Deficitul pe 2020 „creşte semnificativ”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că a fost citită în primă lectură prima rectificare bugetară pe acest an, fiind prevăzute creșteri ale cheltuielilor și reduceri de venituri.

„Deficitul pentru 2020 crește semnificativ”, spune Cîțu.

„Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Pentru Ministerul Sănătății sunt mai multe cheltuieli și pentru spitale, dar vreau să menționez că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puțin un miliard de lei. În ceea ce privește cheltuielile pe care le-am anunțat deja, cu șomaj tehnic și cu alte forme de ajutor, și acolo am suplimentat fondurile cu cel puțin 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că pe perioada stării de urgență și pe perioada prelungită a stării de urgență fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii la timp și nu există întârzieri”, a spus ministrul Florin Cîțu, după ședința de Guvern, în care s-a citit, în primă lectură, prima rectificare bugetară din acest an, care va veni pe fondul crizei financiare, generate de criza de coronavirus.

Ministrul a precizat că efortul bugetar este unul „foarte mare în acest moment”, iar deficitul va crește semnificativ.

„Avem o creștere a cheltuielilor și veți vedea cât înseamnă când vom publica rectificarea bugetară, dar și o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise și asta înseamnă că deficitul pentru 2020 crește semnificativ. O creștere a deficitului semnificativ înseamnă și o finanțare mult mai complicată pentru această perioadă”, a mai spus Cîțu.
Acesta a spus că rolul Guvernului în prezent este de a se asigura că oamenii primesc la timp pensiile, salariile, ajutorul de șomaj și este de părere că în acest context trebuie să se uite la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul.
„Vom avea o concluzie cât mai curând și vom veni cu această informație”, a afirmat Cîțu.

Ministrul a făcut și un apel către companiile care pot plăti în prezent taxe și impozite.

„Pe partea de venituri, companiile care au astăzi activitate și pot plăti la buget venituri, impozite, contribuții ar trebui să o facă, pentru că noi vom trimite înapoi în economie acești bani foarte rapid, așa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la 3 miliarde de lei, vom continua să facem acest lucru: plătim în continuare facturile statului, chiar în aprilie vom face returnarea TVA fără sau cu control ulterior, dar dacă noi facem acest efort, este nevoie ca și din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menținem acest circuit în economie al banilor, pentru că trebuie să menținem activitatea atât a companiilor, dar și fluxul acesta. Asta înseamnă pentru noi și un cost de finanțare mai mic”, a mai declarat Florin Cîțu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Și din ce o să finanțezi deficitul uriaș, Cîțule? Din pix?

  2. Pe la subventiile pentru partide, pe la cheltuielile matusalemice cu Parlamentul, Guvernul, agentiile si agentiutele statului, se poate umbla ? Nu cred ca este posibil.

  3. @contabilul-de unde finanțarea? Pe datorie,ca din totdeauna. Mi-aș dori niste soluții dela corifeii socialismului:tăriceanu, orlando,olguta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.