Medicamente expirate și defibrilatoare fără baterii la ambulanțele PULS

Ministerul de Interne a anunțat că echipa din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență și specialiștii Ministerului Sănătății au finalizat controlul început sâmbătă la PULS, societatea care a asigurat servicii private de ambulanţă la meciul în care a decedat fotbalistul Patrick Ekeng, în urma controlului descoperindu-se „neglijențe și abateri grave”.

Potrivit unui comunicat transmis de MAI, în urma acestui control au fost identificate următoarele probleme:

– modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.

au fost identificate medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.

pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.


– reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societății.

„Aceste aspecte reprezintă neglijenţe şi abateri grave care revin în sarcina societăţii comerciale care asigură servicii private de ambulanţă”, se arată în comunicatul citat.

În consecinţă, s-a decis suspendarea pe o perioadă de cel puțin 30 de zile a autorizației de funcționare a firmei private de ambulanță, până la remedierea tuturor deficiențelor; aplicarea de către DSU a unei amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanțelor; aplicarea de către Direcția de Sănătate Publică a unei amenzi în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate și modul de tratare a deșeurilor medicale; extinderea controlului de către Direcția de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competența acesteia.

„Măsura suspendării autorizației urmează să fie dispusă, conform legii, de către Direcția de Sănătate Publică”, se mai precizează în comunicat.

Ce s-a descoperit în cazul ambulanței care l-a transportat pe fotbalist

Ambulanţa folosită vineri seara la stadionul Dinamo, care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost inspectată de autorităţi, împreună cu toate ambulanţele firmei Puls, însă la momentul inspecţiei s-a contatat că are defibrilator funcţional, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Raed Arafat, şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit acestuia, problema este că nu se ştie dacă, în noaptea meciului, ambulanţa avea sau nu defibrilator, acesta putând fi adăugat ulterior, dar asta se va stabili în urma anchetei procurorilor şi Poliţiei.

„Ambulanţa care s-a folosit a fost controlată printre altele, dar starea ei reprezenta situaţia la 24 de ore după (eveniment), văzută de echipă. Ce s-a întâmplat pe stadion, ce avea (în dotare ambulanţa) pe stadion fac obiectul altei anchete pe care o face procuratura împreună cu poliţia. Noi am verificat situaţia generală a serviciului respectiv şi respectarea legislaţiei”, a declarat Raed Arafat pentru agenția citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.