Deșeurile medicale, bomba de la Sănătate

donatori

Problema infecțiilor intraspitalicești este dublată de un alt pericol, probabil chiar și mai grav. Este vorba despre deșeurile medicale, ale căror gestionare și anihilare presupun amenajeri speciale, precum și cheltuirea unor mari sume de bani. Bani care nu sunt întotdeauna disponibili.

În România se produc, anual, circa zece mii de tone de deșeuri medicale, iar dintre acestea circa 20% sunt considerate deosebit de periculoase pentru sănătatea publică. Conform angajamentelor pe care România și le-a asumat odată cu aderarea la UE, aceste deșeuri trebuie neutralizate, iar apoi distruse, astfel încât să nu mai constituie un pericol.

Această problemă a fost însă reglementată abia după 2011, când elaborarea strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor rezultate din activitatea medicală a intrat în aria de competență a Ministerului Sănătăţii, prin intermediul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Conform principiului „poluatorul plăteşte“, responsabilitatea pentru gestionarea acestor deșeuri de un tip cu totul aparte revine celor care le produc în urma activității lor de zi cu zi.

Legislația europeană și cea autohtonă împart sursele de poluare medicală în trei categorii: marii producători de deşeuri medicale, producătorii medii de deşeuri medicale și producătorii mici de deşeuri medicale, laboratoarele de tehnică dentară, laboratoarele de sănătate mentală, stabilimentele şi ospiciile de îngrijire a bolnavilor psihici cronici, spitalele de recuperare, bazele de tratament balnear, sălile mortuare şi de autopsie, centrele medicale incluse în alte tipuri de instituții – fabrici, şcoli, licee şi grădinițe, unitățile farmaceutice.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de vineri, 25 noiembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.