De ce vrea PSD să renegocieze protocolul USL

Ieşirile publice de luni ale premierului Victor Ponta – în care acesta a utilizat termeni foarte duri la adresa partenerilor de alianţă – arată practic ce vrea în viitorul apropiat PSD. Care practic şi-a dat jos masca de pe faţă. Ponta a făcut apel la solidaritate, a anunţat că guvernarea USL merge înainte dar, în acelaşi timp a aruncat „bomba”: consideră protocolul USL suspendat pentru că nu s-a aplicat un paragraf dintr-un articol. Este ceva mai straniu decât clasicul titlu holiwoodean, „Adio, dar rămân cu tine”.

M-am întrebat ce consecinţe poate avea acea sintagma „consider protocolul suspendat”. Răspunsul l-am aflat după nici două ore chiar din gura premierului, aflat la a doua ieşire publică a zilei. „Protocolul trebuie renegociat”, „sunt lucruri acolo care nu mai sunt necesare, ştiţi foarte bine, cele referitoare la alegerile locale, parlamentare” etc. Deci asta era. Protocolul trebuie renegociat. Din acest moment totul a fost şi mi-a devenit foarte clar. „Scandalul” Roşca Stănescu a fost doar un pretext de dispută, de declanşare a crizei în USL. Dacă cumva Roşca Stănescu se afla săptămâna trecută undeva pe un vârf de munte fără semnal de telefon şi internet, se găsea un altcineva a cărui zicere să fie interpretată drept crimă de „LezPSD”. Şi, la urma urmei, „scandalul” Roşca Stănescu a fost unul pe o problemă de serviciu (adică pe o problemă care are legătură cu dezbaterile parlamentare) dar tam-tam-ul făcut ulterior de PSD a fost unul total disproporţionat. De aici şi până la renegocierea, „upgradarea” protocolului USL este însă o cale lungă.

De fapt aici a vrut să ajungă premierul Ponta şi PSD: la renegocierea protocolului. Şi aici se ajungea repet şi fără scandalul Roşca Stănescu. PSD nu a avut bărbăţia să le spună în faţă celor din PNL că ei doresc renegocierea. Din X motive.

Dar de ce vrea PSD renegocierea? Personal văd doar trei interese ale social-democraţilor. Primul: vor să scoată ceva în plus de la PNL. Un minister. Şi, mai mult ca sigur nu de dragul de a avea un ministru în plus. Nu scopuri cantitative urmăreşte PSD. Ci calitative. Cred că PSD-iştii vor să pună mâna pe un minister unde ştiu ei că este rost de dat un tun de proporţii.

Al doilea interes: vor ca liberalii să-şi dea OK-ul cu O mare pentru „Roşia Montană”, pentru exploatarea gazelor de şist şi pentru alte proiecte „social-democrate”. Cu „NU Roşia Montană”, cu „NU gaze de şist”, USL şi-a rotunjit substanţial zestrea de procente pe 9 decembrie 2012. Acum PSD a trecut – spre bucuria PDL-iştilor – în tabăra „DA” în ceea ce priveşte cele două „afaceri”. Liberali însă nu au renunţat la „NU”. Numai că în cazul în care conform protocolului o parte zice „DA” şi o parte „NU”, proiectele s-ar putea să devină literă moartă. Mai mult, ceva procente s-ar putea balansa şi ajunge în tabăra PNL. Şi asta ar dăuna grav PSD, mai ales în perspectiva europarlamentarelor. Aici avem deci un interes major pentru ca PSD să renegocieze protocolul.

În fine, al treilea interes: forţarea PNL să denunţe alianţa USL. Se ştie, cine rupe alianţa prematur, riscă pierderi uriaşe la capitolul imagine şi la…procente. Şi atenţie, lui Victor Ponta i-au venit mănuşă înregistrările spion (eu le spun ilegale şi mă mir că Antonescu & Co. nu fac cercetări pentru a vedea cine s-a ocupat de această mizerie) făcute în şedinţa de vineri a liberalilor. A utilizat drept muniţie ce s-a discutat acolo în bucătăria internă a partenerilor. Şi cu muniţia din dotare, Ponta a utilizat o formulare a lui Emil Boc din 29 sau 30 septembrie 2009: „nu se poate să fii şi la guvernare, şi în Opoziţie, în Parlament”. În 2009 marioneta Emil Boc spunea asta despre PSD-işti şi două zile mai târziu, uzând de un pretext pregătit din timp, PSD ieşea de la guvernare. Este adevărat, atunci denunţarea alianţei de guvernare nu a generat prejudicii social-democraţilor, ci PDL, dar tot atât de adevărat este că alta era situaţia atunci. Acum, dacă PNL este forţat să iasă de la guvernare, prejudiciile vor fi imense pentru liberali, deşi vor fi nişte vinovaţi fără vină. Dar nu pot să ştiu cât vor mai rezista liberalii la ofensiva lansată de PSD împotriva lor. Totuşi această a treia variantă comportă un risc pentru PSD. Dacă echipa Chiliman-Moisescu şi prietenii nu reuşesc să extragă din PNL în jur de 30-35 de parlamentari, atunci PSD nu poate deloc revizui Constituţia după cum pofteşte. Ori poate că Ponta & PSD nu vor să revizuiască Legea fundamentală şi caută astfel o modalitate prin care să spună, „nu s-a putut, PNL ne-a părăsit etc etc”. Un lucru este cert, vom avea o lungă vară fierbinte. Nu doar din punct de vedere meteorologic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.