De ce nu va fi sustenabil sistemul de pensii peste 15 ani

În momentul de față în România există 4,7 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați activi, ceea ce face ca sistemul de pensii să fie sustenabil. Însă, asistăm la o tendință de creștere a numărului de pensionari și de scădere a angajaților efectivi. Asta înseamnă că în timp vor scădea contribuțiile la asigurările sociale fenomen ce va pune presiune pe sistemul de pensii. Să nu uităm, că generația numită ”decreței” nu a ieșit încă la pensie și știm că din 1966 și până la căderea comunismului am avut o natalitate mai mare față de perioada de dinainte din cauza interzicerii avorturilor de către Ceaușescu. În plus, România se confruntă de ani de zile cu fenomenul migraționist. Având în vedere datele de mai sus, declarația făcută de către premierul Florin Cîțu despre sustenabilitatea sistemului de pensii de peste câțiva ani nu ar trebui să mire. „Ştim foarte bine că în România, nu numai în România, la nivelul UE există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii, care, în câţiva ani de zile – în 10, 15 ani – s-ar putea să aibă o problemă de sustenabilitate. Astfel, avem nevoie de aceste reforme. Nu este nimic nou. Aceste reforme sunt deja prezentate în strategia fiscal-bugetară care este publică, în programul de convergenţă, care este şi el public şi vor fi transferate şi în PNRR. Nu este nimic în plus sau altceva”, a spus Cîțu.

Analistul economic Cladiu Vuță a declarat recent într-o conferință online dedicată radiografierii sistemului de pensii că actualul fond de pensii este de fap unul de redistribuire care se numește CAS. România a organizat din 2007 sistemul de pensii astfel încât românii să aibă posibilitatea să redistribuie o parte către Pilonul II, care este adminsitrat privat, dar şi obligatoriu. Cota CAS de 25% se aplică salariului brut şi se duce 21,25% către Pilonul I şi 3,75% către Pilonul II.

“Conform datelor Ministerului Muncii în România sunt 4,7 milioane de pensionari şi 5,6 milioane de salariaţi activi. Să ne uităm cu atenţie la acest sistem public şi să înţelegem că este sustenabil doar când numărul angajaţilor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor, când există mai mulţi oameni aflaţi în câmpul muncii decât cei ieşiţi din activitate. În prezent, tendinţa este de creştere a numărului de pensionari şi de scădere a angajaţilor activi. Avem din ce în ce mai puţini angajaţi, adică cei care plătesc pensiile. În lipsa contribuţiilor sociale, sistemul nu poate exista. După 2030 numărul pensionarilor va creşte vertiginos, în acel an vor ieşi la pensie peste 1,5 mil de românu şi statul va trebui să le plătescă pensia. Imaginaţi-vă intervalul 2030 – 2035 când statul va trebui să plătescă pensiile a peste 6- 6,5 milioane de pensionari şi numărul angajaţilor va fi de cel mult 4,5 milioane”, spune Claudiu Vuţă.

Potrivit unui studiu al Chartered Financial Analyst (CFA) România, datoria implicita a statului cu pensiile viitoare, era, la finalul anului 2015 de 1.295 miliarde lei (aproximativ 288 miliarde de euro, la cursul de schimb EUR/RON din anul 2015), sau aproximativ 182% din PIB-ul acelui an. Ajustând cifrele publicate în 2015 cu evoluțiile ulterioare și prevăzute de lege, valoarea actualizată a drepturilor de pensie acumulate este estimată a fi 2.821 miliarde lei la finalul anului 2021 (aproximativ 590 miliarde de euro la cursul de schimb din prezent), reprezentând 250% din PIB-ul nominal estimat pentru acest an. Ca urmare a acestei evoluții, raportul de dependență crește de la 47 (în anul 2011) la 63 (în anul 2060) persoane tinere și vârstnice raportate la 100 de persoane adulte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

16 Comentarii

  1. ” în România există 4,7 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați activi”
    Foarte putin salariati, si asta de mult timp. HU spre comparatie are 2,1 mil de pensionari la 4,6 mil de angajati.
    La ce spune si in articol daca numarul de LOCURI DE MUNCA SCADE, cresterea varstei de pensionare nu remediaza problema!!! Si asta ptr ca ori raman batranii in munca si intra tinerii in somaj (sau emigreaza) ori intra tinerii in campul muncii si batranaii in somaj. Aparent Romania este suprapopulata… Daca nu se creste numarul locurilor de munca nu se rezolva nimic, cert nu aruncand peste bord cetatenii romani , fie ei tineri sau batrani.

  2. Catzule ia fa tu fabrici si uzine de tractoare, camiiane, utilaje agricole, fabrici de lactate si branzeturi, panificatie, mezeluri, pielarie. Da tractoare si utilaje semi gratuit la taranii tineri si sa vezi bani ce are Romania pentru militieni si securisti.
    De ce nu faci??? Ca asa este ideologia de indobitocire a prostilor de romani. Hai sa-i facem datori si sa le cumparam tara …la romunashi.
    Si sa ne frecam barbile si pungile ca i-am prostit pe proshti.

  3. Catzule ia fa tu fabrici si uzine de tractoare, camioane, utilaje agricole, fabrici de lactate si branzeturi, panificatie, mezeluri, pielarie. Dati tractoare si utilaje semi gratuit la taranii tineri si sa vezi bani ce are Romania pentru militieni si securisti.
    De ce nu faci??? Ca asa este ideologia de indobitocire a prostilor de romani. Hai sa-i facem datori si sa le cumparam tara …la romunashi.
    Si sa ne frecam barbile si pungile ca i-am prostit pe proshti.

  4. „De ce nu va fi sustenabil sistemul de pensii peste 15 ani”. Pen’c-avem prea multi ‘oti h’imputititi … acum !

  5. Citez:”In Romania sunt 4,7 milioane de pensionari…”? Din astia 4,7 milioane, scadem 20% procent indivizi cu pensii speciale si avem nivelul saraciei extreme in Romania! Poate sunt mai mult de 20% cu pensii speciale, nu vor sa scoata un cuvant despre acest procentaj. La cat s-a furat prin legi cu dedicatie si pe langa, nu ma mira! Amintiti-va cand izmanarul vicepremier inlocuind premierul in acea perioada, a dat ordonanta in luna mai pentru 47, apoi pentru 67 caposi sa le creasca salariile si indemnizatiile si legea au votat-o tocmai in august sau septembrie, pe langa lege au incasat destul! Si acei bani tot dintrun fond au fost luati! Si nu se practica ilegalitatile pe banda rulanta?!

  6. Simplu, pentru ca patronii (bogatii), cei care le platesc si acum, nu mai vor sa le plateasca. Exista o singura solutie, bogatii spera sa nu se adopte sau ei sa fuga pe Marte.

  7. Păi ,simplu,. Pentru că nu ești gospodar. Pentru că nu ești calculat, economist, profesionist. Pentru că nu ai industrie. Nu ai agricultură, nu produci practic nimic.. Chiar de ai avea o țară imbătrânită, la ora asta poți avea și o economie funcțională, mecanizată, robotizată care să-ți producă o valoare adăugată importantă.. Nu ai școală. Nu ai formare de specialiști, Nu ai cercetare, Nu ai academicieni, Nu ai practic nimic,. Nici măcar mecanici auto azi maine nu mai ai.. Pentru că nu-i formezi.. Vezi ce face vestita diasporă… Unii sunt in agricultură sclavi, alții sunt șoferi, alții sunt bandante,, iar restul ”procurori”,..Despre liber profesioniste, n-ma pomenit, căci imbogățesc clanurile și poliția..neimpozitabil..Deci cu astfel de aptitudini evident nu supraviețuiești..chiar de nu ești pensionar..

  8. …va dau eu cateva solutii pt a face sistemul sustenabil: umblati la redevente, toate bogatiile sunt scoase aproape moca din tzara…impozitati salariile it-istilor(sunt 110000 cu salariu de minim 10000/luna, faceti calculul, veti fi uimiti)…impozitati multinationalele pe cifra de afaceri, astfel incat sa nu mai plateasca impozit pe profitul declarat, restul sifonat)…impozitati bancile-taxa pe lacomie-cu valoarea dobanzii impuse la credite, care valoare depaseste valoarea medie europeana…stopati contrabanda institutionala, protejata de politic si cercuri de interese…interziceti exportul de cereale, busteni materii prime etc si dezvoltati unitati de prelucrare, de adaugare de valoare…incurajati productia agricola, zootehnica din tara, nu mai importati toate gunoaiele de te miri unde…bagati la puscarie borfasii care au furat timp de 30 de ani si recuperati prejudiciile-in paradisurile fiscale sunt sume de doua ori mai mari dect pib-urile primelor trei economii mondiale…schimbati optica fiscala, deducand pentru fiecare cetatean cu venit declarat cota din tva pt produsele si serviciile de baza care sa fie restituita sub forma baneasca sau care sa acopere imozitele datorate, asigurare medicala etc, astfel reduceti aproape de zero evaziunea fiscala, generati zeci de mii de locuri de munca(contabilul de familie, interfata intre cetatean si fisc)…si, nu in ultimul rand, ingrijiti-va ca veniturile cetatenilor acestei tari sa fie la fel de europene precum preturile…si veti fi uimiti cum numarul pensionarilor nu va mai parea atat de mare…si veti avea in continuare si cate ceva de furat…

  9. Majoritatea persoanelor care se vor pensiona după 2025, nu vor avea stagiu de cotizare complet (șomaj, emigrare, muncă la negru, evaziune). Din cei care reușesc să adune stagiu complet de cotizare, mai mult de jumătate vor avea cotizații raportate la salariul minim pe economie (munca la gri, evaziune). Poate ar mai trebui să socotiți o dată previziunile pentru 2060. Cred că patru pensionari de atunci vor avea drepturile bănești ale unui pensionar actual.
    Numa zic.

  10. Totul depinde de cati angajati desfasoara munca productiva si cati alte activitati:sist. bugetar supradimensionat(pile, incompetenti, corupti, multi consilieri si consultanti), astrologi, numerologi, propagandisti etc./ Nu se pot infiinta fabrici si uzine daca nu exista piata de desfacere(cerere) pt produse sau nu exista profit(costurile de productie sunt prea mari). La fel , investitiile trebuie sa poata fi recuperate sau sa faca profit. Alte pierderi sunt cauzate de coruptie( mita direct sau sub forma de parandarat) si birocratie.

  11. Mai draga avem asa : 4,7 mil. pensionisti , la o pensie medie de 1600 lei/luna necesar 7,52 miliarde lei pe luna .Si mai avem 5,6 mil truditori la o retributie ( ! ) de 5300 x 21,25% = 1126,25 lei/luna contributie la pilonul 1 , deci se aduna (? ) pe luna pentru pensioare doar 5,6 mil x 1126,25 = 6,307 miliarde intr-o luna , deci un deficit de peste 16% , care este completat de la buget care este facut tot din banii oamenilor . Ii bine ?

  12. De ce cauta unii solutii anti-lacomie ? Nu exista, mergeti la Davos, sa-i vedeti pe aia care cumpara insule sa pedofileasca ! Cine asteapta pensie de la un pedofil ? Poate babele care merg la wc-urile cu clopotnita.

  13. …Tomlin, cu sinceritate nu inteleg ce vrei sa spui…wc cu clopotnita?…adica biserica?…doar presupun ca intentia a fost buna, impachetarea gresita…nu ma dezamagi…

  14. După ce i-au școlit fraierii din tara timp 20 de ani, 5 milioane de sparanghelisti muncesc pe afara și îi intretin pe pensionarii germani, italieni, spanioli etc. De ce nu-i taxează statul român pe cei crescuți și școliți de statul român și care și-au pus palma-n cur și muncesc afara!

  15. Deficitul bugetului de pensii este real si ingrijorator. De cand a inceput fenomenul??. De vreo 7-8 ani!. Dar inainte cum era??. Inca din vremea lui Ceasca?. Era excedentar!!. Cum adica?!. Si ce facea onor statul roman cu acesti bani??. II redistribuia catre pensionarii in plata?. NU!!. II punea deoparte pentru zile negre??. NU!!. Dar ce facea cu ei?. Ii papa cu maxima grija si nesimtire. Deci statul, acest omnivor care trebuie sa aiba grija de cetatenii lui nu i-a pasat ce se intampla cu acest surplus si care va fi perspectiva pensionarilor. Deci muritorul de rand care si-a platit cu varf si indesat contributiile timp de 35-40 de ani aude acum ineptiile politicienilor ca este deficit bugetar la pensii. Este deficit de bun simt si nesimtire in capul politicienilor prezenti care au mostenit si perpetuat aceasta situatie – adica pulverizarea excedentelor din sistemul de pensii din anii trecuti!!. Asa ca onor statul va trebuisa-si suflece mainile si sa gaseasca solutii. Si sa taca malc despre pensiile celor aflati la varsta senectutii.

  16. PNL ul este un partid nesustenabil

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.