De la Camera Deputaților s-au furat 316 documente

Atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor.

„Câteva date foarte recente referitoare la efectele atacului cibernetic asupra Camerei Deputaţilor. Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este de 300 de megabytes. Ca să fie foarte clar, în urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie de 300 de megabytes. Conţinutul lor este unul preponderent public: contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi datele care sunt destinate publicului, copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a declarat Bogdan Ivan, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a făcut precizări şi cu privire la responsabilul cu securitatea cibernetică de la Camera Deputaţilor, întrebat dacă SRI este autoritatea competentă.

„În momentul în care s-au actualizat sistemele informatice ale Camerei Deputaţilor, undeva în anul 2019, Camera Deputaţilor a optat să îşi administreze şi să-şi gestioneze în regie proprie, prin intermediul departamentului de IT, să gestioneze responsabilitatea de securitate cibernetică a site-ului Camerei Deputaţilor”, a declarat Ivan.

El a subliniat că toţi cei care vor fi consideraţi responsabili în această speţă vor răspunde în faţa legii, întrebat cine va răspunde pentru această breşă de securitate.

„Toţi cei care sunt consideraţi responsabili, de la cei care aveau responsabilităţi tehnice, până la cei care au responsabilităţi decizionale în materie de respectare a drepturilor angajaţilor în acest caz sau a documentelor care trebuiau să fie nedestinate publicului, vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii, pentru că ei sunt cei care sunt în această culpă. Iar regimul penal în cazul atacatorilor, atunci când încalcă regimul securităţii cibernetice a unei instituţii publice, este inclusiv cu închisoarea. Revin la întrebarea de bază. Suntem într-o situaţie în care zilnic România se confruntă cu peste 25.000 de atacuri cibernetice. Sunt situaţii în care, din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situaţie. Pot să vă dau şi un exemplu foarte clar în cazul speţei de la Camera Deputaţilor până a avea închis acest raport final: faptul că sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de software existente astăzi pe piaţă. Vă dau un exemplu: pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de mult depăşită”, a declarat Ivan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Na,..Te pomenești că nu mai au hîrtie igienică și musai să se lingă reciproc..

  2. Asta pute a branza si pe net, nu doar pe sticla. Ce repede reactioneaza la reactia oamenilor, le-a spus cineva ca au sarit calul si acum sunt speriati. Daca ii prinde cineva, ajung cybernauti la coarnele boului ?

  3. Na,..Te pomenești că nu mai au hîrtie igienică și musai să se lingă reciproc..

  4. Nu cumva au furat actele pentru covid? Nu cumva au furat actele care stau la baza contractelor politicienilor cu statul român? Asta pute! Sau, se dorește alocare masivă de fonduri acestei structuri😉?!

  5. Si ce este extraordinar in asta ? Asta-i tara! Asta-i democratia romaneasca in forma ei pura ; nimic nu se ascunde poporului(hi,hi,hi!)! Spargatorii de coduri? Ne arata cum stau guvernantii cu „stiinta” in IT. Ei sunt „adevaratii” patrioti, „adevaratii” profesionisti ! Sa ne traiasca! E cineva vinovat pentru „povestea” asta ? Nuuuu, nici vorba! N.B.Vai de mama noastra! Suntem de rasul lumii! Se tavaleste de ras tot mapamondul!Romania nu va iesi niciodata din marasmul si habarnismul in care se afla!

  6. Surpriza, fix 316, nu 322 ca la demiterea lu Basescu.
    Nu e ca si cum din camera 101, sau din camera 609, s-ar fi declansat evenimentul 201. Nu. Ar fi fost un mare 404…

  7. a nu se mai folosi microsoft word ; deputatii redacteaza cu word crackuit si trimit .doc -uri cu script atasat si executabil injectat sa ofere acces hackerului x,y,z… remote access bypassing proxy ?
    a se folosi LIBREOFFICE si a se exporta cu el copii ale documentelor originale in pdf (fara acrobat reader caci see pot citi doar cu mozilla firefox .. din cele mai sigure browsere,daca e folosit bine) !!!!

    filmulete porno in camera deputatilor si word crackate duc la situatii similare.
    degeaba cheama ciolacu antitero .. sunt paraleli cu tehnologia „expertii” romani ,dar sarracul antitero care stie sa dea pumni si cu bata in balta!
    vai de capul lor 😀

  8. Care ar fi pericolul de publicare pe internet a unor carti de identitate ale parlamentarilor? Scrie cumva in cartile alea despre situatia scolara, diplomenle de bac. luate la 40 de ani? Scrie acolo despre doctoratele luate inaintea bacului? Despre furaciuni, pradaciuni, amantlacuri? Nu! Si atunci de ce se face atata tevatura?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.