Decizie şoc în Pakistan: Curtea Supremă a destituit premierul

Curtea Supremă din Pakistan a decis, marţi, destituirea premierului Yusuf Reza Gilani, condamnat pentru că a refuzat deschiderea unei anchete pentru corupţie în cazul preşedintelui pakistanez Ali Asif Zardari, ceea ce ar fi dus la reducerea autorităţii şi legitimităţii sale şi ar fi provocat alegeri anticipate. Zardari este suspectat de deturnarea a 12 milioane de dolari, împreună cu soţia sa, Benazir Bhutto, pe când aceasta era peremier. Bhutto a fost asasinată în decembrie 2007.

Preşedintele Zardari a fost găsit vinovat în 2003 de spalare de bani de către justiţia elveţiană, însă Elveţia nu a reluat procesul în 2010, Zardari având imunitate. Gilani a fost găsit vinovat pentru că nu a dorit să ceară Elveţiei redeschiderea dosarului

“Yusuf Raza Gilani este destituit din parlament” începând de pe 26 aprilie, data condamnării sale iniţiale, a anunţat preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Iftikar Muhammad Chaudry. “El încetează să mai fie premier de la aceeaşi dată, iar postul trebuie considerat vacant. Comisia electorală trebuie să ia act urgent de această decizie. Preşedintele trebuie să ia măsurile necesare pentru continuarea procesului democratic”, în special numirea unui nou premier, a mai declarat judecătorul.

Situaţia este o premieră în istoria 65 de ani a Pakistanului. Niciodată un premier nu a mai fost condamnat în timpul mandatului şi nu a fost suspendat din parlament. A fi deputat este condiţia necesară pentru a fi premier al Pakistanului..

Gilani a convocat o reuniune de urgenţă a partidului său, Partidul Poporului din Pakistan (PPP), pentru a “examina situaţia”, a declarat pentru AFP un responsabil guvernamental. Premierul a declarat deseori că nu Curtea Supremă, ci parlamentul este cel care poate decide demiterea sa.

Preşedintele Zardari i-a convocat pe liderii celorlalte partide din coaliţia de guvernare, care urmează să se întâlnească în seara zilei de marţi.

Lupta din Pakistan se duce nu neapărat între jutsiţie şi puterea politică, ci între această din urmă şi armată. Premierul şi preşedintele sunt cei care au negocioat îndeaproape cu SUA participarea ţării la războiul antiterorist din Afghanistan, în timp ce armata şi serviciile secrete (ISI) sunt considerate drept susţinătoare ale talibanilor şi reţelei teroriste Haqqani din Waziristan (regiunea de frontieră). Cu toate că în urma raidurilor dronelor americane s-au înregistrat numeroase victime în rândul civililor şi militarilor pakistanezi, puterea politică de la Islamabad a cooperat cu SUA, cu unele sincope, precum închiderea rutelor de aprovizionare a trupelor NATO din Afganistan.

Părerile sunt împărţite în privinţa evoluţiilor din Pakistan, o ţară în care dictatura militară a lui Pervez Musharraf s-a încheiat abia în 2008. “Patru ani de regim democratic nu au adus motive de bucurie pakistanezilor. Aparatul judiciar a rămas singura instituţie în care pakistanezii au în continuarea încredere. Dar în decursul timpului şi aceasta s-a erodat”, spune avocata Asma Jehangir, citată de Le Figaro.

“Curtea Supremă îşi extinde sfera de acţiune încă o dată. Nu are puterea să destituie primul-ministru, doar parlamentul o poate face. Este prima dată în istoria Pakistanului când Curtea Supremă îndepărtează un premier şi este un precedent periculos”, spune analistul politic din Lahore Hassan Askari Rizvi.

Unii responsabili din PPP susţin că premierul Gilani ar putea fi înlocuit rapid cu un alt lider al partidului, pentru a se evita un conflict între armată, justiţie şi conducerea civilă a ţării. Chiar şi aşa, slăbirea poziţiei preşedintelui Zardari şi a PPP pot duce la alegeri legislative anticipate înainte de 2013, iar situaţia populaţiei de 180 de milioane de locuitori, dintre care 25% trăiesc sub pragul sărăciei, se poate înrăutăţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.