Decizia lui Victor Ponta în legătură cu demisia din funcția de premier

În cadrul primului interviu pe care care l-a susţinut după întoarcerea sa, duminică, din concediul de odihnă din SUA, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni seara, la ROMÂNIA TV, că nu va îşi va da demisia din fruntea executivului, spunând că „mai e puțin până în decembrie 2016”.

Întrebat dacă are de gând să demisioneze, Victor Ponta a răspuns: „NU! Mă şi gândeam cum să vă răspund ca să nu puneţi a doua întrebare. Mai e puţin până în decembrie 2016”. „Cine a zis că îmi dau demisia? Am spus de 100 de ori că dacă nu mai am sprijinul coaliţiei normal că mă retrag. (…) Politica e politică. Sută la sută mă bazez pe familie. Azi m-am văzut cu Gabi Oprea, cu Daniel Constantin. Gabriel Oprea şi-a îndeplinit îndatoririle foarte bine, dar a zis el că nu vrea premier”, a mai spus Victor Ponta.

Iată cele mai importante declaraţii:

Demisia nu este o chestie personală, că m-am supărat eu şi am plecat. Funcţia pe care o ocup nu am moştenit-o pe persoană fizică, ci 5 milioane de oameni au votat USL şi majoritatea parlmentară PSD UNPR şi ALDE m-au susţinut în toată perioada asta. Dacă nu mă mai susţine coaliţia de guvernare, atunci sigur că plec.

Din prima zi, 7 mai 2012, am simţit presiune, ziarele scriau că urma să fiu demis. Funcţia de prim ministru, nefiind una cu mandat fix, este cea mai atacată pentru că e funcţia din care poţi să faci cel mai mult pentru oameni. Eu am un mandat, vreau să fac tot ce am promis în 2012. De deciziile guvernului depinde viaţa a 20 de milioane de români, de la nou născut până la cel mai în vârstă.

Toate discuţiile şi declaraţiile lui Liviu Dragnea au fost stabilite cu mine, ne-am şi auzit în vacanţă. Eu am stabilit în statutul PSD ca miniştrii PSD să se prezinte la BPN, pentru că ei au un suport politic, nu au venit cu funcţia de acasă.

Când am decis să renunţ la şefia PSD am explicat decizia şi cred că toată lumea a înţeles. Nu am renunţat uşor, cinci ani şi jumătate sunt mulţi. Nu pot să compar la care funcţie ţin mai mult, probabil sentimental ţin mai mult la cea de preşedinte PSD. Nu se poate spune că mă agăţ de funcţie, pentru că am spus din prima că sunt gata să renunţ, coaliţia a spus nu. I-am spus şi domnului Iohannis că dacă numeşte prim ministru tot de la coaliţie, renunţ. A spus nu.

Era mai simplu, că acum nu se mai cheltuiau atâţia bani cu supravegherea mea în vacanţă.

O agenţie privată din America m-a supravegheat, plătită de un site din România. E dreptul lor să o facă, aşa cum e dreptul meu să merg în vacanţă cu familia.

Nu mi-e teamă că mă vinde Liviu Dragnea

Despre trădarea unui pesedist invocată de Liviu Dragnea: Să vă lămurească Liviu Dragnea. Se întoarce din vacanţă zilele următoare. Are şi el dreptul la vacanţă.

Unde am mers eu în vacanţă e mai ieftin de cât la Mamaia (Ponta a mers în SUA – nr.). Am vrut să mergem cu familia, să ne trăim viaţa, asta e, cu firme după noi care să ne facă poze. Mi-am asumat răspunderea. Am avut avantaje din funcţia de prim ministru: maşina, biroul, vila RAAPPS de la Neptun sau de la Sinaia. Sunt şi dezavantaje, e normal. De câte ori plec în străinătate apar fotografii de genul acesta. Sunt banii unui site privat de ştiri, dacă îi au e treaba lor.
Despre problemele cu justiţia şi strategia în faţa asaltului procurorilor: Conform Constituţiei nu pot fi suspendat.

Cei din PNL au spus că Ponta va fi dat jos de DNA.

O să mă duc în faţa judecătorului, procurorul spune părerea lui, eu o spun pe a mea, am depus toate documentele, mi s-a aprobat expertiza. A fost ideal că am cerut expertiza acum, nu în instanţă. Toată lumea a depus documente care spun că Ponta ca avocat a primit un an şi jumătate 180.000 de lei, din care 32.000 de lei impozit pe profit şi 27.000 de lei TVA, bani care s-au plătit. Eu chiar am plătit absolut toate taxele, iar documentele sunt depuse la expertiză.

Dacă se întoarce Codul Fiscal din Parlament cu TVA 21% nu îl aplicăm. Noi am propus iniţial 20%, dar PNL a zis că vrea 19%. Noi am zis bine. Aşa că dacă vine cu 20%, îl aplicăm.

În 2012, programul USL a avut trei puncte sociale şi trei economice. Revenirea la salarii şi pensii, indexarea anuală la pensii, conform legii şi salariul minim pe economie la 1100 de lei. PNL a zis CAS 5%, reducere, impozitul pe profitul reinvestit, condiţie extraordinară a lui Dan Voiculescu, şi TVA 19%. Cele sociale s-au făcut, doar salariul minim este 1050, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi 1200. Din cele economice s-au rezolvat CAS şi impozitul pe profitul reinvestit, mai rămâne reducerea TVA, care o să fie de la 1 septembrie.

De aceea ne-a dat lumea votul. S-ar putea să fie primul guvern din ultimii 25 de ani care are 6 promisiuni şi le îndeplineşte pe toate.

Am făcut politici economice care au adus României creştere economică.

Despre noua lege a salarizării: S-a spus că de la 1 ianuarie se măresc toate salariile bugetarilor și o să fie un dezastru. Nu se întâmplă așa ceva. Legea, așa cum a fost scrisă de către ministrul Muncii, doamna Plumb, prevede o perioadă de ani de zile de tranziție. Dacă spune cineva că de la 1 ianuarie se pot mări toate salariile la bugetari, e o minciună. Nu se pot mări. Se pot mări în anumite trepte, în ceea ce lasă spațiul bugetar în fiecare Lege a bugetului. Dar avem o regulă, avem un sens, adică omul știe: ‘domn’e, nu mai sunt 70 de mii de clase și de trepte și de aranjamente’. Asta este regula, și pe urmă punem pe această regulă, în baza Codului fiscal și a veniturilor bugetare…Într-adevăr, nu pierde nimeni niciun leu, dar de adăugat se adaugă ani de zile în baza resurselor bugetare.

Despre o nouă operație în Turcia: Cred că scap, că am făcut recuperare şi sper să scap de o nouă intervenţie.

Despre ședința CSAT convocată de Iohannis în lipsa lui: Aia a fost, aşa, un plagiat după Băsescu. M-a buşit râsul, recunosc, când am auzit de chestia asta. Ştiţi că Băsescu în 2013 ştia probabil de la SPP când mă urc în avion şi nu mai pot să mă întorc şi a convocat un CSAT, nici nu mai ştiu pe ce. Acum, când m-am urcat în avion a convocat domnul Iohannis. M-a buşit râsul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.