De râsul curcilor. Ciucă, de ce zice că au decalat prezidențialele

Nicolae Ciucă  a încercat să justifice, la un post TV,  de ce a fost necesară decalarea alegerilor prezidențiale. Liderul PNL se arată convins că, în felul acesta, românii și-ar da și ei seama ce votează. Pe cale de consecință să știe tot românul „pentru ce se face campanie” electorală.  Nu mesajul  și comunicarea ar garanta un asemenea deziderat, ci doar o riguroasă delimitare în timp ne-ar feri, Doamne ferește, de vreo suprapunere.

„Este un motiv pe care l-am spus de fiecare dată, nu are nicio legătură cu scenarii, ipoteze, e o chestiune care permite ca alegerile să se desfășoare pe baza unei perioade de timp în care să se facă campanie, fără să se suprapună peste alegerile parlamentare.

Era o perioadă de suprapunere care nu lăsa să se înțeleagă pentru ce se făcea campanie. E important să subliniem că am avut mereu o prezență mare la vot la prezidențiale pentru că se alege cea mai reprezentativă persoană, așa că e nevoie de ceva distinct”, a afirmat Ciucă.

Unde le ducem când le ducem

„Nu am avut cum să le ducem mai târziu pentru că mai târziu însemna că ne ducem mult mai aproape de momentul alegerilor generale”.

”Moment distinct”…  de celelalte

„Noi apreciem că e un moment cât se poate de important pentru democrația din România. Cea mai importantă funcție din România să fie aleasă în mod distinct de celelalte alegeri”, a mai adăugat Ciucă.

Doi președinți, unul în funcție, altul ales 

„Nu trebuie să suprapunem și să fie înțeleasă ca perioadă de suprapunere, e o perioadă care există și în alte țări. E o perioadă în care președintele ales are la dispoziție acest slot de timp în care să se pregătească, să-și pregătească echipa cu care va lucra la noul mandat”, a conchis Ciucă.

Despre candidatura lui Geoană 

„Nu există această variantă discutată în interiorul coaliţiei (…) Nu am avut în discuţie şi nici nu o să avem în discuţie un astfel de subiect, ţinând cont de faptul că fiecare dintre noi avem asumate responsabilităţi, avem asumate funcţiuni şi, ca atare, lupta politică se dă pe baza a ceea ce ducem cu noi din tot ceea ce reprezintă baza partidului, de la nivelul de comună, oraş mic, municipiu, judeţ, până la nivel central”, a spus Ciucă.

”Sunt supărat…”

„Şi eu sunt supărat, pentru că nu trebuie să încurajăm traseismul. Sper să mă audă cât mai mulţi primari. Eu am discutat de fiecare dată şi le spun: ‘Măi, oameni buni, sunteţi oameni în funcţii publice, care reprezentaţi baza partidelor politice. Oamenii se uită la partidele politice, percepându-vă prin activitatea pe care o desfăşuraţi la nivelul fiecărei localităţi’. Este absolut incorect ca în funcţie de oportunitate, şi nu sunt mulţi. Vă aduceţi aminte, în 2014, dacă nu mă înşel, a fost acea ordonanţă în care au schimbat barca, cum se spune, peste 500 de primari. Dar nu s-a întâmplat să câştige cine pregătise, discutăm de ordonanţa care s-a dat înainte de alegerile prezidenţiale, au migrat 500 de primari şi a câştigat (Liviu Dragnea), exact. Deci, nu este obligatoriu să se întâmple chestia asta. Este o chestiune de respect de sine şi este o chestiune care ţine de moralitatea şi de percepţia partidelor mainstream. Partidele mainstream intră în aceste campanii politice cu baza lor, cu primarii. Fiecare dintre noi ne străduim să facem această legătură cu oamenii pe baza politicilor pe care le facem pentru ei”, a spus Ciucă.

E „manevra PSD”? 

„Nu vreau să speculez, nu pot să spun chestia asta, pentru că nu ştiu ce este în interior (…) Trebuie să explicăm următoarea chestiune. Şi când am discutat, şi acum, şi sunt convins că ai noştri colegi de la PSD îşi aduc aminte de această chestiune, am încercat să găsim soluţiile prin care să evităm această oportunitate de a trece primarii de la un partid la altul. Problema care apare este următoarea: sunt primari, în număr de vreo 200, care ar putea să-şi piardă mandatele trecând de la un partid la altul.

Este această situaţie în care acele localităţi nu vor avea primar şi probabil nici consiliu local până la intrarea în mandat a celor care au fost aleşi. Şi atunci căutăm soluţii să vedem care variantă este mai bună: fie ne păstrăm actuala situaţie, în care au loc alegerile şi cei 200 de primării rămân fără primar şi fără consiliul local şi, desigur, va rămâne ca administrarea să se deruleze doar prin secretarul primăriei, fie găsim o altă formulă juridică care să asigure această (…). Cu certitudine, PNL nu încurajează traseismul politic. Nu este pentru prima dată când avem această dispută. Noi am venit cu o formulă, o propunere legislativă, astfel încât să se stopeze, Dumnezeule, odată, traseismul politic”, a explicat Nicolae Ciucă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. O gramada pestilentiala de idioti inutili. Chelneri, ghenerali, caprari, ia covrigu’ neamule, laptopisti, cripto-securici, panedele cu penele… Ia pupaza neamule! Vine circul, si painea pentru cei 66%…

  2. …ce-ar fi ca primarii sa nu aiba voie sa faca politica, sa fie independenti?…nu ar mai fi nevoiti sa fie puculite de partid, nu ar mai avea protectie daca ar face magarii, ar iesi castigatori in alegeri cei votati si nu cei programati, ar atrage bani pe proiecte adevarate si nu pe inchipuiri…vezi ce rezolvare simpla?…in rest, ne vedem la vot, transpiratilor analfabeti!…

  3. Parcă ce zice ciucă ar fi de râsul găinilor sau astea râd numai în moldavia ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.