Der Spiegel: soluția este revenirea NSA

”Datele oficiale arată că unul dintre atentatorii de la Paris a intrat în Europa cu valul de refugiați. Oficialii din domeniul securității au considerat că un asemenea scenariu este posibil, dar puțin probabil. Cât de mare este riscul?”, se întreabă revista germană Der Spiegel.

Totul pleacă de la pașaportul găsit lângă cadavrul unuia dintre atentatorii de la Paris. Un pașaport sirian înregistrat în Grecia, care apoi poartă viza Serbiei. A mai trecut prin Macedonia, Croația și Austria. Amprentele atacatorului se potrivesc cu cele ale deținătorului pașaportuilui, prelevate când a intrat in Grecia.

Der Spiegel susține că experții în securitate au dreptate când consideră puțin probabil un atac venit din partea unui individ străin de Europa. Asta pentru că organizația Statul Islamic are suficienți adepți printre cetățenii europeni, care se pot întoarce în țările de origine când doresc. Mai mult, sunt multi extremiști care trăiesc in Europa și care pot comite atentate.

Revista germană merge mai departe și se întreabă de ce atacatorul avea pașaportul asupra lui. Se pare că Statul Islamic a dorit ca legătura dintre atentat și această organizație să se facă imediat. Ce urmărește? În primul rând să propage teama față de imigranți și să scindeze și mai mult societățile europene. În al doilea rând ar fi și o răzbunare împotriva refugiaților, pe care jihadiștii îi consideră trădători, musulmani care nu doresc să participe la crearea ”califatului”, spune Der Spiegel

Apoi Der Spiegel concluzionează folosind vocea serviciilor secrete germane, ale unui stat deschis în fața imigranților. Sursele din serviciile secrete germane spun că un atentat comis de jihadiști ascunși printre refugiați este puțin probabil. În acest moment, serviciile germane au identificat printre imigranți doar 10 foști luptători de partea Statului Islamic și spun că nu au dovezi că aceștia au venit în Germania pentru a comite atentate.

Serviciile germane arată însă că metoda verificării a imigranților prin compararea amprentelor nu este eficientă. O dată pentru că doar o parte dintre refugiați pot fi verificați astfel, iar apoi majoritatea celor care sosesc nu au mai fost inregistrați, astfel încât amprentele nu pot fi comparate cu ceva existent în bazele de date.

Concluzia este una – în depistarea jihadiștilor investigatorii germani depind enorm de informatii. Iar autorii articolului din Der Spiegel spun și ce fel de informații: ”indicii colectatde de SUA din emailuri, conversații telefonice, chat-uri”. Apoi poliția ar trebui să afle dacă aceștia călătoresc cu documente falsificate. ”Simpla închidere a graniței Germaniei sau a Europei, așa cum s-a cerut in ultimele săptămâni, nu ar oferi prea multă protecție”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.