O criză se prefigurează la orizont

Începutul unei crize lovește profund în epicentrul domeniului construcțiilor. Îngrijorările constructorilor încep să se facă resimțite la ușa Guvernului, ele anunțând debutul unui puternic dezechilibru macroeconomic, notează grupinfrastructura.ro

Într-un articol cu titlul „Începutul unei Crize – Creșteri fără precedent ale prețurilor la majoritatea materialelor de construcții“, se precizează că „Sectorul de construcții riscă să devină Calul Troian al economiei“. Autorii mai scriu „În lumina ultimelor date din domeniul construcțiilor (respectiv creșterea prețurilor la materialele de construcții) putem asista la o gripare gravă a economiei naționale. Vorbim de un blocaj la nivel investițional, la nivelul constructorilor mici, mijlocii și mari din piață și la nivelul simplilor cetățeni care vor resimți direct în portofel (în prețul final al achiziției unui imobil sau al renovărilor) efectele acestei crize care se prefigurează deja la orizont.

În plus, unele investiții care se desfășoară în prezent (aflate în proces de atribuire pentru achiziții publice, proiectare sau execuție) sunt periclitate de această ascensiune a prețurilor și pot fi abandonate de către constructori, care vor caută o soluție ca să nu-și falimenteze afacerea.

Și dăm ca exemple oscilația prețurilor din ultimă lună în care s-au înregistrat creșteri semnificative la majoritatea materialelor de construcții: table zincate 45%, balast 50%, nisip 40%, bitum peste 30%, oțel-beton peste 30%, motorină 18%, polistiren peste 50%, țeavă pvc peste 25%, tub PE 30%, iar trendul crescător se menține.

Nici la capitolul proiecte viitoare nu stăm prea bine. Acestea pot stagna sau se pot amâna după caz. În același timp, pot exista disponibilizări ale personalului calificat și absența investițiilor pe piață.

Întrebări pentru guvernanți

Dincolo de aceste aspecte stringente, Guvernul ar fi bine să răspundă în mod responsabil și cât mai urgent la mai multe întrebări ce nu suportă amânare:

Ce se va întâmpla cu sectorul construcțiilor și ce măsuri au în vedere pentru reglementarea situației actuale, atât pentru firmele mici cât și pentru actorii majori de pe piață?

Ce se va întâmpla cu cei care vor să-și achiziționeze o casă sau să-și construiască una? Cu cât vor scoate din buzunar în plus?

Ce formulă de calcul folosește INS-ul pentru actualizarea indicilor de prețuri ale materialor de construcții, ținând cont că realitatea din piață este total diferită de ceea ce publică Institutul de Statistică? Observăm chiar de pe site-ul INS, că, în primele trei luni ale lui 2021, indicele furnizat este mult mai mic decât creșterile reale din piață.

Variante de soluții pe masa Guvernului

Articolul poate fi citit integral pe https://grupinfrastructura.ro/inceputul-unei-crize-cresteri-fara-precedent-ale-preturilor-la-majoritatea-materialelor-de-constructii/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

8 Comentarii

  1. Astia din tot felul de grupuri platite de cine (?) ar face bine sa se duca la A J O F M, poate gasesc ceva care li se potriveste !

  2. cum sa impingi omenirea la #marea infometare…hm? totul este in planul rockefeller pas-cu-pas. slugile distrugerii aka „reprezentantii” tarilor in curand ne-suverane, au fost pregatiti de grupuri de interese oculte de zeci de ani. totul a fost planuit in tihna la intuneric pentru exact aceasta „fereastra ingusta” de a decima omenirea si pentru a instaura un guvern mondial na z s z i s t. tot ce vedeti in jurul vostru, de la imbotnitarea populatiei pana la saracine si pierderea identitatii atat personale cat si nationale, totul este facut pentru a ridica anarhia prin ura. prin segregare. TREZITI-VA!

  3. Scumpirile nu se justifică,. la fel nu se justifică construcțiile in stil barbar și la o calitate inferioară. Dar totuși, de ce se exagerează cu ”invesitorul imobiliar ”.. Simplu,. Din cauza instabilități bancare, financiare, a neincrederii in sistem.. Pentru că de bine de rău omu are ceva economii.. Unde le vede in siguranță ?? Păi după câtă minte are românu preferă incă o casă, Incă un apartament, care chiar de stă gol, totuși speră prostu că-i crește valoarea. Păi nu,. Păi deși in mod tembel, de flămânzi nerușinați se scumpesc materialele de construcție și practic orice, Imobilele au ajuns la un prag, la o saturație, la o lipsă de cerere pe piață, Ergo.. Prețurile vor scădea,. O casă, un apartament, de nu e intreținut, nefolosit se degradează,. Deci pornește avalanșa vânzărilor chiar la sub prețul investiției..Mai ales cu creșterea prețului terenului arabil, care va fi mai scump decât un imobil cu teren cu tot.. Păzea, Urmează..

  4. Din ce pricini s-au scumpit pietrişul şi nisipul? O fi venit şi ăsta de la ruşi. Nici nu mă găndesc că e plănuit.

  5. Cu 0,5% influenta in cresterea PIB,sectorul evazionist al constructiilor declanseaza o „criza fara precedent”, mai ceva ca HORECA!
    Chiar toti milogii se califica economisti sau raman niste criterii..

  6. Normal ca vanzatorii sa scumpeasca cand gaozarii urla ca-i criza, nu blocaj sanitar. Mai e o varianta: vanzatorii dau bani la gaozari sa urle ca totul se scumpeste ! Din ce sa traiasca si astia, din cateva randuri dublate ?

  7. Prin 2009 grandomania era la Putere cumpărarea de locuințe care nu făcea nici un sfert din toți banii dați înapoi băncii. Până i-a lovit criza s-au trezit pe drumuri fără joburi și cu copii afară.

    Întotdeauna prețurile la locuințe au fost artificial mărite, că le mai umflă și acum prin șmenării nu poate fi o surpriză. Execuția lucrărilor tradițional de mântuială mai proaste la privat decât la un bloc „comunist”.

  8. La BUCURESTI.
    Dupa cererea corecta-cum zic unii-de impozitate a multinationalelor, intreb si eu, e bine ca impreuna cu aceste multinationale fie taxate-chiar suplimentar-si proprietarii care detin spatii comerciale si pe care le-au parasit de ani de zile…ca de exemplu pe bulevardele Magheru,Victoriei sau Unirii ?!?
    Acu’ ,dupa pandemie, oare tot asa de mare va mai fi cererea de spatii pentru birouri de se construieste asa de mult cu drag si spor fie iarna-vara ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.