De ce nu au acces femeile în masonerie

Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Tudorel Niţulescu, explică într-un interviu pentru cotidianul.ro de ce nu sunt primite femeile în masoneria de Rit Scoţian Antic şi Acceptat. De asemenea, Tudorel Niţulescu vorbeşte despre calitatea oamenilor din masonerie, despre importanţa istorică a masoneriei precum şi despre viitorul acesteia.

Domnule Tudorel Niţulescu de ce nu sunt primite femeile în masoneria de Rit Scoţian Antic şi Acceptat?

La fel de greu de răspuns este şi la întrebarea de ce femeile nu au acces în altarul bisericii. În religia ortodoxă, femeile nu intră în altar, în masoneria de Rit Scoţian Antic şi Acceptat, femeile nu sunt acceptate la iniţiere. Pe de altă parte însă, în mod administrativ, pentru a nu crea un refuz pe care nu-l poţi justifica, există şi în România o mare lojă naţională feminină, dar mai ales o mare lojă feminină de stil orient francez, pe care noi o susţinem, o recunoaştem administrativ. Refuzul vine din cutume de sute de ani pe care trebuie să le respectăm, mai ales pe acestea de Rit Scoţian Antic şi Acceptat.

Sunt persoane care au intrat în masonerie sperând că mai apoi vor obţine anumite beneficii. Este masoneria un cec în alb?

Foarte importantă este calitatea celor care vor să intre în masonerie. Este poate şi unul dintre necazurile noastre în ultimii 20 de ani. Au intrat prea mulţi în masonerie, care practic nu ştiau ce se întâmplă. Suntrem în Marea Lojă Naţională câteva sute. Nu mă grăbesc să devenim cu miile şi vreau ca evoluţia noastră să fie una care pleacă de la principii calitative şi nu cantitative. Deja porţile încep să se închidă pentru cei care nu merită să intre. Din start le spun celor care se gândesc că vor obţine avantaje mai bine să nu mai facă cererile de aderare.

Este România modernă o ţără creată de masoni?

Anul 1821, recunosc toţi istoricii, este anul de naştere al româniei moderne. Cine- un oltean-Tudor Vladimirescu, care a fost şi el mason. Apoi anul 1848, anul Revoluţiei.Nicolae Bălcescu făcea parte din „Fraţia” , clar o organizaţie masonică. Alexandru Ioan Cuza a fost iniţiat în masonerie chiar la Paris. Mihail Kogălniceanu este şi el unul dintre artizani, prieten cu Napoleon al III-lea. Să stiţi că legat de tot ce vă spun avem documente. În 1918, când s-a creat România Mare, Vaida Voevod, cu aprobarea lui I.C.Brătianu, unul dintre cei mai mari prim-miniştri pe care i-a avut România s-a dus la Paris. Şapte au fost, au intrat în Marele Orient Francez, în masonerie, şi s-a aprobat de către cancelariile europene Proclamaţia de la Alba Iulia. Practic s-a consfiinţie unirea Transilvaniei cu regatul României. Perioada interbelică a fost iarăşi o periodă de emulaţie masonică, personalităţi, oameni de cultură, politicieni. Marele Maestru din perioada interbelică a fost formidabilul nostru scriitor, Mihail Sadoveanu. Până în 1945 el a ţinut documentele Marii Loji Naţionale a Românilor.

Domnule Niţulescu care este agenda de lucru a masoneriei pe care o conduceţi pentru perioada următoare?

Vreau să spun că Marea Lojă Naţională a României are un program extern destul de încărcat. În perioada 20,21 şi 22 mai o delegaţie a Marii Loji Naţionale a României a fost în Italia unde a avut loc înfrăţirea dintre o lojă din Transilvania şi una din Roma. În programul extern mai avem deplasarea unei delegaţii de 20 de fraţi la Budapesta la Ritualul de Aprindere al Luminilor la Marea Lojă Naţională a Ungariei. Apoi în perioada 2-6 iunie vom merge la Sankt Petersburg unde are loc o adunare a Marii Loji Unite a Europei şi unde Marea Lojă Naţională a României este membru fondator şi participant activ. De asemenea între 9 şi 11 iunie vom fi în Serbia unde vom participa la Consiliul Marii Loji Naţionale a Serbiei. Apoi între 17 şi 19 iunie ne vom deplasa la Paris unde vom participa la conventul anual al Marii Loji a Franţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.