Deficitul bugetar s-a adâncit

Execuția bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 62,81 miliarde de lei, respectiv 3,97% din PIB față de deficitul de 47,12 miliarde de lei, respectiv 3,34% din PIB aferent primelor zece luni ale anului 2022, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor.

Veniturile totale au însumat 418,85 miliarde de lei în primele zece luni ale anului, în creștere cu 10,6% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări, fonduri europene și impozitul pe profit. Încasările din TVA au consemnat o dinamică pozitivă mai temperată, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice relevante, cât și de un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 481,66 miliar lei au crescut în termeni nominali cu 13,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele zece luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 30,2% din PIB la 30,4% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Floare la ureche..
    Primordial este Ucraina și ce zice Ursula..
    Numai putiniștii au altă părere..

  2. S-a adâncit pentru că s-a triplat numărul bugetarilor de lux politic plus numărul pensionarilor de lux! Vă închipuiți că împrumuturile dunt direcționate in mare parte spre aceste categorii care au hotărâre definitivă în instanță?

  3. cand te raportezi cu cheltuielile la un PIB facut de straini in tara e normal sa creasca deficitul ce e asa greu de inteles?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.