Decalajele dintre bogații şi săracii României, cele mai mari din UE

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022.

Conform sursei citate, venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă).

Pentru comparaţie, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6, precizează reprezentanţii Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România.

„Decalajele de venituri apropiate ca mărime de România (4,9) se înregistrează în state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 şi decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) şi Lituania (4,9)”, arată raportul.

La polul opus, cele mai mici decalaje între cele mai mari şi cele mai mici venituri în rândul populaţiei (sub 3) se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia şi Finlanda.

„Între anii 2010 – 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendinţa a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea ţara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE”, se mai precizează în raport.

Potrivit sursei citate, măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogaţi şi 10% cei mai săraci cetăţeni este un indicator al inegalităţilor sociale de la nivelul unei ţări.

„Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populaţie se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogaţi şi săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populaţiei şi, prin urmare, cât de mari sunt inegalităţile de venituri dintr-o ţară”, mai arată documentul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

  1. La noi au apărut miliardarii peste noapte din evaziune fiscală și muncă la negru. Dacă ar plăti salarii decente nu mizerabile ca acum nu ar mai fi acest decalaj între bogați și sărăciile

  2. Ați uitat 2 de 0 la “aproape de”. Corect este “venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 500 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă).” Adică: Bogatul câștigăîntr-o zi mult mai mult cât câștigă săracul într-un an! De unde și titlul romanului lui Petru Popescu din 1973 “Să creşti într-un an cât alţii într-o zi” atunci, mascată comparație dintre câștigul unui american și a unui român. În cifre absolute acum este și mai rău.

  3. si lui Iozefina Pascal ca la noi sunt si oameni cu venituri mari, pt ca a criticat preturile din hotelurile de lux de la mare unde un APARTAMENT este peste 1000 de lei adica 200-250 de euro/noapte. Daca ar fi 20 de hoteluri de lux, dar nu cred ca sunt si ar avea 100 de camere ar fi 2000 chiar i se pare fantastica daca in Romania sunt 2000 de oameni cu venituri bune? Numai Parlamentul are 465 de parlamentari cu 140.000 de lei/an deci 12.000/luna, plus secretari de stat, etc. bugetarii de lux din ASF si alte agentii unde salariul ajunge si la 10.000 de euro, directori de companii unele de stat, s-ar putea sa fie mai multe zeci de mii daca punem si medicii precum doctorul Cirstoiu. In privat sunt angajatii in IT, in banci, patronii. Unii castiga mult in mod cinstit conform unui contrac altii pt ca ”pot”, per total avem si oameni bogati, foarte bine. Numai in comunism castigurile erau echilibrate si erau diferente mici intre sefi si muncitori. Trebuie sa ne obisnuim ca nu suntem la fel. Nu ma supar eu merg cu bus-ul si-mi face bine pt ca fac miscare pana in statie si asteptand.

  4. Problema este la venituri salariale.Un neica nimeni din administrație de pe la cine știe ce minister falimentar sau de pe la vreo pritoceală de stat gen aia cu autostrăzile pleacă cu 10.000 de parai la jep iar vreun mecanic de locomotivă ce doarme-n picioare cu capul pe motor în vreme ce colegul lui casca ochii cât ceapa cu un tren de enșpe bulioane-n spate, pleacă acasă cu o mie de parai.Diferența e că lucrurile merg mai bine fără hârțogar-pârțălog dar deloc fără mecanic iar răspunderea e teoretică în primul caz dar materială pe persoană cât se poate de proprie la al doilea.Și exemple sunt nenumărate.

  5. Infografic monitor Social – o ordinarie marxista pentru a mentine vie lupta de clasa, cat de prost sa stai cu cartea sa nu te prinzi, sa nu gandesti cu capul tau ??? ?aportat acum sau inainte de 1947, sau in raport cu ce, cu cine ??? Nici atunci, nici acum si niciodata oamenii nu sunt nascuti egali, dar prin educatie oricine poate evolua in generatii, nu peste noapte ! Sigur unii considera Romanica caz special, dar lumea e la fel de mii de ani !

  6. Miliardarii straini si-au castigat banii platindu-si singuri taxele luna de luna pana la ultimul shekel si ultima kopeica si enervandu-i pe angajati lunar cu salarii babane, bonusuri si alte beneficii surpriza. you know, ca la Rockfella. Auzi ce baiat de baiat, nu ca la noi:
    „Știți, domnilor, nu datorez niciun impozit pe venitul personal. Dar, cu toate acestea, trimit câte un mic cec, din când în când, Serviciului de venituri interne din bunătatea inimii mele.”- în fața unei comisii a Congresului american

  7. Sărac esti ! Daca-ti Platesti Intretzinerea la Bloc de 380 de lei in Aprilie 2024 ! Si nu opresti din Bani sa ai Bani de Pashte 2024 ca Pensia Vine abia pe 15 Mai 2024 !

  8. Asta ce mai înseamnă? Tot prosteala obișnuită în loc de acțiuni practice? Zeciuala a fost introdusă în România de Lidl germania, totul la sută de grame, da, în Romania, nu în Germania! Dar Austria si Lichtenstein nu ne accepta in shengen😉!

  9. Ironic@ taică, ai idee că 40% dintre posturile de CEO suntpe cale s-o ia pe tobogan spre IA precum în ultimă decadă în tradingul de bursă a făcut-o? Pregătire, cultură, talent, vorbe de clacă.Disney inc vine în picaj, Hollyweirdul nu e mult în spate, Bud light a dat cu capul de asfalt și acolo a rămas, Tesla brace for impact, Boeing are o crimă la bord și scandaluri cât balena, despre ce vorbești matale? Despre ransomații Lehman bros? Despre megafirma aia chinezească de imobiliare chinezească care trage Bai Lan -uldupa ea de se-ngrozipână și toasu ping de urmări? Despre Hunter „burisma ten percent for the big guy” Biden? Povești de speriat sugarii am tot auzit, nu sunt de ieri de alaltăieri pe lumea asta.”Prezența” cu costum, gel, shiny shoes și gâtlegău nu mă mai impresionează demult.Ce spui tu sunt povești.

  10. decalajul intre saraci si bogati este consecinta raportului care merge pana la 12:1 intre salariile mari si mici, si a maririlor de salarii in procente, care i-au favorizat pe cei cu castiguri mari. 12:1 inseamna ca unii castiga intr-o luna cat altii in 12 luni=1an. Trecand la familii, lucrurile iau proportii: de ex, comparati o familie la care ambii parteneri au functii politice sau in administratie , cu una de oameni amarati , cu un singur venit, uneori si acela
    sezonier . Decalajul intre saraci si bogati creste de fiecare data cand au loc mariri in procente de salarii si pensii , fiindca,desi procentele sunt aceleasi(egale), exprimate in bani, cresterile sunt mult mai mici pt cei cu salarii amarate, decat pt cei cu salarii mari sau foarte mari. O alta consecinta este ca munca productiva devine nerentabila. Desi nu contribuie direct la crestere economica, unele categ. primesc, prin cresteri in procente in functie de salarii sume apreciabile, fara sa faca altceva mai mult decat faceau in profesia lor urma cu decenii(ex. prof. de istorie preda la fel ca acum 20 de ani, bucatarul gateste la fel, politicianul etc etc ). De aceea, solutia corecta ar fi ca maririle sa se faca la toti cu aceeasi suma,fiindca este vorba de o crestere, diferentele intre profesii fiind deja stabilite prin salarii diferite corespunzatoare profesiei si vechimii in munca.

  11. citez:”venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10%.” Daca consideram pensia minima de aprox. 1200 lei atunci salariul mediu al celor mai bogati este 6000 de lei deci 1200 de euro. Cand noi avem la ASF si cu 10.000 de euro si pensii precum Livia Stanciu sau Lazar care se apropie tot de 10.000 de euro. Si sunt fosti bugetari…nu firma privata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.