De ziua lui Putin: Blestemul cecen şi umbra Annei Politkovskaia

Pe 7 octombrie, Vladimir Putin împlineşte 64 de ani. Pe 7 octombrie se împlinesc zece ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. Redacţia ziarului de opoziţie Novaia Gazeta aminteşte de activitatea Annei Politkovskaia în ce priveste Cecenia şi revine asupra relaţiei dintre Moscova şi această republică caucaziană. Ancheta pregătită de Novaia Gazeta se intitulează “Blestemul Icikeriei” (numele autohton al Ceceniei).

“Ştim foarte bine de ce a fost asasinată Anna Politkovskaia: pentru munca sa în Cecenia. După zece ani, autorităţile cecene îşi pun întrebarea: de ce Novaia Gazeta scrie atât de mult şi cu încăpăţânare despre Cecenia? Răspunsul nostru este simplu: pentru ca din cauza Ceceniei a fost ucisă ziarista noastră… A fost uşor să o omorâţi. Însă nu puteţi ucide subiectul ei predilect”, se arată în deschiderea materialului, alături de titlul “Contractul Cecen”.

Ancheta jurnalistica vrea să demonstreze că actualul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a încălcat principalele clauze ale “contractului” dintre el şi Kremlin, încheiat când i-a urmat la putere tatălui său, in 2004, într-o regiune pe care trebuia să o pacifice dupa zece ani de război. Numai că, scrie Novaia Gazeta, “sub domnia lui, republica a încetat din nou să facă parte din Federaţia Rusă”.

Scopul “contractului” era să obţină loialitatea absolută a Ceceniei faţă de Moscova şi se articula pe două misiuni majore: lupta împotriva separatismului şi terorismului şi apoi refacerea infrastructurii şi a economiei cecene distruse de cele doua războaie.

“Pentru lichidarea teroriştilor, autorităţilor cecene le-au fost oferite puteri fără precedent; pentru refecerea ţării, au fost vărsate miliarde către bugetul republicii”, scrie Novaia Gazeta.

Kremlinul crede că s-a achitat bine de obligaţiile asumate prin acest “contract cecen”. Însă cu ce preţ? “Sub pretextul luptei împotriva separatismului în Cecenia, aici Kremlinul a creat un regim absolutist care îşi revendică puteri civile şi religioase depline”. Novaia Gazeta aminteşte de inexistenţa libertăţii de exprimare, de reprimarea susţinătorilor drepturilor omului, de nepotismul şi corupţia din Cecenia. Publicaţia subliniază că cecenii continuă să emigreze masiv.

“Imunitatea juridică oferită acum zece ani vasalului său a devenit o adevărată bombă cu efect întârziat. Pentru că de la acest statut şi până la suveranitate nu e decât un pas. Contractul nu mai este valabil. Trebuie semnat unul nou, iar principalul scop trebuie să fie menţinerea Ceceniei în cadrul juridic al Federatiei Ruse. Moscova a înţeles bine asta. Însă Kadîrov este deja departe. Plecând de la combaterea separatismului cecen, el a ajuns să-şi construiască propriul separatism”, concluzionează Novaia Gazeta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.