Decăderea unei industrii înfloritoare

Prețul ieftin al țițeiului pe piețele internaționale a provocat scăderi masive ale afacerilor companiei de prospectare geologic Prospecțiuni SA, controlată de Ovidiu Tender, închis 12 ani și șapte luni în dosarul RAFO-Carom, și în data de 5 aprilie Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de insolvență în vederea reorganizării companiei.

Este a treia mare societate care activează pe piața serviciilor petroliere care a urmat această cale, după ce Dafora Mediaș și Condmag, două companii aflate în sfera de influență a lui Gheorghe Călburean, au întrat de asemenea în procedură de reorganizare. Ambele companii sunt “victimele” restrângerii drastic a investițiilor din domeniul explorărilor și exploatărilor de hidrocarburi, iar în ultimii ani acestea au strâns datorii și pierderi uriașe. Prospecțiuni a raportat în 2015 pierderi de 30 de miloane de lei, după un minus de două ori mai mare în anul anterior, și datorii de 97 milioane de lei către bănci, bugete și salariați. Anul trecut, compania de foraj Dafora Media a înregistrat în primul semestru pierderi de 92,77 milioane lei (21 milioane euro), de la un profit net de 4,9 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce afacerile s-au redus cu 61%, la 45,4 milioane lei. Activele companiei s-au diminuat cu 58%, de la 288,7 milioane lei la 121,5 milioane lei, potrivit raportului semestrial al Dafora, rezultatele fiind neauditate.

La momentul depunerii cererii de intrare în insolvenţă, compania preciza că motivele sunt legate de deteriorarea situaţiei din cauza reducerii contractelor de foraj, ca urmare a reducerii investiţiilor petrolierea celor doi mari clienți, OMV Petrom și Romgaz, sub presiunea unui petrol mai ieftin, dar şi din cauza faptului că firma nu dispune de banii necesari pentru a-şi plăti amenda către Consiliul Concurenţei şi nici obligaţiile către bugetul de stat. În urma depunerii cererii de intrare în insolvenţă, compania a reziliat contractele de leasing existente, generând reducerea activelor totale şi a pasivelor, după scoaterea din evidenţă a datoriilor către firmele de leasing şi a activelor care făceau obiectul acelor contracte reziliate.

Constructorul de conducte de gaze şi apă Condmag Braşov a intrat de asemenea în insolvență în 2015¬. Compania avea la 31 martie 2015 datorii totale de peste 100 milioane de lei, dintre care obligaţiile cu scadenţă mai mică de un an se ridicau la 74,8 milioane de lei. Veniturile Condmag au scăzut în primul trimestru 2015 la 7,6 milioane de lei, de la 52,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă pierderile s-au înjumătăţit, la 3,4 milioane de lei. Înainte de intrarea în insolvență, cele două companii, Dafora şi Condmag, i-au adus lui Călburean numai necazuri pentru că valoarea acţiunilor la bursă a scăzut cu 40%. Cele două companii mai valorau la un moment dat puțon peste 30 milioane de lei, după mai mulţi ani de picaj din cauza rezultatelor financiare slabe şi datoriilor. În 2010, acţiunile Cond¬mag şi Dafora erau la maximele postcriză, valorând împreună 300 milioane de lei. Legat de Prospecțiuni, Tribunalul București a numit firma Euro Insol, deținută de Remus Borza, în calitate de administrator judiciar. În portofoliul Euro Insol se mai află companii precum Hidroelectrica, Vulcan SA (firmă controlată tot de Ovidiu Tender), Asmita Gardens, UCM Reșița, INR Management Real Estate SRL. Instanţa a stabilit termene în 17 mai, pentru înregistrarea creanţelor, şi în 24 mai, pentru întocmirea tabelului preliminar al creanţelor.

Până în 7 iunie va fi întocmit tabelul definitiv, după ce, în 26 mai, va avea loc adunarea creditorilor. Afacerile Prospecțiuni s-au redus de la 382 milioane lei în 2013 până la 307 milioane lei în 2014 şi până la 192 milioane lei anul trecut. Potrivit Euro Insol, Prospecţiuni are active de circa 200 milioane lei şi contracte în derulare de peste 40 milioane euro. Noul administrator judiciar vrea să revigoreze activitatea companiei prin noi contracte în statele din Golf. „Cu un management mai dinamic, implicat şi responsabil, având o mai mare mobilitate în zona comercială, Prospecţiuni va depăşi criza temporară de lichiditate cu care se confruntă, accesând noi contracte în perimetre bogate în hidrocarburi”, a declarat Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, citat în comunicatul firmei de insolvenţă. Borza a făcut o vizită în Kuweit în perioada 1-4 aprilie şi susţine că a avut întâlniri cu oficiali din Ministerul Petrolului şi din compania petrolieră a statului kuweitian, Kuweit Oil Company, cărora le-a prezentat o ofertă integrată de servicii din partea unui grup format din Prospecţiuni SA, Vulcan SA (o altă firmă controlată de Ovidiu Tender, aflată de asemenea în insolvenţă) şi Uztel Ploieşti.

„Acest consorţiu de firme româneşti are foarte mari şanse să obţină în Kuweit contracte de câteva zeci de milioane de dolari chiar în 2016”, a mai spus Borza. Imediat după anunțarea intrării în insolvență, acţiunile Prospecţiuni au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi de la Bursa de Valori București în scădere puternică, marcând un minus de 24,8% până la o cotaţie de 0,0266 lei/unitate. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a firmei este de 19 milioane de lei, în scădere cu circa 40% faţă de nivelul de la începutul anului.

Omul de afaceri Ovidiu Tender, închis pentru 12 ani şi şapte luni pentru înşelăciune şi spălare de bani în dosarul Carom, a făcut o declaraţie alarmantă cu privire la soarta companiilor sale imediat după ce a fost încarcerat. Din spatele gratiilor, le-a mulţumit celor care au trimis mesaje de încurajare pentru el şi pentru familia sa şi a spus că toţi cei 5.300 de angajaţi pe care îi are în companiile pe care le deţine să îşi poată găsi un loc de muncă. La câteva zile după postarea sa de pe Facebook au fost anunţate şi primele mişcări. Compania Prospecţiuni SA, controlată de Tender, a luat în discuţie, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor închiderea subsidiarelor sale din Tadjikistan, Mauritus şi Singapore, precum şi încheierea unor amendamente la o serie de contracte de credit ale societăţii, documente aflate în derulare. Cele trei subsidiare au fost înfiinţate în perioada 2011-2013 şi au ca principală activitate presarea de servicii de prospectare geologică pentru industria de hidrocarburi. Subsidiara din Mauritius a fost înfiinţată pentru activităţile Prospecţiuni din Sengal, ţară unde Tender s-a extins foarte mult. Tender a înregistrat firma în Mauritius pentru a evita dubla impozitare. „Având în vedere că între România şi Senegal nu există o convenţie care să permită evitarea dublei impozitări, veniturile ce ar fi obţinute în Senegal ar fi impozitate atât de către statul senegalez, cât şi de către cel român, fără posibilitatea recuperării impozitului plătit în vreuna dintre cele două ţări. De asemenea, sistemul economic din Mauritius încurajează şi promovează investiţiile străine prin intermediul legislaţiei locale şi tratatelor internaţionale, oferind multiple avantaje de natură financiar – fiscală operatorilor economici non-rezidenţi.

În mod special, Mauritius are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri cu Senegal, zonă de interes pentu Prospecţiuni SA”, se spunea într-un comunicat emis de Prospecţiuni la înfiinţarea subsidiarei. Conform unei declaraţii pe care a dat-o în urmă cu trei ani, Tender a reuşit să concesioneze în vederea explorării şi exploatării de hidrocarburi şapte perimetre, în suprafaţă totală de 30.000 de km. pătraţi, care reprezintă aproape 15% din suprafaţa ţării africane. Omul de afaceri controlează în acest moment Grupul Energetic Tender, care desfăşoară activităţi în domeniile energetic, prospecţiuni geologice, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură, turism şi aviaţie.

Principalele companii aflate în grup sunt Vulcan, FECNE, Nuclearmontaj, Upruc. Grupul Energetic Tender este înglobat, la rândul său, în Tender SA. Tender SA deţine companiile Jetran Air, FAM Farm, Eurostrade, Eurobeton, Esparom, SIRD Timişoara, Talc Dolomită Hunedoara şi compania de construcţii siderurgice Hunedoara – ICSH.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.