Peste 7.000 de porţii de varză călită cu afumătură au fost pregătite pentru masa populară organizată la Alba Iulia de Ziua Naţională a României, care a fost servită în curtea Palatului Principilor din Alba Iulia, unde accesul s-a făcut etapizat.
După două ore de la primele porţii oferite oamenilor, încă mai erau cam o mie de porţii disponibile. Oamenii au aşteptat liniştiţi, la rând, civilizat, lipsind îmbulzeala din alţi ani.
Bucătarii coordonaţi de către chef Radu Zărnescu au pregătit în acest an varză călită cu cârnaţ sau piept de porc afumate, cu ardei iute sau smântână, în funcţie de gustul fiecăruia, renunţându-se la fasolea cu ciolan.
Pregătirea materiei prime a început cu două zile înainte, iar mâncarea a fost preparată în ceaune de fontă de mari dimensiuni.
Un chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, a pregătit şi el un desert care a fost oferit la masa populară, o uriaşă prăjitură în culorile tricolorului.
Potrivit administraţiei locale, costurile legate de masa populară au fost acoperite din sponsorizări.
Masa populară de 1 Decembrie a revenit anul trecut la Alba Iulia după doi ani de întrerupere cauzată de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.
În 2022 au fost distribuite participanţilor 7.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi ciolan, în 2019 10.000 de porţii, iar în 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, când au fost prezenţi la Alba Iulia 100.000 de oameni, au fost oferite peste 30.000 de porţii.
pt ca nu stiu ce sentiment nutresc oamenii care vor sa manance la adunari precum targurile, zilele importante, gratis sau cu plata mi se pare nefiresc sa mananci in multime, cand poti merge intr-un local linistit cu apa curenta. Poate este in memoria sangelui de pe vremea transhumantei cand pregateau mancare unde apucau si nu in vatra. In cazul acesta eu mi-am pierdut memoria de nu ma fascineaza mancarea la ciaun. Deosebirea dintre ciobani si agricultori este milenara, unii seminomazi, altii ramasi sa apere satul de navalitori.