Amenințarea „Deepfake” combătută cu închisoarea

Facial Recognition System concept.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, vineri, că legea ”Deepfake” va intra în vigoare până în luna aprilie, menţionând că actul normativ va prevede inclusiv pedepse cu închisoarea până la 2 ani pentru cei care creează astfel de conţinut de inteligenţă artificială cu consecinţe grave.

„E cea mai spinoasă discuţie a momentului. (…)Acest fenomen este şi în România şi în toată lumea. Încă de anul trecut am demarat strategia României de inteligenţă artificială. Împreună cu colegii din Parlament avem o lege, legea „Deepfake”, care vine cu prevederi foarte clare pentru acele persoane sau companii care generează conţinut AI fals. În mod normal, va trebui să fie votată în cel mai scurt timp pentru că este în dezbatere la Camera Deputaţilor şi urmează să fie pusă pe ordinea de zi. Şi până în aprilie vom avea această lege”, a afirmat Ivan, la Digi 24, întrebat în legătură cu fenomenul deepfake şi consecinţele acestuia în an electoral.

Întrebat dacă această lege va fi în vigoare când începe campania electorală, ministrul a răspuns afirmativ, adăugând vor fi aplicate amenzi şi pedepse cu închisoarea, în funcţie de gravitate.

„Da. Va fi o lege foarte clară, care vine cu amenzi pentru cei care produc conţinut deepfake, între 600 lei şi 90.000 lei. Iar în situaţia în care o instanţă de judecată din România constată că vorbim de o încălcare foarte gravă a legii, atunci acele persoane care au iniţiat astfel de conţinut pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani”, a adăugat Bogdan Ivan.

El a explicat că a avut discuţii cu reprezentanţii marilor platforme de social-media pe care sunt distribuite astfel de clipuri video sau de fotografii şi urmează să fie create filtre pentru a nu mai permite încărcarea în reţea de conţinut care foloseşte inteligenţa artificială şi nu reflectă realitatea.

„Astăzi, România este în avangardă. Am avut discuţii cu toată industria, cu marile platforme de social-media pe care sunt distribuite astfel de clipuri video sau de fotografii. În momentul de faţă, urmează să ne întâlnim pragmatic şi concret să creăm un set de filtre pentru ca să fie mult mai greu să încarci în reţea astfel de conţinut care foloseşte inteligenţa artificială şi nu reflectă realitatea pe Facebook, Instagram, Google, Microsoft. Şi, mai departe de asta, creăm un mecanism în care conţinutul este eliminat într-un timp foarte scurt”, a explicat ministrul.

El a adăugat că, în cazul în care conţinutul este unul cu caracter umoristic, este obligatoriu, pentru a nu fi amendat, ca pe cel puţin 15 la sută din suprafaţa videoclipului să apară avertismentul că acest conţinut nu este unul real, ci unul creat cu inteligenţă artificială generativă.

„În situaţia în care totuşi ajunge astfel de conţinut pe reţelele de socializare, suntem în următoarea situaţie – să poţi să dai raport şi acel conţinut să fie scos. Avem cazul Taylor Swift în care a ajuns să fie scos acel conţinut după 17 ore, timp în care a fost văzut de milioane de ori. Vrem să facem acelaşi cadru ca şi cazul zonei de criminalitate, ca în 60 de minute să fie scos acel conţinut. În cazul în care este reclamat, urmează să fie filtrat, în situaţia în care este unul real şi s-a reclamat nereal, atunci urmează să fie pus înapoi”, a mai explicat Bogdan Ivan.

Întrebat cum vor fi identificaţi cei care generează astfel de conţinut, Ivan a spus că, din punct de vedere tehnic, este destul de simplu să fie identificaţi, menţionând că încă se caută o reglementare în privinţa celor care se vor ocupa cu identificarea lor.

„Este un lucru foarte clar: (…) facem legi în direcţia asta, creăm instrumente foarte clare împreună cu marile companii mondiale de tehnologie pentru ca românii să fie apăraţi cât mai tare de acest fenomen”, a mai spus ministrul Cercetării.

Pe de altă parte, întrebat referitor la TikTok şi la faptul că există o recomandare din partea Comisiei Parlamentare pentru Controlul Activităţii SRI ca acesta să fie interzis pe dispozitivele instituţiilor publice, Ivan a spus că rămâne o recomandare foarte clară în acest sens.

„Rămâne la nivel de recomandare în momentul de faţă. (…) Dacă mă întrebaţi pe mine, funcţionarii trebuie să muncească pentru banii pentru care sunt plătiţi în cele 8 ore de serviciu, nu să stea pe TikTok sau pe Facebook”, a adăugat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

  1. combătută prin lege?
    -aflati ca mai toate „legile”
    nu sint decat nishte „shallow-fake”,
    niste tinichele strălucitoare.

  2. Inteligenta Artificiala are limite:
    „taylor swift” e un tranilău!

    (poate a fost schimbat in burta ma-sii
    poate ca se poate)

  3. @ Ăsta zice că e ”inteligent de la natură”, iar cei care fac ”deepfake” sunt de la inteligența artificială , ?

  4. @ O ”teorie” că, ”Deepfake” ar fi ”conținut” de ,,inteligența artificială” ce amintește și de ăia cu ,,statul de drept” și ,,statul paralel”, ?

  5. @ Ăsta zisecă ”aruncă” ”Deepfake” la ,,inteligența artificială” , ?

  6. & Ca ministru al digitalizării se pare că ”și-a propus” să redefinească și ,,inteligența artificială” , ?

  7. & Interesantă și imaginea de la momentul interviului, cu aborigeni la bustul gol, pe ecranele din studioul televiziunii, ?

  8. & De reamintit că și Traian Băsescu a afirmat că s-au furat alegerile cu softul, după care a zis și de ,,pixelul albastru” ?

  9. Niste poze si videoclipuri trucate au ajuns sa fie numite AI. Mi-e teama ca cenzura nu se va opri aici. Probabil o sa ajungem la visul de aur al omenirii autor Nicolae Ceausescu: doua ore de televiziune pe zi si asta de stat cu program aprobat. Va dati seama si cat carbon se salveaza si cate dezinformari eliminate!

  10. Propun ca AI sa fie vanata de militieni cu un „radar” special, apoi legitimata, batuta eventual cu bulanele si saltata in duba ! Sa-si bage mintile (artificiale) in cap(ul ala artificial) !

  11. Dâpfecu to ie dâpfec nasol, dâpfecu meu ie te! mishto! Pârrr Nae!

  12. ei creeaza problema si apoi vin cu solutia: terorism asupra omului. nu a cerut nimeni inteligenta artificiala. nu a cerut nimeni „digitalizare”. deja veniti cu solutiile: pedepse si inchisoare, biruri NEJUSTIFICATE. cineva a studiat indelung comportamentul total pasiv al rumanilor.

  13. Facke vine din străinătate din tari neprietenoase si nu ai cei face !

  14. ”Amenințarea „Deepfake” combătută cu închisoarea.”

    Nu spun ca e rau! Insa, constat cu mirare, cat de repede s-au miscat cand e vorba de EI INȘIȘI !! ”Le șifoneaza imaginea.”
    Imaginea ”DUMNEALOR” este afectata intâi (chiar) de EI prin ceea ce fac, si apoi de falsurile create cu inteligenta artificiala. Niciun fals al inteligentei artificiale nu este mai daunator pt imagine, fața de acela prin care politicienii isi angajeaza neamurile in functii publice. De cele mai multe ori fara pregatire. Practic asta este drama Romaniei. Incompetenta celor care populeaza functii publice importante.
    Inveșunarea d-Lor se vede prin sanctiunile propuse. ”inchisoare”?! Avem atatea situatii/infractiuni de violuri accidente de masina, torturari si trafic de minori etc… in care nu este prevazuta inchisoarea, insa aici, domnii sunt f aspri si transanti.

  15. Se pedepseste si statul de pomana in parlamentul si Senatul Romaniei, pt. ca si acolo se poate interpreta la fel asa zisa munca si preocupare pt. tara si romani ?

  16. Stiu ca vine peste ei MAREA DEZVALUIRE si vor sa bage in capul oamenilor ideea ca tot ce o sa vada despre ei nu e de fapt real.
    Nice try. Oricum nu scapa nimeni.

  17. daca pui o cutiuta „ptr militie” in care sa putem dona si cand sunt prinsi aia ,ca si drogatii, dealerii sa numarati cati lei s-au strans si sa le dati cate un sut in fund,din partea noastra,de toata suma!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.