Deputatul D. Ghiță vrea să-i reprezinte și pe românii din Harghita

Într-o declarație-angajament prezentată în Camera Deputaților, cu titlul „Voi fi apărătorul celor mulți și al românilor de pretutindeni”, proaspătul deputat social-democrat de Ilfov, Daniel Ghiță, a anunțat că dorește ca, alături de cetățenii din circumscripția sa electorală, să-i reprezinte în Parlamentul României și pe românii din județul Harghita, care nu mai au niciun reprezentant în forul legiuitor în actuala legislatura.
La alegerile legislative din decembrie 2020, toate cele șapte mandate de parlamentar alocate județului Harghita (doi senatori și cinci deputați) au fost dobândite de UDMR. Deputat de Harghita este, la al șaselea mandat, însuși președintele UDMR, Kelemen Hunor, care este originar din localitatea Cârța, în care a fost construit în ultimii ani un impunător stadion de hochei. Conform ultimului recesământ realizat în România în 2011, românii aveau o pondere de doar 16% în județul Harghita, în timp ce maghiarii aveau o pondere de 83%. După 1989, românii din Harghita au avut un deputat în fiecare legislatură, ales, de regulă, pe listele PSD. Ultimul deputat român de Harghita a fost social-democratul Mircea Dușa, ales în trei legislaturi, care a deținut și funcțiile de ministru al Afacerilor Interne și de ministru al Apărării Naționale.
Prin declarația prezentată, deputatul Daniel Ghiță anunță că va apară și drepturile și interesele românilor de pretutindeni, respectiv al românilor din jurul granițelor țării noastre și al românilor plecați la muncă în principalele state ale Uniunii Europene. După cum se știe, românii din Ucraina  au, de câțiva ani, restricții cu privire la predarea în limba maternă în școli mai mari decât pe vremea URSS, românii din Serbia, denumiți vlahi, nu beneficiază, încă, de drepturi conform standardelor europene în materie de minorități naționale, iar românii din Ungaria sunt pe cale de dispariție, așa-zisele autoguvernari al minorităților naționale dovedindu-se pur formale, ca să nu zicem praf în ochi.
Proaspătul parlamentar vrea să se dedice și apărării drepturilor omului și drepturilor consumatorului, precum și apărării mediului, el devenind cunoscut în ultimii ani drept un avertizor serios împotriva defrișării masive și ilegale a pădurilor. Nu în ultimul rând, deputatul social-democrat vrea să apere drepturile și interesele agricultorilor, muncitorilor, îndeosebi, din firmele multinaționale, pensionarilor, elevilor și studenților.
Daniel Ghiță a fost lucrător în cadrul SPP, iar, ulterior, s-a dedicat carierei sportive, devenind campion mondial K1, la categoria supergrea, și fiind considerat cel mai puternic român din acest secol, cel puțin. El a fost ales deputat PSD în județul Ilfov la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Redăm alăturat declarația politică integrală a deputatului Daniel Ghiță:
„În calitate de deputat al Partidului Social Democrat în Parlamentul României, voi apară, înainte de toate, drepturile și interesele locuitorilor din circumscripția mea electorală, județul Ilfov, în care va funcționa biroul meu parlamentar. Ca parlamentar social-democrat, vreau să apar, îndeosebi, drepturile și interesele celor mulți și mai puțin favorizați de soartă, care nu sunt în vizorul partidelor neoliberale, populare sau progresiste, care slujesc marea finanță și marile corporații transnaționale. Vreau să apar drepturile și interesele muncitorilor din firmele multinaționale, care sunt plătiți la limita salariului minim pe economie și cărora le sunt impuse tot felul de restricții, inclusiv de a nu nu se asocia în organizații sindicale. Vreau să apar drepturile și interesele agricultorilor, inclusiv ale marilor fermieri români, care au fost neglijați de guvernarea PNL, actualul ministru al Agriculturii fiind cel mai slab și habarnist ministru de resort din istoria postdecembristă a României. Nu mai trebuie să permitem că agricultorii români, îndeosebi, producătorii de legume, fructe, cereale și alimente ecologice, să fie batjocoriți de lanțurile de supermarketuri.
 Voi apară drepturile și interesele consumatorilor, îndeosebi, în fața furnizorilor de utilități, având în vedere practicile de escrocare la care se pretează, în mod permanent și la nivel de masă, unele companii distribuitoare de energie electrică și de gaz metan. O țară în care un distribuitor de energie și-a permis să-l taxeze inclusiv pe actualul ministru al Energiei cu o factură în valoare de 900 lei, pe luna ianuarie, pentru un apartament nelocuit, este o țară a nimănui. Practicile de escrocare prin așa-zisele facturi estimative trebuie desființate și pedepsite prin lege. Voi apăra drepturile și interesele românilor în față băncilor lacome și arogante care au fost lăsate să-și facă de cap în România.
Voi apară drepturile și interesele pensionarilor români, cărora actuală guvernare le-a refuzat și le refuză majorările câștigate prin lege. Voi apară drepturile și interesele copiilor, elevilor și studenților, cărora va trebui să le asigurăm alocații de stat, burse școlare și burse studențești mai decente. Voi apară drepturile și interesele persoanelor cu handicap, precum și ale copiilor orfani instituționalizați și a persoanelor din azilele pentru vârstnici. Voi fi un apărător consecvent al drepturilor omului în fața abuzurilor justiției, poliției și administrației. Voi fi un apărător consecvent al mediului și un avertizor permanent împotriva defrisarii pădurilor României, fenomen cu efecte climatice tot mai nefaste. Voi fi un apărător consecvent al presei, al culturii și oamenilor de cultură (scriitori, pictori, sculptori, actori, muzicieni, s.a.), care au fost foarte afectați de pandemia de coronavirus. Nu în ultimul rând, voi fi un apărător consecvent al sportului și sportivilor din România, militând pentru investiții masive în sport, pentru creșterea numărului de ore de educație fizică în școli și în universități și pentru revenirea la competiții sportive de masă.
Pe de altă parte, voi apara drepturile și interesele românilor din afară granițelor României. Voi acorda prioritate maximă drepturilor și intereselor românilor din jurul granițelor actuale ale țării noastre, începând cu românii din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria, și continuând cu românii din regiunile Cernăuți, Odessa și Transcarpatia din Ucraina, cu românii de pe Valea Timocului din Serbia, cu românii din estul Ungariei și cu aromânii din Bulgaria, Grecia, Albania și Macedonia. Voi apara drepturile și interesele românilor plecați la muncă de-a lungul și de-a latul Europei, urmând să stabilesc contacte permanente cu comunitățile românești din Italia, Spania, Franța, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Austria, Belgia, Olanda, Irlanda, s.a. De asemenea, voi caută să stabilesc contacte cu comunitățile românești din Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă s.a. Nu în ultimul rând, având în vedere că în actuala legislatură nu au niciun reprezentant de etnie română în Parlament, voi apăra în forul legiuitor drepturile și interesele românilor din județul Harghita, cu care voi caută să intru în contact cât mai curând.
Dumnezeu să ocrotească România și pe români, oriunde s-ar află!”
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Valer Marian 280 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. Sa vedeti ce se ingrasa si asta !A intrat in parlament pentru pensie,se pare ca a luat plasa !PSD-orcii

 2. Il mananca rusnacii cu tot cu pene daca se da la ei numai in sortul de sportiv..Bre,e la mintea cocosului ca nu poti trimite ,,la bataie,,un individ,chiar si campion mondial,,care nu stie a gavari ruseste si sa priceapa modul de viata a romanilor rusificati,mentalitatea si cum privesc statul roman.O sa iasa o bulibaseala generala,dar probabil e pus acolo sa ,,ajute,,chit daca e bine intentionat.Pas cu Pas.

 3. Doina Oltului se plânge,
  Oltul, Doinei îi dă spume.
  Pe Ghiţă îl doare-șpan.

 4. Nea Mariane, azi e 3 martie, sarmaua asta de Ghita a sleit, pute a PSD!Mai baga si dumneata la frigider ce e perisabil..

 5. Mai întâi învață tu să scrii corect românește, mira-te-ai să te miri, dacă tot vrei să-ți verși aici dejecțiile verbale.

 6. D-le Marian, să nu credeţi ce zice Doina Calului. Mai bea gaz din când în când și o ia înainte.
  Da’ mai e numai azi-mâine și s-o face și 3 martie.. în sfârșit.

 7. E bine, totusi, ca cineva se gandeste si la romanii care au mai ramas in judetele secuiesti unde se practica inca, de decenii bune, purificarea etnica. Elementul romanesc din zona a inceput sa dispara vertiginos inca din anul 1948, cand cultul greco=catolic a fost desfiintat de regimul bolsevic zis romanesc, pana la urma. Atunci, romanii din orasele si satele secuiesti n-au mai avut cu cine sa-si ingroape mortii (preotii fiind inchisi in lagarele de exterminare fizica si psihica de inspiratie stalinista) si sa-si boteze copiii, crestineste. Facand apel in disperare de cauza la preotii romano-catolici (vorbitori ai dialectului maghiar din zona) ei au fost siliti sa-si piarda incet, incet si limba materna. Scolile romanesti au fost desfiintate tot de pe atunci. Tarziu, inainte de eevenimentele din 1989, cand eu am ajuns prin zona, am intalnit oameni in toata firea care-si ziceau ca sunt romani, din mosi stramosi, dar care nu mai stiau o boaba romaneste. Fireste, ca m-am cutremurat. Pana la urma acel regim isi spunea cu emfaza ca a devenit… romanesc. Cel putin in ultimii ani de propaganda ;i egolaatrie ceausista, cu clare elemente de nebunie colectiva. Dar, fireste, inteleptul conducator nu se preocupa cu nimic de acele zone. Mai apoi, dupa crimele perpetrate in decembrie 1989, din nou fara pedepsirea vinovatilor, segregarea violenta a scolilor si liceelor mixte din orase si expulzarea masiva a intelectualilor romani din acea parte a tarii, elementul secuiesc a devenit autarhic, complet opac in relatiile cu oficialitatile tarii si limba oficiala. Desigur, ca dupa trei decenii, in Parlamentul Romaniei se mai gandeste cineva la acei romani deznationalizati si oprimati in propria tara e un lucru bun. Dar, cum stim cu totii, de la vorbe la fapte…

 8. @A.Doinaș: mai prostule,ia vezi in ce data e prima mea postare si dupa aia vorbeste,nu te mai prostitua public..Marian asta o tine toata luna martie cu acest articol..,ieri a postat acelasi articol.

 9. DANIEL GHIȚĂ ESTE UN BUN PATRIOT, UN BUN ROMÂN CARE ȚINE CU CEI SĂRACI ȘI NECĂJIȚI ȘI OROPSIȚI ȘI NEDREPTĂȚI. SĂ FACĂ UN PARTID CU DOAMNA SOSOACA ȘI VOR CÎȘTIGA CU SIGURANȚĂ ALEGERILE VIITOARE. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DIRECT DE LA SFINTII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU ȘI MÎNTUITORUL LUMII ÎNTREGI. JOS U.E DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA IMPERIALISTA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. CITIȚI CARTEA SFÎNTULUI PAISIE DIN MUNTELE ATHOS INTITULATĂ SEMNELE VREMURILOR DIN URMĂ, CARE SPUNE CLAR CĂ UE ESTE O DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA IMPERIALISTA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. PUTEȚI CUMPĂRA ACEASTĂ SFÎNTĂ CARTE PRIN COMANDĂ POȘTALĂ LA ACESTE NR DE TEL 02133111022 EDITURA EVANGHELISMOS ȘI 023632673O EDITURA EGUMENITA ȘI DE LA TOATE CELELALTE EDITURI ORTODOXE. BUNUL DUMNEZEU ȘI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII ȘI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN. DOAMNE OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI. NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU CUM SPUNE MAJESTATEA SA REGELE MIHAI. DOAMNE AJUTĂ.

 10. Minoritatile de romani din afara granitelor sunt reprezentate de niste (editat) de politicieni din romania pe care nu-i intereseaza catusi de putin de existenta lor ! „Romanii” din ungaria au uitat aproape complet limba romana,si doar cand sunt filmati la tv mai schimba cate o fraza in limba romana,in rest vorbesc numai ungureste ! Romanii din ucraina folosesc limba romana in familie si in comunitate,in rest nimeni nu-i ajuta sa se simta romani,nu au scoli si nici reprezentare politica !!La fel si cei din serbia,nu-i ajuta absolut nimeni sa fie romani !!

 11. Ca de obicei, unul arunca o piatra in balta si destui sar sa o svoata,…ca se uda! Asa si voi care comentati, tratati altceva in loc sa comentati subiectul. Cat despre acest Ghita Daniel, citez din spusele lui:”am sa incerc…”, asta arata clar, nu e nimic sigur, pana sa ajunga la hotarare mai incearca. Incearca baiete, actiunea in sine la sfantul asteapta. In plus, conationalii din strainezia, nu au timp pentru ei, dalminteri sa piarda timpul cu tine! Este realitatea din teren cu cei care muncesc la modul real!

 12. @ negro ( am voie sa spun asa ? ); daca nu-i cu suparare unde ai ajuns tu in zona inainte de 89 ? Au vrut bozgorii sa-ti vinda piine ? Pentru cei din sud ungurii par , asa , niste calareti cu halci de carne de roman pusa sub sea la fazandat !

 13. din zona aia, esti muszay si iubitor de duko csaba si mancator de romani. No asa, gmbwgzȘ baci?

 14. romanii au fost dati afara-alungati-din harghita es covasnade unguri si unelteli lor tradatori romani din toate guvernele
  sa fie bine sa nu fie rau
  peste 5 ani nu va fi niciun roman in aceste judeze
  TRADATORI ROMANI SI HORTYSTI UNGURI
  nagyon joo basz meg

 15. @DOINA OLTULUI- lifiterul de serVICIU ce de maine dacă seacă oltul isi va schimba numele de justitiar in DOINA JIULUI de la jigojdy!!Dacă esti viteaz si breaz ia doineste tu pe jii că prea bine esty platit pt. jogodisme fara bac??

 16. Ghita prostul satului a fost primit doar in PSD. In alta parte cine are nevoie de un munte de om dar cu un greier cat un creier.Sau invers, creierul e pe acolo pe undeva ,greu de gasit.

 17. Corect Negro! Ghita este un mare sportiv al Romaniei. Este total exclus a fi banuit ca nu este patriot si ca
  se baga in seama. Orice sportiv medaliat care a reprezentat Romania se simte in mod reflex reprezentantul tuturor romanilor nu numai ai celor din zona unde s-a nascut. Are cu totul alta optica decat un paduret din Harghita care nu-i vede decat strict pe cei din etnia sa.

 18. Bietii romani din Hargita si Covasna au fost abandonati de tradatorii pnl usr. Si de ceilalti romani. Urmarile or sa se vada cand Romania o sa le piarda complet. Prostia si nepasarea se platesc scump.

 19. Sunt unii, acu in politic, la care le sună apa-n cap,. in mod patriotic,. Și caută cu disperare proști,.. doar vine vremea când nu mai ești de ring, iar un fotoliu de parlamentar,.. Eheee, cu salarul și pensia aferente, ce mai trai pe vătrai nene,. Ce trebuie decât să servești ceva, ceva patriotic polimii, in dorurile câtorva căscați necunoscători, cu visele lor de piramide dacice in egipt..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.