De ce postesc românii. Cele mai importante motive

Cât, cum și de ce postesc românii?

  • 47% dintre românii din mediul urban postesc, cei mai mulți dintre aceștia ținând post doar miercurea și vinerea (21%), potrivit unui studiu derulat de Reveal Marketing Research.
  • Cele mai importante motivații pentru care românii postesc sunt reprezentate de obișnuință și educația primită în familie (64%), preocupările legate de sănătate și dietă (42%) și credința în Dumnezeu (39%).
  • 27% dintre români susțin că dietele fără carne sunt mai sănătoase, iar 59% că sunt mai scumpe, comparativ cu cele pe bază de carne.

Postul este practicat din considerente asociate tradiției în familie (64%), preocupărilor legate de sănătate (42%) sau credinței în Dumnezeu (39%).

Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, 47% dintre românii din mediul urban declară că obișnuiesc să postească în așteptarea Paștelui, procent asemănător celui înregistrat în 2022 (50%). Dintre aceștia, 21% obișnuiesc să postească miercurea și vinerea, în timp ce doar 11% țin tot postul, iar 15% respectă postul în ultima săptămână a acestuia.

Cele mai importante motivații pentru care românii postesc sunt adesea legate de obișnuința și educația primită în familie (64%). Alte motive notabile includ preocupările legate de sănătate și dietă, menționate de 42% dintre respondenți, și credința în Dumnezeu (39%). În funcție de categoriile de vârstă, pot fi observate tendințe diferite, astfel că, tinerii între 25-34 ani obișnuiesc să postească în mai mare măsură datorită tradiției și educației primite în familie (71%), în timp persoanele peste 55 de ani acordă o atenție deosebită sănătății/ dietei (51%), iar cei între 45 -55 ani credinței (46%).

În ceea ce privește topul principalelor alimente consumate în perioadele de post regăsim mâncarea gătită de post (77%), salatele de crudități și fructele (69%) și măslinele (64%). Mâncarea gătită de post este consumată în mai mare măsură de persoanele mature peste 55 ani (94%), în timp ce salatele de crudități și fructele sunt mai populare printre femei (73% vs. 65% bărbați).

Comparativ cu datele din 2022, se remarcă o creștere semnificativă a popularității și interesului pentru produsele oleaginoase – migdale, fistic, nuci etc. (47% vs. 34% în 2022) sau pentru fructele uscate – goji, smochine, prune etc. (46% vs. 36% în 2022) în perioadele în care românii postesc. Această tendință este prezentă în mai mare măsură în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 55 ani (53% – produsele oleaginoasele, 56% – fructe uscate) și a celor cu venituri mari, peste 8.000 RON (55% – produsele oleaginoasele, 51% – fructe uscate).

Și în 2024 alimentele de post cel mai puțin consumate rămân tofu (20%) și quinoa (11%). În cazul laptelui vegetal, care continuă să se afle în topul alimentelor mai puțin consumate în prezent (27%), se observă o ușoară creștere a incidenței consumului comparativ cu datele din 2022 (23%).

27% dintre români susțin că dietele fără carne sunt mai sănătoase, iar 59% că sunt mai scumpe, comparativ cu cele pe bază de carne.

Măsurând percepțiile față de dietele fără carne, 27% dintre români consideră că acestea sunt mai sănătoase, în timp ce majoritatea (44%) nu au o părere clar definită în acest sens. Luând în calcul categoriile de vârstă, datele arată că românii între 35-44 ani cred în mai mare măsură că dietele fără carne sunt mai sănătoase decât cele pe bază de carne (45%).

În 2024, 9 din 10 români sunt de părere că produsele din carne s-au scumpit în ultimul an, comparativ cu 7 din 10 care considerau acest lucru în 2022. Aceste date reflectă o schimbare semnificativă a situației economice a populație într-un interval relativ scurt de timp.

În plus, majoritatea românilor (59%) consideră că dietele fără carne sunt mai scumpe decât cele pe bază de carne, în special cei cu vârste între 45-55 ani (64%), categorie de vârstă ce obișnuiește în mai mare măsură să postească din considerente legate de sănătate (48% vs. 42% total eșantion).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. „postul” nu are legatura cu mancarea…ci cu lipsa ei:) postul detoxifica organismul, permitand regenerarea celulara. in plan spiritual, cei care vor sa „asculte” vor „auzi” mult mai clar, mai limpede „mesajele”. Dorintele se implinesc intotdeauna, insa daca nu exista claritate in mesaj…ghinion, ha. suntem o linie telefonica catre Creator, iar raspunsul rugilor noastre este intotdeauna „DA”. Intuitia devine mai ascutita, energia este mai puternica.

  2. Marinica tata, din cate se vede, cei mai ajutati sunt tocmai aia care au cam renuntat la ceea ce voi numiti credinta: finlandezii, suedezii, nordicii in general.
    Pe ei i-a cam scutit de grija zilei de maine, au o infractionalitate incomparabil mai redusa decat la noi, un sistem medical perfect functional, adica siguranta pentru cetateni din toate punctele de vedere.
    Bine, acum incearca si ei sa revina in randul lumii, bagandu-si de buna voie si nesiliti de nimeni pe drk in casa.

  3. Intoaxe, pentru 99% dintre postaci, a tine post inseama a inlocui proteina animala cu carbohidrati, ceea ce in niciun caz nu are un impact pozitiv asupra sanatatii.
    Ba din contra.

  4. Sandhuguru Asta este un aspect important si amuzant pe de alta parte. In aceiasi ordine de idei, daca sincronizam postul cu detoxificare hepatica, a colonului si rinichilor acestea vor aduce imbunatatiri imediate in chimia cerebrala si imunostimulatoare. In plan psihologic este un antrenament perfect al controlului asupra adictiilor si aditivilor si responsabilizarii care duce la limpezirea constiintei de sine si capacitatea de auto-observare si critica rationala, de nepretuit in vremurile astea tulburi si aparent de neinteles. Cum credeti ca ar sta situatia mentala publica daca ei ar scapa, cel putin, de consumul de excitoneurotoxine din mancare care reprogrameaza ,,cablarea” cerebrala, in special a hipotalamusului ? foarte bine pentru inceput, as zice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.