Definiţiile pentru coronavirus actualizate: Pentru cine se recomandă test

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat, luni, definiţiile de caz pentru coronavirus. Noile reguli prevăd 14 categorii de persoane care trebuie testate. Persoanele instituționalizate asimptomatice trebuie testate de două sau patru ori pe lună.

INSP consideră caz suspect orice persoană cu tuse, febră, scurtarea respirației și debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei.

Cazurile sunt împărțite în: posibil – orice persoană care întrunește criteriile clinice (tuse, febră, scurtarea respirației și debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei), probabil – orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întrunește criteriile de diagnostic imagistic (evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19), confirmat – price persoană care întrunește criteriile de laborator (detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică).

Contactul direct este definit ca persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19, persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor), persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă), persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute, persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri, persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct.

Categorii de persoane pentru care INSP recomandă testarea sunt:

-Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz

– Persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat în unități sanitare

– Contacți direcți ai cazurilor confirmate

– Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant – 2 teste la 24 de ore interval

– Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare 2 săptămâni

– Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital

– Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie: Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură,
respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare; Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei

– Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei

– Însoțitorii pacienților copii de la punctele 6., 7. și 8.

– Pacienți hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe lună / Pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele

– Persoane instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior. În acest caz, INSP recomandă testarea de două ori pe lună cu teste RT-PCR sau de patru ori pe lună cu test rapid antigenic.

– Personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare

– Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice

– Personal medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 5-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

Ministerele cu rețea sanitară proprie pot stabili protocoale de testare pentru personalul propriu, în funcție de specificul activității.

În aceste cazuri, unităţile sanitare îşi vor efectua propria anchetă epidemiologică şi vor adopta măsuri de limitare a infecției, acţiuni ce intră în responsabilitatea directă a managerului. Raportul anchetei epidemiologice va fi trimis în termen de 24 de ore direcţiei de sănătate publică a judeţului de apartenență a cazului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Pai febra, scurtarea respiratiei si chiar stari de lesin ma apuca doar cind citesc de „anosmie, ageuzie sau disgeuzie” !! Ce mama dracu’ mai sint domne si astea, ca pina acum ma consideram sanatos, si incep sa am indoieli ?! … Nu puteti sa ne vorbiti pe romaneste, ca stau cam prost cu pasareasca ? … Mai sus, baaa, ca nu se vede scrisu’ !

  2. #IMBECILITATE MAXIMA !! HAI SIKTIR ! ESTE O GRIPA BHAAAIII MENGEEELEEEE !! FIR-ATI AI COVRIGILOR CU LAGARELE VOASTRE !! SA VA VAD IN PUSCARIE PE TOTI ORDINARII MENGELE CARE AU UCIS SPITALIZATII PRIN INFECTARI NOSOCOMIALE, NEPASARE, INCOMPETENTA SI INTOBARE CU APARATE NESTERILIZATE !! ROMANIA TREZESTE-TE !!

  3. Un om se vindeca de coronavirus dupa o luna.
    Intrebarea este daca omul mai are virus in el? Si daca nu mai are unde este virusul?
    Daca toti avem masca deci nu mai dam virusul cum de mai exista virus.

  4. Am belit-o! Tusesc de zeci de ani dimineata din cauza tigarilor! Daca ma aud vecinii cheama dsp-ul. Pastele mamii voastre cu covrigul vostru cu tot.

  5. Bai romanilor,nici acum nu ne trezim sa ieșim naibii în strada sa Editat?
    Pana când dracu mai lasam hoții astia sa-si bata joc de noi cu minciunile astea?

  6. ‘Slavă…’, avem definție de caz, dar, ghinion, n-avem schema de tratament !

  7. @intrebare- raapuns: masca nu te apara de virusi, am crezut ca orice om care gandeste cu capul lui stie asta! Se pare ca nu orice om gandeste ci majoritatea lasa pe altii sa gandeasca in locul lui si poarta masca fiindca crede ca il apara de virusi nu doar ca sa nu primeasca amenda!

  8. De ce nu se repeta de un milion de ori asa cum fac promotorii acestei plandemii ca testele pcr nu sunt valide niciunul pentru detectare de virusi ( vezi ce spune kerry mullins inventatorul lor ) ca sunt folosite intr- o manipulare absolut abjecta pentru a implementa in mintea prostilor ideea de pandemie, care exista doar sub forma de idee si atat. Pandemie exista doar sub forma de idee asa cum exista frica, doar in capul si mintea idiotilor usor de controlat.

  9. Pt Cel care gandeste singur
    Tu n-ai auzit de intrebari retorice, de ironii? De ce ai sarit la dl cu Intrebare?
    Obligatia C…. cu masca in aer liber cand incidenta este „verde” adica mai putin de 1,5 l-a o mie in 14 zile, cat de netezi sunt.
    Inventeaza cifre cu gripa Spaniola, cu ruseasca, bine ca nu o iau pe cea de pe vremea lui Socrate.
    Paradoxal stramosii mei au trait ei si copiii 3-4 generatii odata, fara tragedii desi era TBC, diferie, etc.
    Ceea ce acesti filozofi ai Istoriei Medicinei nu spun, desi exista studii/documentare ca: unele probleme grave epidemii fie au lasat o imunitate in urmasi, fie au fost evitate pt ca aveau o gena protectoare care s-a transmis.
    Mi-am chinuit mama cu amigdalele rebele ani. La maturitate am putut umbla prin viscol/ger fara sa mai fac febra.
    Masca este o teroare, imi provoca dureri de cap dupa 2 ore.
    Sa le dea Dumnezeu sanatate si minte celor care ne obliga sa purtam masca si sa scape tara de Covid,
    In stare de urgenta nu era obligatorie, intrasera din tari afectate zeci/sute de mii de potentiali purtatori si numarul era de sute de cazuri, de cand au introdus obligativitatea purtarii s-a ajuns la mii de cazuri, pot explica desteptii lumii medicale DE CE?
    TUSEA poate fi si cardiaca, la un examen crucial am tusit cumplit desi stiam, mai sunt si afectiuni cronice, bronsite etc. Rinitele alergice, cronice, pot provoca tuse, medicina s-a imbecilizat, nu exista decat COVID, este mai simplu.

    Parca un artist a fost externat de pneumonie clasica, oare cati daca nu-s vedete au fost trecute pe Covod sau ”puse” in loc contaminat ca sa le iasa Pandemia…

    CELE RELE SA SE SPELE CELE BUNE SA SE ADUNE.
    Si sa ne fereasca Dumnezeu de incompetenti.

  10. ce naiba, ce cuvinte sunt astea?Niciun specialist nu le pricepe!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.