Boloș refuză discuțiile, polițiștii contraatacă, transportatorii trag ponoasele!

Cosmin Andreica, președintele Europol, a comentat subiectul  privind restanțele salariale, dar și refuzul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș,  care spune că nu are ce bani să le dea sindicatelor din poliție.  

„Noi nu vorbim despre creșteri salariale. Noi vorbim despre restanțe salariale. La momentul în care noul guvern și-a preluat mandatul, în mijlocul acestui an, ne-a promis atât Cătălin Predoiu, cât și Marcel Ciolacu faptul că vor respecta, în cele din urmă, obligația de plată a ultimei tranșe din legea salarizării, lucru care trebuia să fie realizat la rectificarea bugetară care, iată, nu a mai avut loc”, a spus Andreica la B1 TV.

 Acum se fac că plouă

Acum se fac că plouă și încearcă să omită faptul că din august, septembrie, de când s-a promis acest lucru, ei au făcut economie pe spatele restanțelor pe care trebuiau să le achite polițiștilor. Noi nu putem vorbi despre faptul că cei 5 % creștere propusă este suficientă, în condițiile în care noi suntem ultima categorie bugetară, căreia nu i se aplică legea salarizării. Deci nu vorbim despre majorări, creșteri, ci doar vrem să ni se respecte drepturile prevăzute de lege. Nu vrem niciun ban în plus”, a explicat președintele Europol.

”Vorbim despre două tipuri de restanțe, cele care compun drepturile litigioase câștigate în instanță din trecut și vorbim despre acea tranșă de 25-35 %, din acea creanță pe care ministerul o are față de polițiști, dar vorbim și despre stabilirea pe viitor a nivelului salarial, care, la acest moment, este sub nivelul prevăzut de legea 153.

Adică nu putem vorbi despre o nouă lege a salarizării sau despre un nou început în privința salarizării polițiștilor atâta vreme cât noi încă nici nu suntem la nivelul zero, la nivelul prevăzut de lege, cu toate drepturile la zi.

Noi avem drepturi salariale blocate la cuantumuri încă din 2009

 Compensația de chirie a unui polițist cu toate că în lege este menționat faptul că este de 50 % din salariul de funcție în plată și sigur că opinia publică poate avea impresia că este o sumă exorbitantă, se aplică la salariul din 2009. Ceea ce înseamnă că un polițist în Capitală primește 385 de lei, 50 % din salariul pe care îl avea în 2009″.

Vor protesta polițiștii pentru a-și obține drepturile?

“Cred că e momentul crucial pentru polițiști, în sensul în care, dacă în această lună nu vom determina statul să respecte legea, anul viitor vor fi alegeri. Mă îndoiesc că vom mai putea obține aceste plăți altcândva decât în luna decembrie. Iar formele de protest vor fi foarte variate. Să nu uităm că, în momentul de față, punctele de trecere a frontierei încep să fie foarte aglomerate.

Nimeni nu va mai dori și nu va mai accepta compromisul să greșească, la fel ca și polițistul de la Petea, ceea ce înseamnă că timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei vor fi și de 10 ori mai mari”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Cum adicatelea sa crești salariile bastanilor apărați de furia poporului de către slugi și să nu dai o fărâmă la slugile de polițiști? Nu se poate!

  2. cand se poate cumpara „tot”(cea mai mare parte) ce e de cumparat din 2.5% de la aparare ,acest procent nu ar trebui sa fie fix ci variabil!
    cand se ivesc crize rectificat de la 2.5 la minimum 2.1 , deci cu valori -depinde de situatie- intre 2.1 si 2.5 !
    si din alte ministere.. un 0. ceva din buget rezolvati problemele cu toate salariile si pensiile mici!
    (si asa sunt sume mici ,in comparatie cu cerintele UE si ceea ce ne ofera UE=accesul exporturilor deficitare noastre in schenghen)

  3. la munca cinstita,nu la intins mana,politistilor …pe vremea lui Ceausescu culegeati recolta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.