Despre cum intenționează România să aloce 3 % din PIB pentru apărare

Nu, nu este greșit. România se preocupă să majoreze bugetul destinat apărării la 3 % din Produsul Intern Brut. Iată:

Potrivit publicației americane de actualitate militară „Air Force Magazine”, în cursul săptămânii trecute, oficiali ai armatei României s-au pronunțat încă o dată în favoarea unei prezențe sporite a militarilor americani și a trupelor NATO în țara noastră, pentru a întări astfel un sistem de apărare care va trebui să-și dovedească forța de reacție în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Consolidarea prezenței americane și/sau NATO în bazele militare din România devine cu atât mai necesară cu cât armata Rusiei se află practic la 30 de km de teritoriul nostru prin ocuparea Insulei Șerpilor, fiind foarte posibil ca, în situația în care Ucraina va pierde luptele de pe frontul de sud, să se așeze în poziții strategice la nord de brațul Chilia.

„Trăim o nouă normalitate”, a declarat pentru Air Force Magazine generalul locotenent al aviației române Viorel Pană.

Acum, până și planurile pe care le avem pentru o confruntare împotriva unui concurent egal trebuie să fie adaptate, iar cuvântul cheie este flexibilitatea”, a adăugat el, sintetizând modul în care trebuie concepute noile strategii de apărare.

La rândul lor, potrivit sursei citate, colegi ai generalului român au aplaudat declarațiile recente ale generalului american Mark A. Milley făcute în fața Congresului american, în care preciza că prezența soldaților americani în România trebuie consolidată masiv, dar și că România trebuie luată în considerare ca alternativă la Turcia, în privința misiunii militare americane permanente, în zonă.

„Scopul este de a trece de la stadiul prezenței în avans a trupelor NATO, la strategia apărării în avans”, a argumentat pentru sursa citată și Secretarul de Stat pentru Planificarea Apărării din cadrul MApN, Simona Cojocaru, adăugând că la summitul NATO din iunie, de la Madrid, România își va da acordul pentru un grup permanent de luptă de dimensiunea unei brigăzi și va anunța o creștere a cheltuielilor pentru apărare de la 2, la 2,5% din PIB.

La rândul lor, experți locali în apărare sunt de acord că nu este suficient ca partenerii din SUA și NATO să fie prezenți într-o criză și apoi să se retragă:

Dacă vei continua să vii ca un pompier, doar când vor izbucni incendiile, te vei întoarce după cinci sau zece ani, pentru că Rusia nu își va schimba comportamentul”, a argumentat George Scutaru, fost parlamentar român care în prezent conduce grupul de reflecție New Strategy Center. Dar asta nu e tot.

Exact cu o zi înainte de publicarea declarațiilor de mai sus, aceeași Air Force Magazine a publicat analiza cu titlul ”Repoziționarea forțelor ruse în Ucraina creează un scenariu de coșmar pentru România” (https://www.airforcemag.com/repositioning-of-russian-forces-in-ukraine-creates-nightmare-scenario-for-romania/ ).

Citând un oficial al guvernului de la București, al cărui nume însă nu a fost dezvăluit, acesta a declarat: „Rușii nu se vor opri. Așa că, fie îi oprești în Ucraina, fie vei lupta cu ei pe teritoriul NATO și UE”.

Mai mult, oficialul a sugerat posibilitatea ca Rusia să-și fi păstrat unele capacități sofisticate „ca rezervă pentru un scop diferit, pentru un proiect diferit, pentru o operațiune diferită care ar trebui să fie declanșată ulterior”.

Argumentând o dată în plus, interlocutorul celor de la Air Force Magazine a subliniat că România este înconjurată de guverne pro-moscovite, Ungaria și Serbia, de o Moldovă slabă și de vecina sa de la sud, Bulgaria, care chiar dacă este și ea membră NATO, are puternice legături de investiții și energie cu Rusia (exact cum arătam într-un articol precedent).

În ceea ce privește repoziționarea trupelor rusești în Ucraina, oficialii români nu cred că Putin se va mulțumi doar să pună mâna pe provinciile de est sau să facă din ea doar o țară fără ieșire la mare: „Rușii vor toată plăcinta, așa că nu se vor opri. Va fi un război lung”, prin ”plăcintă”, înțelegându-se restaurarea teritorială a URSS și restabilirea sferei de influență în Europa de Est, la nivelul anului 1989. „Dacă rușii vor lua Odesa, vor deveni vecinii noștri și pe uscat”, a mai spus oficialul guvernamental român. „Ei iau o felie. Iau ce pot azi, dar se vor întoarce, pentru că vor toată plăcinta.”

Finalmente, oficialul a declarat că România „cântărește foarte serios posibilitatea unei creșteri, de la 2,5, la 3% din PIB pentru apărare, ca urmare a amenințării pe termen lung a Rusiei asupra securității naționale și a NATO. Deci, este foarte posibil ca, în condițiile unei evoluții negative a războiului din Ucraina, bugetul pentru anul 2023 să fie croit cu 3 % din fonduri alocate pentru apărare.

Este posibil? Până la urmă, orice se poate, însă finanțele României sunt făcute praf. Efectele negative ale crizei sanitare asupra economiei nici măcar nu au apucat să fie înlăturate. Inflația a scăpat de sub control, industriile funcționează ca vai de ele, populația suportă cu foarte mari eforturi costurile vieții de zi cu zi. Măsurile de sprijin destinate mediului de afaceri și populației sunt ca de fiecare dată de domeniul viitorului improbabil: ”Vom face, vom aloca, vom da”.

Însă, indiferent de cât de greu ar fi, în caz extrem și, mai ales, preventiv, cheltuielile de apărare vor trebui să fie mărite. Să nu uităm că de apărarea țării suntem (în primul rând) și noi responsabili, nu doar aliații americani și NATO. Asta, dacă mai vrem să existăm peste câțiva ani ca stat unitar și indivizibil.

Personal, consider că orice alt drum în afara Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice este în contra interesului național.

Iar celor care propun o atitudine împăciuitoare față de Rusia, le reamintesc ce a pățit deputatul ucrainian prorus Alexander Rzhavski. Acesta, fost candidat la președenția Ucrainei în 2004, a fost împușcat zilele trecute la el în casă de soldații ruși pentru că a refuzat să le toarne vodca în pahare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

38 de Comentarii

  1. democratia reprezentativa …cind candidatii sint in alegeri vorbresc de ce ii doare pe freaieri si le promite …pensii mari ,salarii mari , de spitale se vorbeste de 30 de ani si etc etxc…cind sint alesi …3 la suta pt aparare si acum o escadrila ….cine spune ca doar una e de ajuns …la anu ..vor fi doua si 5 la suta din pib …samd…asta-i viitorul romaniei …imprumuturi externe si armament…o romanie comdusa de coloana a cincia a israelui si teroristilor americani asasinii din 11 sept 2001…noi 44 la suta analfabeti…

  2. Sunt mulți români, aproape un milion, care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Anul acesta nu își vor putea serba ziua de nume pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie, care coincide cu a doua zi de Paşte.

  3. Turcii se scutura de povara americana pentru ca sunt turci. Dej i-a pacalit pe rusi sa plece din tara dupa aproape 20 de ani de sedere. Dar pe astia din nato nu-i va mai da nimeni afara nici intr-o suta de ani. Platesc romanii, nu sasul care se va uschi la nemti ca pensionar.

  4. N-ar fi mai indicat să ne apucăm de agricultură, să naționalizam industriile de importantă strategică (producția de energie) și dezvoltăm infrastructura, educația și sănătatea? În mod logic, dacă continuăm pe calea pe care am mers in ultimii 32 ani, nici nu trebuie să ne atace cineva, pentru că vom dispărea în mod natural…

  5. Am purtat si noi razboiul nostru,cel economic,pe care l-am pierdut.si ne-am transformat in colonie.suntem stat independent,doar prin titulatura.ce era de dat la altii,am dat de mult.ce încă totusi nu am dat,vom da destul de curand.
    Acum ca ne-a luat febra inarmarii,se pune problema ce aparam noi in realitate?statul roman independent si suveran sau activele si interesele strainilor care ne-au cumparat ca la piata?vrem sa-l aparam pe nea Vasile sau pe nea Carrefour?
    puterea coloniala trebuie sa apere colonia,nu invers.asa ne spune istoria.

  6. Fugi bre,.Ești normal mă ?? Ai putea să fii competitiv in lume cu o brigadă ?? Sau doar dai taxa de protecție licuriciului ca să mai fii băgat in seamă,. cu ”frontu estic”,.Atuncă când ești rupt in fund și trăiești din datorii, te paște ideea de a arunca sume imense pe vise deșarte ?? Ai de fabricat mătura și făraș, eventual pluguri și tractoare,..iar tu nu ai alte gânduri decât războiul ?? Cred că și psihologul tău trebuie să consulte un psiholog..

  7. lasați conducerea si economia pe mainile armatei parazite ..! daca veți misca in front , nu vor ezita sa traga ca si in ,, 89 ..!cea mai obedienta entitate din țara , cu salarii babane , munca puțina !! politicul nu realizeaza ca in cazul unui razbel atomic , nu ne mai salveaza nici dracu,, dar bagam bani in ,, armata de generali cu burduhanele pline ..!!

  8. Stoian este un Jurma al razboiului. Asa cum Jurma a fost scos la inaintare din neant pentru a lupta cu plandemia tot asa a aparut Stoian la Cotidianul ca sa lupte pentru razboi. Pour les connoisseur nu chiar din neant au aparut ci din Padure. Ultima fraza este o capodopereta a stilul tipic de mincinos cu praf de stele pe umeri.

  9. Coane ziaristule, scrii precum vorbește Dan Puric. Auzi la el, „stat unitar și indivizibil”! Ți s-a ofilit spiritul european, ziaristule? Nu mai ești cosmopolit?
    Wake up Elijah!

  10. Aplaudatul strainilor este activitatea cea mai prodigioasa a generalilor romanesti. Inainte ii aplaudau pe sovietici, acuma ii aplauda pe americani. A fost o scurta perioada cand ii aplaudau pe niste romani, dar s-au lepadat repede de asta.

  11. care aparare? este un tribut platit strainilor de sc la vi ce suntem.

  12. Niciun ban salariatilor si pensionarilor. Nu permite PNRR. Daca se poate jumatate din PIB „investitiilor” in arme americane. Permite PNRR.
    Niste ticalosi.

    articol de referinta:
    https://www.cotidianul.ro/ue-va-ajunge-un-pavilion-de-complezenta-al-americii/?unapproved=749002&moderation-hash=1d7b7d61caebb10f11c75fd7049782e2#comment-749002
    „Țările NATO vor începe să cumpere mai multe arme de la complexul militaro-industrial american. Asta va duce și la creșterea prețului armelor.”

  13. Daca esti cu rusii, musai sa ai mereu o vodca prin casa.
    Iar daca esti cu NATO si UE, uite ce a patit Ucraina…
    Asta o fi interesul national, sa te alegi cu o tara distrusa si cetateni omorati ?
    Cel mai bine e sa nu ne amestecam, nu e razboiul nostru, eventual o neutralitate ar fi mai potrivita.

  14. Traiasca Pentagonul! Sa incepem cu producerea imbracamintii si incaltarilor pentru soldati! Apoi trecem la praf de pusca, gloante, dupa care la pistoale, automate, etc! Elemente mai „sofisticate” le luam de la americani, la pret truplu! Se scoala el al Batran si va reaminteste: dar cu industria de aparare, ce-ati avut? PS. A reinceput cursa reinarmarilor?

  15. Când US ofA scade economic sub linia roşie, guvernul provoacă un război. Banii de la cheltuieli sociale merg în complexul militar-industrial, iar companiile americane se redresează. Nu şi cetăţenii, ce-i drept.
    In cazul României, deturnarea banilor (oricum puţini) de la cheltuieli sociale spre armament va avea acelaşi efect: companiile americane vor prospera. Cetăţenii? Mai dă-i dreac, le ajunge satisfacţia de a crăpa de mizerie în Imperiul Binelui american, nu în Imperiul Răului rusesc.

  16. Postul Paştelui, lung şi plin de restricţii alimentare, mai ales pentru creştinii ortodocşi, devine o sarcină tot mai greu de dus la bun sfârşit pentru multe persoane care se consideră religioase. Conform unui sondaj recent realizat de Reveal Marketing Research, doar unu din 10 români declară că reuşeşte să se abţină de la consumul de produse de origine animală, indicat în postul Paştelui, în timp ce 15% susţin că respectă postul în ultima săptămână a acestuia.

    EFECTE BENEFICE LA NIVEL FIZIC ŞI PSIHIC

    Cu toate acestea, renunţarea măcar pentru o perioadă la consumul de produse animale – indiferent de motivaţie – are efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi psihice, susţin specialiştii.

    Pentru un creştin, postul face parte din viaţa lui, subliniază teologul Bogdan Papacostea. „Dar sensul postului creştinesc nu este acela de dietă. Partea alimentară a postului este insignifiantă. Cel mai important este sacrificiul pe care-l face respectiva persoană. Şi nu-l face pentru o nevoie personală, ci pentru că aşa cere biserica. Aşadar, este o încălcare a propriilor instincte în numele unui ideal mai înalt. Acesta este postu.

  17. trecem de la izoletas pLandemitei la izoleta habotniciei gelule. stii ce inseamna post gelule? INFOMETARE. stii de ce? pentru ca in acea stare de leguma in care intri dupa infometare, incepi sa-i vezi pe sfinti ha. pe bune. este practica triburile indiene. iar la muntele sfant, calugarii credinciosi se INFOMETEAZA IN POST, pentru a capta mesaje din alte „sfere”. mai inhaleaza si uleiuri esentiale, in special TAMAIE, tot pentru a capt „sferele”. Dumnezeu ne vorbeste tot timpul gelule, ne lumineaza mintea (daca ceri bineinteles). cere si ti se va da, bate si ti se va deschide.

  18. Romania? da cine e romania asta care intentioneaza sa ne mai fure inca 3% din bani an de an? Asta dupa ce anu trecut doar prin inflatie ne-au furat 25% din economii.

  19. @marin, sa vezi sfinti sau sa „captezi” mesaje divine trebuie sa crezi in asa ceva (evident) si sa ai o sticla de tarie. Nu trebuie sa te infometezi.

  20. Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul s-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El“, a explicat pentru Basilica.ro Arhim Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române.

  21. Doina Oltului: cred ca raspunsul matalik era pentru „gelu”…mai baga o citire scurta. vezi sa fie pe diagonala :))) eu personal Nu cred in „post”. Am vazut „credinciosi” care „posteau” cu cratite de fasole si cartofi inghitite hulpav deodata :)) apropos de cele 7 pacate. eliberarea de rau vine din minte nu din burta infometata sau nu. mai mult decat atat aceste „infometari” pentru „curatarea spiritului” si apropierea de Divinitate se practica in pustiiciune. in liniste. unde esti singur cu gandurile tale si iti faci introspectia. iti constientizezi slabiciunile si „pacatele”. RAUTATILE. poveste lunga mah securiciule…. Dumnezeu este in noi si in toate. daca vrem sa-l auzim.

  22. După declarațiile unora care se intorc din Kiew, jurnaliști sau politicieni, in ukraina se luptă rușii cu americanii, rușii cu NATO, ia dobitocul clown ukran le pune la dispoziție terenul de joacă, iși distruge deliberat țara.. Se pare că ”voluntarii” ,după zisele lui Joska, chiar beneficiează de toate armele pe care au nevoie… Și culmea, presa mondială știe dar tace.. oare de ce ?

  23. Șiii, Atenție ! ”Voluntarii” din ukraina sunt formați din unități ale Delta force american, din Legiunea Străină franceză, din vulturii englezi, și din elita turcească,.Cel puțin sunt cei recunoscuți, dar cu siguranță mai sunt și alții,… ukrani doar cu porecla.

  24. Ce dracu o tot lăbărim atât, trecem direct la 10% ca să dăm bine la gazeta de perete, ” așa DA „, ce nemai trebuie e școală, stradă, spital și candcu toti-n cor, și front, că tot vine Sfântul Mare Mucenic Gheorghe:
    „A plecat Gheorghiță al nostru militar,
    Militar, militaraș dar pe noi Gheorghe cu-i ne lași? ”
    În final cu strigăte prelungite de uraaaaaaa ?!
    Vai de capul vostru de proști?

  25. @marele urs: si cine-i impiedica pe rusi sa trimita brigazile Spetznaz, care trec de 50.000 de miitari? e ciudat acest razboi

  26. Un canal de Telegram rusesc spune că atacul ucrainean asupra navei-amiral „Moskva” a avut două faze: mai întâi ucrainenii au trimis o dronă Baykraktar ca să ocupe forțele navei, iar apoi au lovit babordul navei cu rachete Neptun.

    „Potrivit informațiilor noastre preliminare, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră Moskva a fost într-adevăr atacată de Neptun SAM de pe coasta dintre Odesa și Mykolaiv. Forțele navei au fost, de asemenea, deviate pentru a contracara un UAV Bayraktar TB-2.

  27. in Romania nu se mai produce praf de pusca si
    nici dinamita, despre ce vorbim?
    Daca vom cumpara toate gioarsele fara sa le putem macar intretine, ce ghiseft face tara?
    Poate vor mai incasa baietii destepti niste miliarde, asa ca putem sa alocam 30%, insa fara folos.
    Si ar mai fi un lucru, mai grav decat inarmarea, CORUPTIA si numirea imbecililor pe functii de conducere.
    Ce va face Romania cu savantii gen veorica, in cazul unui atac?…

  28. În condițiile integrării europene și euro-atlantice, conceptul de „apărare națională” trebuie redefinit. Să presupunem că Ucraina ar fi alocat nu 3 ci 30% pentru apărare. În ce ar fi constat avantajul? Cheltuieli mari, distrugeri mari. Se gândește cineva că un adversar pregătit de mult timp să ducă lupte de uzură ar putea câștiga un  război economic? Gradul de expunere la pericol nu este egal ptr. toate statele așa că unii își pot permite să investească mai puțin spre deloc în apărare pentru a investi în industrie și economie. Este foarte important unde merg banii. Se observă deja că sancțiunile impuse par a avea o serie de efecte de așa natură de parcă ar fi fost  așteptate sau „cerute”. Războiul a început atipic și continuă atipic. Probabil că și domnii generali observă asta.

  29. Clona, gelu de la
    14 APRILIE 2022 LA 10:38, in postarile anterioare injurai Sfanta Treime acum te dai credincios ortodox, pui de Satana ce esti.

  30. Ca in tarile africane. Banii se duc pe armament oamenii din ce in ce mai saraci. Cine are un minim de cunostiinte de tehnica militara si despre capacitatea militara a Rusiei intelege ca intr-un razboi cu Rusia ori pierzi si ai tara praf, asa cum pierde acum Ucraina, or ambele tabere se distrug nuclear reciproc. De la un punct incolo inarmarea e inutila. Dar banoasa pentru unii.

  31. Citez: „Asta, dacă mai vrem să existăm peste câțiva ani ca stat unitar și indivizibil.” Deci ue si nato si nea Ilie ne garanteaza contra taxa de protectie?? Biata tarisoara…

    Banc vechi:
    La unul din congresele partidului, dupa incheierea discursului secretarului general, aka Ceausescu, sala se ridica in picioare si aplauda frenetic, scandand „Uraa!Uraa!” si fel de fel de lozinci. Numai tov. Gheorghe, aflat intr-o margine a salii, nu scanda deloc. Un aplaudac vecin oberva si-l intreaba:
    „Tov Gheorghe, ce faci? De ce nu strigi si matale „Ura!”?
    „Mai, draga, sunt putin ragusit, dar te asigur ca „Ura” e in suflet”… ?

  32. Bre, de modernizarea armatei e nevoie. Da’ chiar e nevoie ca bugetul apararii sa fie mai mare decat cel al educatiei? Evident, ca doar nu educatia i-a adus la putere pe cvasi-analfabetii care se ocupa de achizitii militare. Cu prosperitatea si dezvoltarea infastructurii ramane cum am stabilit. La Pastele Cailor poate primim cateva firimituri si doua, trei cioturi de autostrada.

  33. XYZ —- tU ZICI : ” Nici un ban salariatilor si pensionarilor , nu permite pnrr ” Esti in eroare … pnrr permite pt pensionarii si bugetarii speciali ( ADICA HOTI ) ? NU, nu permite ! Dar permite CCR -DORNEANU ! Adica CURTEA CONSTITUTIONALA A INFRACTORILOR SI A PENSIONARILOR SPECIALI ( HOTI ) ! Cel mai crunt dusman al Romaniei , nu este nici USA , nici RUSIA … este alianta toxica PDS- PNL- UDMR , de 30 de ani !

  34. Daca cu totii ne dorim pace si buna convietuire cu toate tarile, pt. ce trebue sa ne inarmam sau sa platim amerlocilor bani foarte multi pt.a avea grije de noi ? Pt. ce trebue ca amerlocii sa-si instaleze baze militare in teritoriul Romaniei ? Noi singuri cu mana noastra incercam sa devenim potentiali rivali ai presupusilor dusmani pe care ii banuim ca ne-ar ataca.Daca am sta cuminti in banca noastra si ne-am vedea de tara noastra si de romani ca sa ne mearga bine ,nu ar mai trebuii sa aruncam banii nici pe armament si nici sa intretinem din banii nostrii trupe militare straine pe teritoriul tarii noastre.Atata timp cit o tara isi vede de treburile ei si nu se amesteca unde nu ii fierbe oala, nu are de ce sa ii fie frica ca poate fi atacata de cineva.Este cam la fel cu o familie care isi vede de treaba lor si nu se amesteca in problemele vecinilor ,nu poate sa ii fie frica ca vine cineva sa ii sparga usea sau geamurile la casa.

  35. Guvernul Romaniei in frunte cu sasul Joianis cel greoi in gandire si purtand la gat talanga NATO, va investi 3% din bugetul tot mai mic al Romaniei pentru a cumpara gunoi metalic din SUA, gunoi vandut cu eticheta de armament modern vechi de peste 40 de ani si care ocupa in mod inutil deserturile americane destinate marilor reziduri.

  36. Cum PIB al Romaniei scade mereu datorita mitei pe care o dau Americanii politicienilor Romani pentru a distruge Romania 3% deabea daca poate mentzine cheltuielile actuale asha ca in curand se vor cheltui 4%-5%… 100% dintr-un PIB mereu mai mic.

  37. AR TREBUI RENOVATE SI REABILITATE CAZEMATELE DIN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, DE PE LITORALUL ROMANESC ! AR FI O SANSA, IN PLUS, PENTRU APARAREA ROMANIEI ! O SOLUTIE IEFITNA SI EFICIENTA, DELOC DE NEGLIJAT, IN CONTEXTUL POLITIC SI MILITAR ACTUAL !

  38. Asta-i scopul lui papa Ciuca,plagiatorul si sluga lui Iohannis=sluga atlantica?
    Propagandistul zis Ilie Stoian, unde daca nu la cotidianul isi gasea loc sa indoctrineze/
    Stie ca aici nu poate?
    Da, nu poti Ilies Stoian securici cu tupeu sa minti atita, tamaie si luminari pt.aceest „drac”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.