexandru Ioan Cuza, nu ar fi putut deveni realitate statul român modern. Noul domnitor și-a asumat dezideratele pașoptiste, a înfăptuit reformele mult așteptate de românii de pe ambele maluri ale Milcovului și a pus bazele instituțiilor moderne, de tip european.

În doar câțiva ani de domnie, Cuza a promovat un sistem de educație pe trei niveluri, care introducea obligativitatea și gratuitatea școlii primare, a elaborat un nou Cod Civil și un nou Cod Penal, a împroprietărit și emancipat țăranii, a reformat sistemul judiciar și pe cel fiscal, a reorganizat administrația și a modernizat armata. Totodată, în această perioadă au fost înființate și primele universități moderne din România: la Iași, în 1860, și la București, în 1864.

Această aniversare nu este doar un moment retrospectiv, ci și o oportunitate de a ne inspira din lecțiile valoroase ale trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru națiunea noastră. Decizia istorică de la 24 ianuarie 1859 a fost o alegere conștientă a parcursului nostru colectiv. În spiritul solidarității, românii din cele două principate au demonstrat atunci că unitatea este forța care transcende orice provocare. Contextul internațional din acele vremuri a fost unul dificil, însă clasa politică i-a dat, cu inteligență și curaj, un răspuns pe măsură, plasând țara deasupra intereselor personale sau de partid.

Anul 2024 are, la rândul său, o încărcătură deosebită, fiind anul în care alegerile pentru care suntem chemați la urne vor modela România de mâine. Într-o lume contemporană plină de provocări, este esențial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea, la fel cum au făcut și înaintașii noștri.

În 1859, condițiile geopolitice erau dificile, iar populația avea aspirații legitime. Astăzi, când Europa și întreaga lume se confruntă din nou cu provocări multiple, cetățenii așteaptă de la politicieni o direcție clară și fără echivoc, care să mențină nealterată direcția către prosperitate, dezvoltare și modernizare pe care s-a angajat România.

Statutul de membru NATO și atașamentul ferm față de valorile euroatlantice ne oferă acum cele mai solide garanții de securitate posibile. În același timp, România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulențe accentuate, cu o economie solidă, fiind angrenată într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice. Toate aceste proiecte de anvergură trebuie continuate și de aceea este important să conștientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre, iar fiecare vot reprezintă un angajament profund față de viitorul nostru comun.

Doamnelor și domnilor,

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin loialitate față de țară, rămâne un lider excepțional, un exemplu demn de urmat. Contribuțiile sale au transformat societatea și au adus un real progres în așezarea și funcționarea statului român modern. Realizările acestuia trebuie să reprezinte o veritabilă sursă de inspirație și o motivație pentru clasa politică actuală, îndeosebi în perioada următoare, pentru a continua eforturile reformatoare și de dezvoltare a țării.

Ziua Unirii Principatelor Române ne reamintește de spiritul vizionar și de curajul înaintașilor noștri care au îndeplinit acest ideal național. Să privim cu încredere către viitor, ancorându-ne în principiile și valorile europene care ne unesc și ne ajută să putem depăși orice crize și provocări.

Pentru că sunt moștenitori, continuatori și apărători ai valorilor care au condus la Unirea Principatelor, cu prilejul acestei sărbători naționale, am decis să decorez drapelul de luptă al Diviziei „Getica” și drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre.

La mulți ani, România!

La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!

 

 

AUR a anunțat că organizează miercuri la Iaşi un marş dedicat zilei de 24 ianuarie, pe traseul Piaţa Unirii – Palatul Culturii.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă,  a participat la evenimentele prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române la Iaşi şi Focşani.

Liderii USR – Cătălin Drulă, PMP – Eugen Tomac şi Forţa Dreptei – Ludovic Orban şi-au anunţat prezenţa la manifestările de la Iaşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

45 de Comentarii

 1. Mai bine. Ar strica momentul. sa se duca la Sibiu si sa ramana acolo.

 2. Mda. E clar..E romîn nou, oportunist și-l doare-n,..hakuna matatta.. Nici acolo… E bun bre.. E soiul dorit..

 3. Ptr ficus este zi de doliu, sau de plecare in vacantza……[Rumburak]

 4. Nu prea mai face bai de multime tovarasul cu geaca rosie de pionier. I-o fi interzis doctorul.

 5. Nu-i bai. Sperăm ca după mandat să participe, împreună cu răvășitoarea, la continuarea proceselor ce le are pe rol.

 6. Sa se duca naibii! Nu stricați ziua de sărbătoare națională cu acești infractori la vedere și dovediți ori în curs de dovedire.

 7. Popor de oi. Ce s-a intimplat in decembrie 1989 nu se va mai intimpla in veci. Cei capabili sa rastoarne un indolent ca Iohannis au plecat de mult din tara, iar clica de lipitori din jurul oricui ar veni la putere nu poate fi data la o parte. Romania e iremediabil condamnata la statutul de curva de centura, nici macxar de bordel mai de soi. Cand jumatate din tinerii tarii vor sa emigreze, diagnosticul nu mai merita nici un comentariu. Iohannis isi permite sa fie cel mai mare nesimtit din istoria patriei, dupa Carol al 2-lea, pentru ca stie ca isi poate permite asta.

 8. Sa se duca unde vrea el pentru ca eu l-am iertat de mult dupa ce a obtinut eliminarea MCV, demiterea lui Kurvoios, pentru nenorocirile, teroarea fizica si psihica si suferintele cauzate atator oameni nevinovati, cetateni romani, care se straduiau sa se descurce pentru injghebarea unei afaceri in conditiile nenorocirile caoitalismului romanesc, transformand Romania intr-un „grup infractional organizat”. Dar si pentru desecretizarea Plicurilor Galbene, a interzicerii televizarii terorii publice, a incatusarii. intemnitarii si batjocoririi cetatenilo romani nevinovati la care erau supusi de procurorii DNA si militia de judiciar. Mai adaog, chiar ridicarea Shengen, pentru transportul aerian si maritim, dar si recalcularea pensiilor contributive din septembrie 2024. Nu e putin, mai les ca stiu ca se „va umbla” si la pensiile speciale…cea mai mare rusine a poporului roman?!

 9. Mai bine,pentru că nu are nimic in comun cu ziua Unirii Principatelor.
  La mulți ani România !

 10. Niste caraghiosi. Ii doare pe toti la banana de unire. Au invatat fenta americana cu dusu’ mainii la pompa si se dau patrioti. Mai mare scarba.

 11. @Mos Ion Gloata: Ia zi bre, ce s-a-ntamplat in dec 89? Doar nu crezi basmu’ cu revolutia facuta de populime? De maidane si revolutii colorate auzit-ai?

 12. Si lui Klaunus si covrigarului le doresc sa asculte fanfara culcati si inconjurati de neamuri.

 13. Generalii ce fac zid in jurul lui Ciolanis sunt umflati cu pompa popotei. In caz de razboi, toti vor da coltul daca vor fi nevoiti sa fuga cu vesta anti-glont pe ei mai mult de 40 metri.

 14. in poza:
  aceleasi RAPANDULE care iesisera cu armamament pe strazile Bucurestiului,

  Armata Română a ieșit în patrulare pe străzile din București, în contextul stării de urgență, de astăzi de la ora 12:00 intrând în vigoare măsuri mult mai …

  -armata de tradatori si vicleni!

 15. Scapă de negativitatea ta și încetează să îi judeci pe ceilalți. Când privești lucrurile prin ochii unui optimist, acesta îți schimbă întreaga viziune asupra lumii.

 16. Cine și-a bătut joc de soldați de le-au pus genuchiere? Ce treabă are vesta anitglonț la defilare? Dar ochelarii de ski? Dacă e zi festivă de ce nu i-au îmbrăcat pe toți în ținută festivă? Dacă comandantul gărzii de anoare salută cu degetele băgate-n tîmplă (și-o fi ținut prea mult mâinile-n buzunar de i-a ros pu și se termină-n la unghile) ce te-aștepți de la răcani?
  În școala generală ieșeam toți pe 2 ianuarie-n curte și încingeam Hora Unirii.

 17. Si sa mai spuna cineva ca nu e barbat bine ! … Cu palaria aia pe cap zici ca-i Humphrey Bogart in „Casablanca” ! (nici nu se compara cu primarele Nicusor, cu chestia aia flescaita pe cap de zici ca-i de la gura metroului … sau ciolacul, cu „capul gol” …)

 18. Sa zicem mersi ca de 25 ianuarie n-a decretat (inca !) in semn de solidaritate Ziua Unirii cu Ucraina ! …

 19. Pai, ce sa caute trantorul acolo, nașule? E frig, e departe, ar fi deranj mare. In plus, l-ar huidui si scuipa rumînii pe acolo si-i strica la digestie. Mațe fine, deh.

 20. a ramas la bucuresti pentru ca la focsani sau la iasi ar fi aruncat lumea la bulgari dupa el!
  @Mos Ion Gloata ia verifica tu sa vezi ca aia de afara l-au votat 99 la suta pe johanis si mai faceau si scandal la cozi le de la sectiile de votare !

 21. Cred că și în mormântul soldatului necunoscut se aflau securiști!…uitați-vă cu atenție, părinții acestor nenorociți au fost și în decembrie ’89 !…rușine românia!…

 22. Ma uit la poze si vad cum Johannis arata ca un om rau, plin de ura.
  Cum ati putut vota asa ceva?
  Sa va fie rusine azi!

 23. la final de mandat k.w.iohannis ne-a confirmat doua lucruri : ca fuge de oameni ca uciga-l toaca de tămâie pentru ca știe ca îl așteaptă o porție consistenta de huiduieli și ca știe un singur lucru : știe să citească fituicile scrise de scribalaii prezidențiali!! în rest „o” absolut!

 24. Tocmai spuneam ca daca iti scot comentariile de la arhive despre presedinte, acuma il scuipi, acuma il lingi.. acuma scuipi ))

 25. Nu a mers mai departe ca oboseste dupa atata munca in folosul numai el stie cui.

 26. Motto:
  „Amice, eşti… idiot!”
  (I.L. Caragiale- Căldură mare)
  Klaus Iohannis nu stie pe ce lume trăieste când spune ca: „România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulențe accentuate, cu o economie solidă, fiind angrenată într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice. Toate aceste proiecte de anvergură trebuie continuate și de aceea este important să conștientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre, iar fiecare vot reprezintă un angajament profund față de viitorul nostru comun.”
  După ce în calitate de presedinte nu a făcut nimic timp de 10 ani, Iohannis vorbeste despre „economie solidă”, „un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice” si de „proiecte de anvergură trebuie continuate”.
  Singurul pasaj din discursul presedintelui care merita retinut este cel referitor la anul electoral 2024, cu indeamnul: „de a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea, la fel cum au făcut și înaintașii noștri”.

 27. De la ăsta chiar n-am avut și nu am vreo … așteptare !
  Sunt realmente trist din cauza numărului mare de lingăi ordinari care îl slujesc.

 28. Cu pălăria tuflită pe urechi, aduce cu un Iliescu constipat, cu dureri de burtă scremându-se pe tron.
  Acu’ la sfârșit de mandat, i-aș ura precum murikanii” adio și tai-o să nu te lovească ușa la plecare” So long screwy see You în St.Louie!

 29. 1.sua sa se dezintegreze,e simplu.alaska sa se intparca la rusi,le dau rusii inapoi 7usd km2.oricum,pentru deciziile proaste ale sua,pentru pacate,pentru slaba conducere,ea probabil va stirni minia lui dumnezeu.modalitati prin care sua vor fi distruse:7rachete nucleare trimise dinspre prietenii uran sau n corea(ny distrus,are 2mil evrei deci cumva 25000din gaza echivaleaza cu),tsunami mare pe coasta de est(meteorit sau cometa),yellowstone bumbum,san andreas si san madrid care se vor declansa,razboi civil,falimentdin cauza ca au datorie 100000usd locuitor iar fedul se muta la bucuresti si nu le mai tipareste bancnote 2.rusia trebuie crestinata 3.ua e distrusa,va fi impartita,ce rost are?sa arate ca ei stiu sa lupte? 4.taiwan e sora cu rusia,nicidecum sub china comunista.comunistii au facut destule crime,trebuie scosi in afara legii 5.vrem mincare ieftina din ua,nu vrem sa pkatim bagabontilor din ro cu ferme,scheme,fonduri,care vor bani,care nu stiu ca pit si sa falimenteze,nu i a facut ma sa pa tractor 6.sa se poata importa din ua,ii ajutam si pe ei,au nevoie de bani,daca nu,razboiul va avansa spre ro si atunci bagabontii speculanti de mincare vor plati7.afara fin bucuresti cu auto,faceti transport gratis stb 8.taxe marite pentru tiruri,masini tractare,dube,tot ce polueaza 9.certif de carbon date propr padure,noi scoatem 6tcarbon an pe fiecare hectar padure,6certifi carbon de hectar anual 8.procesul comunismului in ruropa,au facut aceste bestii destule crime,milioane in ruropa 9.rusia are dreptate de data asta,vestul vrea distrugerea ei,ei se apara cobtraatacind.ua neutra ar fi fost buna.10.dperam sa nu se inteleaga sua ru pe carpati,ar fi nostim.am trece cu pasaport la bv dinspre buc.vom vedea 11.in gaza isr face rau,daca o sa le faca lor altii la fel,sa taca.cind le au facut,se dadeau victime,n au invatat nimic 12.daca arabii nu stiu,isr vra distrugerea mischeii din ierusalim ca sa faca templul nr3

 30. Tradatorul de la Cotroceni mai are putin si va raspunde pt. toate nenorocirile facute tarii si romanilor.Atunci sa vezi ce hora mare va inginge tot romanul si ne vom bucura cu totii !

 31. Văzându-l pe Johannis nu ne vine să credem ca Ciolan țintește să devină președintele României . Acest neamt , Johannis , a reușit să scoată la vot 1 milion de nehotărâți și a reușit să refacă imaginea distrusă a României de către cei 3 președinți anteriori. Neamțul , față de predecesori nu face nota discordantă între personalitățile politice la vârf ale Europei Occidentale. Efectiv România ,azi , nu are printre politicienii români vreun candidat , de valoarea lui Johannis , la președinția țării . Va urma iar o rupere de Europa ,, mișcare “ așteptată de ruși de 10 ani. Mai ales în condițiile încordate ale atmosferei europene tensionate de invazia Rusiei intr- o țară suverană , Ucraina. Singura soluție ar fi ,să se poată proceda la fel ca în cazul Schengen ,,aero” când vor veni vameși austrieci să ajute pe cei români. Statul român după marea unire din 1859 , deși a imitat multe instituții din Occident sub Cuza , în 1866 la venirea lui Carol de Hohenzzolern – Sigmaringen era în pragul falimentului. Sub sceptrul acestuia după 3 ani s- a dat în folosință în 1869 calea ferata București- Giurgiu iar în 1872 s- a dat în folosință Gara de Nord , viitorul Rege însuși fixase locul acestei construcții în 1868.

 32. În 10 ani nu a învățat ca datoria lui e trecerea în revistă a gărzii de onoare. El merge cu privirea doar înainte, zici ca modelează vestimentația de iarnă ‘23.

  Nu are nicio treabă cu garda de onoare.

 33. Bine, dar unde erau spectatorii-români? Aaaa, n-au avut voie, pericol de huiduieli! D-aia au ales mausoleul fosilelor comuniste, de aceeași teapă cu ei.

 34. am votat articolul pentru munca jurnalistului si pentru fotografiile extraordinare. informatia chiar daca nu ne place este informatie. felicitari.

 35. Ăștia doi din ”capul țării” nu au cazut de pe treptele rupte ale monumentului eroilor ? Le-au văzut măcar că sunt rupte și degradate ? Ce or fi spus în sinea lor , le place cum arată țara sub ”conducerea=talpa” lor ?
  Da ”gheneralior” le place în România ?

 36. @ Neagu Mircea – tu esti de pe alta ” planeta ” Cum sa ” traiasca” Al. I. Cuza cind este mort ?Da ia spune esti diliu sau ” dilau ?Cam asa reiese din postarile tale.Si @ toma , da ” ghinaralilor ” le place Romania. Mai ales cind esti general la 40 de ani si iesi la pensie la 45…..

 37. Alo, „bucurestenilor”, va place ma cum sta palaria peste bretonul lui mucusor ?!. Ai ?!. Nu v-am auzit ?!. Ala ma pe care l-ati votat primar general…?! Ce va mai seamana ! R-ati ai Draku de la un capat la altul, fara nicio deosebire…?! Huo, starchiturilor si schimonositilor…?!

 38. Păi gîndește-ye la o variantă… Evidenta fost numit, nu ales.. Evident a venit cu o sarcină nu un mandat prezidențial de stat. Prea probabil nu are morală nici voință, deci a fost luat de val și a procedat conform,..Are azi ceva promisiuni de răsplată pentru ”flancul de sud-est”, prin o funcția europeană, la care ciumatu romîn e mîndru.. Deci vezi un pic imaginea mai in ansamblu și mai ales pricepe la ce să te aștepți,…la ce urmează.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.