Cardul de sănătate, accesat de pe telefon

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, propune includerea cardului de sănătate în aplicaţia unică a statului român, astfel încât să poată fi accesat de pe telefon de către pacienţi şi medici.

„Ceea ce mă interesează pe mine foarte mult este ca în aplicaţia unică a statului, pe care o dezvoltăm la ministerul nostru, să ajungem ca, pe lângă documentele de identitate – permis, buletin, paşaport, reînnoirea acestora, obţinerea lor, să avem şi card de sănătate, pentru că este un document foarte folosit de către oameni. La nivel de discuţie cu echipa care lucrează la aplicaţia unică a statului am luat în calcul inclusiv crearea, în format digital, a acestui tip de card, pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât atunci când vorbim de emiterea lui fizică”, a declarat, joi, ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a menţionat că o astfel de variantă ar reduce şi investiţiile în dispozitive care să citească aceste carduri de sănătate. Astfel, ar putea exista un cod QR care să poată să fie scanat de către medici, cu ajutorul aplicaţiei existente pe telefon.

Bogdan Ivan a reamintit că în luna martie a fost semnat contractul pentru execuţia aplicaţiei unice a statului, iar termenul de execuţie este de un an şi şase luni.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu compania care a câştigat licitaţia publică, le-am solicitat explicit ca această aplicaţie unică a statului să aibă primele servicii pe care le oferă undeva la începutul anului 2025. (…) Noi ne setăm ca în prima etapă să avem undeva la treizeci de servicii publice în aplicaţia unică a statului român. În funcţie de modul în care va evolua şi pregătirea cardului de sănătate de către CNAS şi el va fi interoperabil cu aplicaţia unică a statului. Este evident că e o prioritate pentru noi să îl avem cât mai rapid în această aplicaţie”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Bogdan Ivan, va exista „o jurnalizare” a fiecărei acţiuni pe care o întreprind instituţiile statului pentru a consulta datele personale ale unui cetăţean.

„Atunci când lucrezi în format digital, rămân urme; este foarte simplu şi toate sunt trasabile, iar orice român va putea să solicite datele la final de an sau trimestrial să vadă care sunt instituţiile din România care au accesat datele personale, în ce perioadă, de către cine şi cu ce scop, ca să fie totul cât se poate de transparent”, a afirmat el.

Investiţia nu vizează realizarea unor noi baze de date, ci a unui sistem integrat care să asigure interoperabilitatea bazelor de date deja existente, a transmis ministrul Cercetării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. daca nu faci X pasi zilnic
    se scad puncte din scoru social…..

    -poate nu ai facut pasi cat sa-ti conservi energia kundalini;
    prea mult frechi-frechi insa -scade scoru social!

  2. Pe un telefon clasic nu exista cod QR. Foarte multi batrani nu au telefon SMART iar unii de loc. Si nu e neaparat o optiune ci o consecinta a batranetii, bolilor. Card-ul nu va disparea niciodata.
    Deocamdata nu au rezolvat problema pensionarilor in sensul ca nu exista o legitimatie de pensionar… se foloseste cuponul pe care-l ai doar daca postasul binevoieste sa-l aduca in cazul celor cu banii pe card. Daca nu-l aduce, ghinion.

  3. Ce sa facem cu cardul când e jale in sistemul sanitar, vezi cărstoiu neam de securist care a făcut avere din suferință oamenilor, nici cu șpăgi nu mai găsești un medic bun , vezi piersic ce pateste

  4. Această propunere mi-a demonstrat dincolo de orice suspiciune rezonabilă că statul român este condus în totalitate de ultimii cretini. De ultimele nulități. Noi avem un sistem de carduri de sănătate dezinformatic made-in-Ghiță-SRI-SECUCU, care mai mult se strică, nu funcționează niciodată și probabil toate informațiile sunt livrate pe la Big Pharma. Și ce i s-a sculat ăstuia? Să punem toate informațiile de sănătate ale fiecărui cetățen pe telefonul mobil, că telefonul mobil este cel mai sigur sistem informatic, care nu poate fi sub nicio formă pierdut, furat, virusat sau accesat de tot felul de infractori. Lor le mor oamenii pe bandă rulantă de la nosocomiale în spitalele-morgă și ei visează la Star Wars, mă! Îți crapă creierii și cardul de sănătate când te gândești cine primește salarii și pensii speciale în gluma asta de căcat numită statul eșuat!

  5. Nu am telefon Android ! Si nici nu stiu sa folsesc telefonul Android ! Am telefon Vechi Microsoft din Anul 2015 si este Incompatibil cu Telefoanele Android ! Pe Telefoanele Microsoft nu poti baga Cardul Bancar si nici Cardul de Sănătate ! Pe Telefoanele Microsoft functioneaza decât Internet Explorer !

  6. @Neagu Mircea
    Nici eu n-am smartphone și nici nu intenționez să am. Telefonul este pentru a suna pe cineva și a fi sunat de către cineva. În plus, cea mai mare parte a zilei (aproximativ 16 ore și obligatoriu toată noaptea) îl țin închis. Când văd o mulțime de oameni mergând pe stradă ca somnambulii cu ochii lipiți de smartphone îmi dispare orice curiozitate referitoare la acest dispozitiv malefic. Când mă uit la tinerii care iau masa ori beau pe terase, remarc faptul că niciunul dintre ei nu poartă o conversație cu comesenii ci toți, absolut absenți psihic, au retina fixată pe ecranul smartphone-ului. În metrou, la fel. Dacă dispare rețeaua 2G pur și simplu voi renunța la a mai avea telefon mobil.

  7. Perfect. Nu va capsati la ordinul OMS, nu mai aveti bani in cont. Nu veti avea nimic si veti fi fericiti. Ce-i asa greu de priceput? Orice teorie a conspitratiei se dovedeste realitate in cel mult sase luni. Si orice teorie a conspiratiei apare pentru ca exista oameni care chiar conspira.

  8. Toate asa-zisele faciliti bancare facute prin telefon si online, sunt o comoara ptr escroci.
    Prezinta ZERO incredere…….[Rumburak]

  9. De unde l-au mai scos si pe neispravitul asta?! Poate o sa ne puna sa accesam cardul de sanatate bagandu-ne degetu-n c… Si noi trebuie sa fim de acord? Poate cei din comunitatea LGBTQ…

  10. @cib
    Ai perfectă dreptate. Toți cei care nu-și permit cumpărarea unui smartphone 5G care să coste cel puțin 500 de euro sunt conspiraționiști cu acte în regulă. Trebuie să fim atenți la ei.

  11. Ministerul Cercetarii in ultimi ani a fost condus numai de idioti utili. Telefoanele mobile nu au nicio siguranta in pastrarea banilor si ale datelor personale. Este conceput pt comunicatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.