Declaraţii incredibile ale doctorului lui Dinamo şi şefului de la PULS

Doctorul „groazei” a fost audiat duminică la Poliţia Capitalei. Afirmaţiile sale din ultimele 48 de ore sunt contrazise. Şeful PULS spune că s-au respectat protocoalele dar e şi el contrazis. Arafat: PULS a mai primit amendă.

Pe cine vrea să acopere doctorul lui Dinamo?

Doctorul lui FC Dinamo Bucureşti, Liviu Bătineanu, a fost audiat duminică după-amiază la Poliţia Capitalei. La ieşire, doctorul „groazei” (aşa este numit el de unele personaje din lumea fotbalului, pentru că este la al doilea deces al unui fotbalist la echipele unde a lucrat) a făcut următoarele declaraţii: „Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Ekeng avea puls şi respira. I s-a pus şi, după cate am înţeles de la ambulanţieri, i s-a pus şi monitorul, avea şi pulsoximetru care intra 98 saturaţia de oxigen. La spital a ajuns cu fibrilaţie ventriculară. Când l-au transportat cu targa, a intrat în fibrilaţie ventriculară. Nu a mai avut puls după o ora şi jumatate. Treaba mea se termina când intra în ambulanţa. Asistenţa medicală de urgenţă o asigură ambulanţa. Nu ştiu unde s-a greşit”.

Toată lumea îl contrazice pe Bătineanu

Tot ce a declarat doctorul „moarte” este constrazis de martori şi de specialişti în materie. Nereferim la faptul că Bătineanu a afirmat că Ekeng respira când era la pământ şi că nu era necesare resuscitarea pe loc, din primele clipe după cădere.

Florin Tănase, jucător la Viitorul Constanţa a declarat, citat de GSP, că Ekeng nu mai respira când a fost urcat pe targă şi a povestit dialogul său cu doctorul Bătineanu: „Eu țipam către doctorul lui Dinamo să îi bage mâna pe gât și el zicea că respiră și îi tot ziceam. Și când l-a pus pe targă nu mai respira deloc. Și i-am zis «bă, nu vezi, mă, că nu mai respiră?» și el a zis că îl duce la spital”.

Tudor Ciuhodaru (de 25 de ani medic la „urgenţe” a făcut o serie de precizări legat de acest caz: „Este esențial ca în astfel de situații resuscitarea să înceapă din primele secunde. Două minute și 47 de secunde am înțeles că a stat lipsit de intervenție. Ca medic care lucrează în urgență de 25 de ani și care a învățat că diferența între viață și moarte în astfel de situații ține de câteva secunde, mi se pare incredibil. La mai mult de 4 minute, șansele de resuscitare cerebrală, de restabilire a funcției neurologice, a ceea ce ne face oameni, sunt extrem de reduse și în aceste condiții intervenția făcută ridică multe semne de întrebare”.

Şerban Brădişteanu (medic primar cardiolog): „Dacă s-ar fi făcut manevrele de defibrilare în cele 3 minute, şansele lui de supravieţuire ar fi fost maxime. Cele trei minute care au fost pierdute au fost foarte lungi şi au diminuat foarte mult şansele de supravieţuire. Au fost cele trei minute pe teren plus drumul până la spital. În total, au fost 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. În plus, ambulanţa nu a avut personalul care să facă astfel de manevre”.

De asemenea, imaginile video prezentate de Dolce Sport demonstrează fără echivoc, că jucătorul lui Dinamo era deja inert în momentul în care s-a prăbuşit.

L-a văzut Bătineanu pe Ekeng înainte de meci?

Rudele lui Ekeng (mama şi sora lui) au afirmat că acesta s-a plâns înainte de meci că este foarte obosit. Şi alte persoane au susţinut că l-au auzit pe camerunez plângându-se o o stare de oboseală şi că acesta ar fi spus că nu ar trebui să intre în teren. (Reamintim, Ekeng s-a prăbuşit la 7 minute după intrarea în joc). Iată ce a declarat Bătineanu legat de oboseala acuzată de Ekeng. „Nici nu o cunosc pe sora lui !!! Toţi fotbaliştii erau obosiţi pentru că jocurile erau din 3 în 3 zile !!! Deci este o oboseală fizică, nu una patologică”. Şi aici este vorba de o declaraţie iresponsabilă. Ekeng nu a acuzat o oboseală fizică. În plus, medicul unei echipe, trebuie să fie în orice moment la curent cu orice problemă – fie ea şi minoră – cu care se poate confrunta un fotbalist. Tot medicul lui Dinamo a mai afirmat (declaraţia este sâmbătă dimineaţa) că s-au respectat toate procedurile legate de vizita medicală a întregului lot de la Dinamo. Iată însă ce spune Gustav Rydergard, un fost handbalist de la Dinamo: „Prima întrebare este unde au făcut vizita medicală înainte de startul sezonului și dacă a fost făcută corect. Eu pot spune că a mea nu a fost făcută corect”.

Şeful de la Puls, încearcă să-şi salaveze pielea

Managerul Puls, Laurențiu Luca, a dat şi el declaraţii privind cazul „Ekeng”. El oferă detalii similare celor date de doctorul lui Dinamo şi susţine că ambulanţa PULS a fost dotată corespunzător şi că personalul ambulanţei a acţionat conform protocoalelor. „Nu a fost o singură salvare. Meciul a fost organizat conform cererilor şi protoculului. Au fost prezente 3 ambulanţe dotate conform standardelor cu tot ce e necesar inclusiv defibrilator, cu toate aparatele de resuscitare. S-a respectat protocolul stabilit cu o oră şi jumătate înainte de meci, la şedinţa tehnică la care au fost reprezentanţi ai cluburilor, federaţiei, jandarmeriei, diviziei de securitate si pompieri. Intervenţia medicului specialist în urgenţă medico-chirurgicală, ca s-a tot vorbit, a fost medic specialist în urgenţă medicală chirurgicală, care a asistat pe teren, se face la fel, conform protocolului, cand medicul de echipă sau arbitrul solicită intrarea ambulanţei pe teren, s-a şi vazut pe imagini. S-au respectat protocoalele pe care orice medic de urgenţa le ştie şi se face. Medicul nostru a constatat că pacientul avea puls şi respira spontan. Nu se face resuscitare. A fost monitorizat pe tot parcursul transportului pana la Floreasca, facut in timp record”.

Neadevăruri în cascadă

Şi afirmaţiile lui Laurenţiu Luca conţin dezinformări şi neadevăruri. Să începem cu cea mai nevinovată: el spune că la şedinţa tehnică de dinainte de meci, a fost prezent şi reprezentantul federaţiei. Numai că observatorul partidei, Vasile Marcel, a declarat public că a discutat doar cu „medicul delegat” – Bătineanu (n.a.) – şi acesta i-ar fi spus că totul este în regulă la ambulanţă. Şi Luca susţine că Ekeng avea puls şi respira. Declaraţia lui Florin Tănase este valabilă şi în cazul acestei afirmaţiii şi, în plus, imaginile Dolce Sport sunt EDIFICATOARE. Încercând să-şi salveze firma de neprofesionalismul angajaţilor săi, Luca merge chiar mai departe decât Bătineanu şi spune că Ekeng respira şi avea PULS şi în ambulanţă. Nu ştim ce profesie are acest Laurenţiu Luca, dar, ca şi doctorul Bătineanu, trebuia să ştie că în situaţii tip Ekeng, resuscitarea se face din primele clipe, la nivelul gazonului. Mai mult, pe toate stadioanele din lume unde există pistă de atletism, ambulanţele stau pe pistă, nu în afara arenei. Aici este posibil ca o vină să aibă şi cei de la FC Dinamo, dar personalul medical avea prioritate de decizie în acest caz. Deci Laurenţiu Luca consideră că angajaţii săi s-au comportat exemplar. Cum explică atunci şeful de la PULS că Ekeng a fost ARUNCAT PE TARGĂ CA UN SAC DE CARTOFI? Sau cum explică faptul că medicul pe salvare NU era la faţa locului, ci venea agale pe jos spre centrul terenului?

O sursă medicală de la „Floreasca” contestă procedurile efectuate

Prosport.ro, a publicat duminică o declaraţie a unui cadru medical de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, acesta fiind categoric în ceea ce priveşte modul defectuos în care s-a acţionat până la momentul intrării pe uşa de la urgenţe. „La UPU (n.r. – Unitatea de Primiri Urgenţe), el a venit fără manevre de resuscitare făcute, asta e clar. Defibrilatorul n-a fost folosit în niciun caz pentru că n-avea urme de şocuri electrice şi de… Dacă au făcut, s-au făcut că fac. Au făcut ceva rudimentar, empiric. Dar e inadmisibil să fie lângă spital şi să ajungă în 8 minute! În mod normal, timpul optim de intervenţie e până în 2 minute. Se poate prelungi până la 3 minute, dar aşa, trase de păr. După 3 minute, gata, nu mai ai nicio şansă (…) Orice medic de pe salvare, indiferent cât de bâtă e şi ce specialitate are, trece prin nişte cursuri, ALS BLS se cheamă, adică manevre de resuscitare. Sunt obligatorii, nu poţi profesa dacă nu le faci. Dar dacă le faci sau… mă rog, te faci că le faci… Chestia e că omul poate ar mai fi avut o şansă dacă se făceau toate corect, asta e…“.

Cireaşa de pe tort. Bătineanu: trebuia să fac resuscitările…

Nu doar specialişti în materie şi martori îi contrazic pe Bătineanu şi Luca. Primele declaraţii ale lui Bătineanu le contrazic pe cele ale sale de duminică şi ale lui Luca.

  • Întotdeauna există ceva să-ţi reproşezi. Poate trebuia să… Chiar dacă avea puls,trebuia să fac resuscitările pe care le ştiam eu (Bătineanu – 7 mai)

  • Nu era nevoie de resuscitare pe teren (Bătineanu – 8 mai)

  • S-a făcut în ambulanţă resusucitarea , nu ştiu dacă erau sau nu aparate, Am început să-i fac masaj, dar am ajuns imediat (Bătineanu – 7 mai)

  • Treaba mea se termina când intra în ambulanţa (Bătineanu – 8 mai)

  • Medicul nostru a constatat că pacientul avea puls şi respira spontan. Nu se face resuscitare (Laurenţiu Luca – 8 mai)

PULS a primit amendă în 2015

Raed Arafat a făcut o afirmaţie foarte interesantă, în cadrul declaraţiilor pe care le-a dat presei în urma tragediei de pe Dinamo. „Ultima amenda data de departament a fost chiar anul trecut (la firma Puls) intr-un control inopinat care s-a facut impreuna cu politia rutiera in trafic. Au primit o amenda. Cu siguranta, daca s-a aplicat inseamna ca era ceva din cadrul legislatiei de urgenta nerespectata. Putea sa fie de la faptul ca pacientul nu era cu centura sau nu purtau centura in ambulanta pana la faptul ca ambulantei ii lipsea ceva”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.