Democrații vor să-l destituie pe Trump înainte de 20 ianuarie

Cu 11 zile (la ora când scriu aceste rânduri) înainte de ceremonia învestirii noului președinte al SUA, Joe Biden, Democrații vor cu orice chip să-l destituie pe actualul șef al Casei Albe, Donald Trump, acuzându-l că este la originea asaltului de miercuri asupra Capitoliului. Cunoscând înverșunarea cu care ei l-au urmărit pe președintele în exercițiu încă de la preluarea mandatului, fiind sprijiniți de o mare parte a presei scrise și audio-video din SUA, cred că ei sunt în stare să-i plătească polița finală. Ar fi și asta o premieră în istoria Casei Albe, ca un președinte să fie destituit cu câteva zile înainte de a-și încheia mandatul!

Scriind cele de mai sus mă gândesc, între altele, la cele declarate de șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care spunea, joi, că îndepărtarea de la putere a lui Trump este o „urgență de cea mai mare importanță”. Potrivit AFP, ea îi cerea vicepreședintelui Mike Pence să invoce „imediat al 25-lea Amendament” (al Constituției SUA-n.n.) pentru a-l declara pe Trump „inapt” să guverneze, adăugând că speră să aibă un răspuns „azi” (joi-n.n.). Dacă Pence nu acționează, Congresul „ar putea fi gata să avanseze spre o procedură de destituire”, a adăugat președinta Camerei Reprezentanților, care, în această calitate oficială, are puterea de a iniția o stare procedură.

„Ieri, președintele SUA a incitat la o insurecție armată contra Americii”, delara ea cu prilejul confernței săptămânale de presă de la Capitoliu, sediul Congresului. „Membii echipei mele sunt interesați în mod în mod special (de ideea destituirii lui Trump-n.n.). Începând de ieri, nu încetez să primesc mesaje ce evocă impeachmentul, impeachmentul, imopehementul”, spunea Pelosi, citată de site-ul Buzzfeed.„Deși nu mai rămân decât 13 zile (până la predarea mandatului prezidențial – n.n.), fiecare zi se poate transforma într-un film horror pentru America”, avertiza lidera Camerei Reprezentanților. De fapt, nu este singura reprezentantă de frunte a Partidului Democrat ce se pronunță în direcția respectivă și care se agită în mod deosebit.

Amendamentul 25, la care Nancy Pelosi s-a referit în mod expres, a fost adoptat de Congres în 1967, după asasinarea, la Dallas, pe 23 noiembrie 1963, a președintelui John F. Kennedy. El precizează modalitățile în care se transferă puterea prezidențială în caz de demisie, deces, destituire sau incapacitate temporară a șefului Casei Albe. France Presse reamintește că Amendamentul 25 a servit, în august 1974, când președintele Richard Nixon a demisionat în urma „scandalului Watergate”, lui succedându-i imediat vicepreședintele Gerald Ford; apoi cu caracter temporar în timpul internării în spital a președinților republicani Ronald Reagan (în 1985, când vicepreședintele George H.W. Bush a devenit președinte pentru foarte scurt timp) și George W. Bush (în ianuarie 2002 și 2007, când vicepreședntele Dick Cheney a preluat câteva zile prerogativele prezidențiale).

În octombrie 2020, când Trump a fost transferat în spital după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19, a fost evocată folosirea Amendamentalui 25, dar el nu a dorit să transfere puterea vicepreședintelui Pence. E drept, în cazurile președinților amintiți mai înainte a fost vorba de spitalizări și intervenții chirurgicale care au impus anestezie generală. Pe urmă, președintele Trump a revenit repede la Casa Albă.

Acum, liderii Democraților din Congres ar dori ca vicepreședintele Mike Pence să treacă peste președinte pentru a-l împiedica să acționeze în perioada care a mai rămas până la 20 ianuarie. Pentru ei, Trump este singurul „răspunzător de haosul care s-a instalat în templul democrației americane, în cadrul asaltului sutelor lui de suporteri”, după cum scrie AFP.

„Ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu a fost o insurecție împotriva Statelor Unite, incitată de președinte”, a susținut liderul senatorilor Democrați, Chuck Schumer, petru care „el nu poate rămâne la putere o zi în plus”. Spre a-l alunga de la Casa Albă Democrații sugerează să se invoce articolul 4 din amintitul Amendament 25. Spre deosebire de art. 3, ce permite președintelui să transfere el însuși puterea vicepreședintelui dacă se află în incapacitate fizică de a o exercita, art. 4 stipulează că executivul poate face acest lucru.

Concret, vicepreședintele, susținut de o majoritate a membrilor cabinetului, poate declara președintele „inapt” să-și îndeplinească funcția, apoi el trebuie să adreseze o declarație scrisă președinților Senatului și Camerei Reprezentanților, situație în care Congresul îi încredințează conducerea ad-interim a președinției în urma unui vot acordat de două treimi dintre membrii săi.

Așa cum arătam mai sus, Ronald Reagan, în 1985, și George W. Bush, în două rânduri, în 2002 și 2007, au folosit art. 3, dat fiind că era vorba de intervenții chirurgicale care necesitau anestezie generală. În schimb, art. 4 nu a fost folosit niciodată.Totuși, fostul director adjunct al FBI, Andrew McCabe pretindea că ar fi discutat despre acest lucru în cazul lui Trump cu nr 2 din ministerul Justiției, Rod Rosenstein, care însă, în 2017, a dezmințit categoric așa ceva.

Cum spuneam la început, ideea unei „urgențe” a destiturii lui Trump a fost evocată de liderii Democrați, dar ea este împărtățită și de unii republicani. Dintre ei este citat Adam Kinzinger, membru al Camerei Republicanilor, pentru care „este timpul să se invoce al 25-lea Amendament și să se pună capăt acestui coșmar”. „Președintele este inapt, președintele nu se simte bine”, a spus el.

Reamintim că, în decembrie 2019, Trump a fost achitat de Senat, dominat atunci de republicani, de procedura de destituire inițiată de Democrații dirijați de Nancy Pelosi, iar un alt reprezentant al Partidului Democrat, Ilhan Omar, a încercat noi demersuri de impeachment, dar fără succes. Este o procedură lungă și anevoioasă care, lansată acum, nu ar avea succes până pe 20 ianuarie, când al 46-lea președinte al SUA, Joe Biden, va depune jurământul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

7 Comentarii

 1. pelosi si acolitii ei sunt cei care au nevoie de o urgenta internare intr-un spital de boli mintale. Asemenea forme de viata venite din abisurile oceanului planetar nu a mai avut legislativul SUA de cand a fost el intameiat.

 2. pieloasa a primit ordin de la cupola prin intermediul teroristului soros.
  Dupa 20 ianuarie USA va redeveni imperiul raului. Noi razboaie, noi tari atacate.

 3. Mila de militian. Lacrimi de popa. Si onoare de c..va. Atat de impotenti au ajuns si americanii?

 4. Trump nu a reprezentat niciodata binele, in sens comun, sau asa pare. Nici nu stiu ce reprezinta acest domn. Poate un vis.
  Dar nu pot accepta nici ideile neocomunistilor de astazi, reprezentati de PD-ul lor.
  Abia astept s-o vad pe Kamala Harris „guvernand”.
  Poate atunci vor intelege si acei „ochi”, a caror singura „fire” este ecranul telefonului, ca lumea asta se refera la natii, la traditii, la nevoi, la negocieri, la credinta, la umilinta, si abia apoi la revolta, la injuraturi, la decadere umana, ca ultima forma de exprimare a pierderii iremediabile.
  Trump, nu numai ca nu va fi uitat dar va intra in cartile de istorie ale SUA. Pe pozitia lui, ce nu poate sa fie subminata de niciunul dintre delatorii de astazi.

 5. Interesant! Conform unor reevaluari recente, John Kennedy a fost asasinat chiar de Partidul Democrat din care facea parte, pentru ca nu mai raspundea la comenzile partidului si luase in serios inalta demintate de Presedinte. Luand pe cont propriu conducerea tarii impotriva intereselor oculte ale mafiei de partid, kennedy a devenit pesona non grata pentru Partidul Democrat. Fronda lui Kennedy a fost ajutata si de boala lui Adison de care suferea si care l-a facut sa ignore pericolul la care se supunea neascultand ordinele ocultei democrate. Personal inclin sa cred ca este adevarat, eram deja adolescent cand a fost asasinat Kennedy iar apoi am urmarit cu atentie toate dezvaluirile despre asasinat de-a lungul timpuli si pana azi. A citit inclusiv volumul acela imens numit „Moartea unui presedinte” de William Manchester, care de fapt urmarea ascunderea adavarului prin diversiunea multitudinii de probe amestecata, reala si false.

 6. SUA are 50 de state .
  Un district Columbia – Washington D.C
  Capitoliul se afla in district.
  Districtul nu este stat deci nu face parte din SUA .Nici Capitoliul .Deci DColumbia este in afara SUA.
  Din partea mea puteau s a dea si cu tunul!
  Ce legi aplica DC in afara SUA si cine este NAncy Pelosi ?
  Nancy Pelosi ca si PArtidul Democrat sunt niste jivine ale lui Biden si restului Obama, H Clinton etc.IN afara legii SUA.
  DC nu are deci nICI-O LEGE prin care sa faca dovada ca este SUA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.