De ce ține BNR aurul la Banca Angliei

Menținerea unei părți considerabile a rezervei de aur în custodie la Banca Angliei are ca scop garantarea faptului că există o rezervă disponibilă a fi utilizată ca și colateral în cazul unor operațiuni de finanțare în situații de criză. În subsidiar, această deținere permite valorificarea oportunităţilor oferite de evoluţia favorabilă a ratelor dobânzilor pentru depozitele de aur, prin mobilizarea imediată a cantităţilor necesare efectuării plasamentelor în conformitate cu uzanţele de pe piaţa metalelor preţioase. Londra reprezintă cel mai important centru financiar pentru tranzacţionarea şi decontarea operaţiunilor cu aur din lume. Banca Angliei a participat încă de la înfiinţare (1694) la crearea şi dezvoltarea infrastructurii pieţei aurului la Londra. Această explicație este necesară în contextul apariției unei propuneri legislative a lui Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care stipulează obligarea Băncii Naționale a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține. Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României. Mai exact, la articolul 30, după aliniatul 3 se adaugă următorul aliniat: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Conform celui mai recent Raport anual, România are plasat în străinătate circa 60% din rezerva de aur. ”Rezerva internațională-aurul și cele 32 de miliarde de euro-este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând „nicio valoare”, a declarat recent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. ”De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă așa cum fac toate celelalte țări. Am mai auzit că Bundesbankul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Așa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Și au adus o parte în țară și au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem și noi în afară!”, a mai afirmat Isărescu.
„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține”, a declarat guvernatorul BNR.

Administrarea de către Banca Națională a României a rezervei de aur se realizează în baza Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.
Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operaţiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990, ulterior, fiind utilizat în contextul administrării active a rezervei de aur.

Veniturile obținute pe perioada administrării active a rezervei de aur exced cu mult costurile de custodie cumulate după adoptarea deciziei de stopare a acestor plasamente în anul 2006, în baza unei analize randament/cost efectuată în contextul investițional de la acea dată. Ultimul transfer de aur în străinătate a fost efectuat în anul 2002 conform aprobării Consiliului de administrație al BNR și nu în anul 2010 așa cum s-a prezentat în cuprinsul articolelor.

Potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, 59% din aurul României este depozitat în condiții de maximă siguranță și avantajoase la Londra, în lingouri. România are o rezervă de 103,7 tone de aur. „Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate şi ca valoare, şi fizic. Viaţa unei ţări poate cunoaşte şi momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziţie într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poţi să faci cu aurul operaţiuni mai mult sau mai puţin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operaţiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a declarat Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR pentru Digi24. „Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aş vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul şi pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina aşa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât deţin”, a continuat Dăianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

16 Comentarii

  1. si germania a inceput sa-si repatrieze aurul. foarte bine fac. te trezesti dupa 10-20 de ani ca se schimba aliantele si ramanem fara; cum am patit cu rusia. si in sua, socialistii castiga putere pe zi ce trece.

    • Se spune că Germania avea vreo 5000 tone în Trezoreria SUA (garanție , nu glumă!?) și când a solicitat returnarea cantității mai aveau 5(cinci) kg (kilograme!!) în depozit! Probabil a urmat un lung demers confidențial de a recupera ceva din aurul depozitat.

  2. Ce vrăjeli pe capul masonilor ce conduc BNR… Adevărul este cu totul altul… Rezerva de aur și valută ținută în afara României este un mijloc de presiune și șantaj asupra oricărui guvern, indiferent de culoarea lui politică. Banii sunt virtuali dar aurul reprezintă singura garanție. Poate găsește timp vajnica DNA să cerceteze și cum a ajuns „mare viticultor” și mai ales cum a ajuns proprietar de terenuri Mugur Isărescu… Evident că pe trădătorul ăsta de neam și țară n-o să-l deranjeze nimeni… mama ei de viață

    • Aferim, bibicule. Poate da al de sus, sa-l intrebe, dar mai ales judece, pe porcul securist vandut, isasecu. Un tradator vandut finantei mondiale. O coada de topor, mai impushcabila decat ilici.

  3. S-a explicat de atatea ori, ca aurul tinut acasa nu confera garantii. Cine sa priceapa asta: Dragnea? Nicolae? Teodorovici? Si pentru intelectualul asta, „gheo”, o informatie: Germania si-a retras aurul de la Paris (nu mai are nici un sens) partial de la Londra iar cel din America va ramane acolo. Mai cititi si voi si alte publicatii. Cotidianul nu va face mai destepti.

    • Prin urmare, din motive de siguranță, Rusia își păstrează aurul (mă rog, o parte din el) peste hotare? Dar celelalte mari puteri, la fel? Luminează-ne!

    • Stiai tu, cornuta fara oua, ca nemtii au re-gasit lingourile lor numai aurite? Alea tinute-n ricania! Au dat in „judecata” ricania, pentru masluire de lingouri. La interior, in afara de greutate, era cu totul altceva. Asa ca ar fi bine sa-ti duci tu aurul tau acolo, nu noi.

    • Ca noua ne-au furat pana si stampila pt. eventualul aur extras din Apuseni. Iar „b77” ala de mai sus are in cap numai …gaze, da’ ce cunoscator sfatos se da.

  4. Sa ne amintim ca din cauza dinozaurului Isarescu am pierdut dreptul de a marca aurul, in schimb Bulgaria are ponson de marcare a aurului, tot din cauza acestui nenorocit, mare iubitor de profituri pentru bancile straine jefuitoare din Romania, a urlat din toti plamanii ca Romania nu mai are nevoie de aur, din cauza lui s-au inchis minele de aur si s-au dat de pomana unor firme fantoma de prin Canada, probabil cu epoleti de la ai nostri. Tot Isarescu, cu de la sine putere, prin 2002 parca a trimis aurul in UK, oare de ce a facut asta? De asta e nevoie de un guvernator nou, scoasa din lege aberatia cu imunitate totala pe care doar cei din BNR o au, si facuta o ancheta, sa vedem si noi daca BNR a avut un compartament anti-romanesc, ca pana acum a aratat doar ca e e de partea jefuitorilor straini, niste borfasi de acolo au si ifn-uri.

  5. De-aia putem noi sa calatorim, ca avem aurul „depozitat” la Londra? Haida-de, prea ne credeti prosti!!! Garantii pt. ce si, mai ales, pentru cine? Ca nu vom „calca stramb”, altminteri aceste rezeve se pot bloca, asa cum se imtampla frecvent cu tarile ale caror guverne nu „convin”. Plus ca, noi mai avem o experienta, cu tezurul transferat la rusi, tot pentru a-l pune „la adapost”!! Credeti ca este vreo diferenta??? Intreb si eu, asa…………

  6. Hai sa ne punem intrebari!De ce tine alt stat tezurul nostru romanesc?!In sec21.oameni cu intrebari si intelegere neafectata de ciuma rosie si alte psihoze se intreaba!Bun,suntem in sec.21 si tezaurul nostru este stocat in alt teritoriu!Nu suntem in stare sa ne asumam greutatea acestuia?!Am sa ascult de maine ca dragnea fuge cu lingourile!Nu esti in stare stat sa-ti protejezi tezaurul?Du-l in somalia ca de la rusi am primit flit,confiscat si retinut,neavand alternative!Closca fiind in alt cuib,cu damf de vodca!E o problebema majora ce trebuia transata!E mai bine in neant,tari conjucturale,sau protejate in tara ta?!Da,lingourile le ia dragnea si ciuma rosie dar nebuloasa ramane!Suntem eterni jefuiti prin complici,politici,autohtoni?!E nevoie de dezbatere,ce ai avut,ca ai si unde tii!Restul e turcanu,barna,ciolos,minuscul si alte ramastite!Pe prisca l-as urca la stadiul ridicolului absolut!Vorbim ceva real?Draga liviu,da-mi si mie un lingou,scazut din fantasmogoria tel-drum,capat de atza pentru fabultatii cu viziuni de averi martziene!Sictir!Daca avea probe il saltau,ce vad e neputinta,isterie si cretinism!Pana nu vad ceva concludent,sictir total,schelelaituri cu vopsea si oua pe o cladire neputincioas!Problema ramane,ramenem dependenti sau independendenti!Nimeni nu da tezaurul fara dobanda,o tii cu ea si ramaii fara ea,la diferite evolutii!Ce asumi?Closca cu pui cedata?Alte cedate?E de vorbit daca iti pasa,nu m-a afectat closca pana n-am vazut-o in portofoliul rusilor!Ce facem,cum facem?

  7. Dar de unde valul asta de repatrieri ale aurului de la Londra ce a cuprins diverse tari din UE? S-a primit vreo indiicatie pretioasa de pe la Brussel,sau ce? Argumentele BNR sunt totusi mai rezonabile decat motivele invocate de cei cu proiectul de repatriere.La Londra aurul este totusi mai in siguranta,(Marea Britanie este o mare putere), si este vizibil acel aur ca garantie in domeniul financiar international,deci credibil pentru garantii financiare ce se pot derula si in viitor.Se vaita ptr.60 mii de euro pe an cand numai de la Joiannis au de luat prin fisc de zece ori pe atat, bani cu care ar plati pe zece ani depozitarea.Dar probabil ca de la banii aia si-au luat adio vazand cum si fiscul si justitia „independenta” lucreaza molcom si iohanneste pana se prescrie datoria.Dar pe simpli cetateni sar sa ii execute silit in 15 zile chiar si pentru o amenda de trecut strada prin loc nepermis.Sar cu somatii,sar sa puna secheste,sar sa blocheze conturi pentru te miri ce amenda,iar pentru juma de milion de euroi frumusei nu au curaj nici sa treaca pe la poarta lui Gica Contra.

  8. Poate ne spune Isarescu la cit se ridica comisionul lui din speculatiile bancare facute de Banca Angliei cu aurul romanesc depozitat la ei???

  9. Poate ne spui si cat aur are plasat Banca Angliei in alte tari?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.