Despre înțelesul cuvântului „spirit”

Intelectul modernității acceptă că gândurile nu sunt materiale, ci spirituale, dar nu acceptă că spiritualul poate acționa la fel de efectiv precum materia. Efectiv? Da: cu efecte, adică. Aidoma celor ce rezultă din cauzele fizice.
Iată o meditație a cabaliștilor ce pune în evidență acest fel de efecte:
1. Atenție la gândurile tale, căci ele au tendința de a deveni cuvinte!
2. Atenție la cuvintele tale, căci ele au tendința de a deveni fapte!
3. Atenție la faptele tale, căci ele au tendința de a deveni obișnuințe!
4. Atenție la obișnuințele tale, căci ele au tendința de a deveni caracter!
5. Atenție la caracterul tău, căci el îți va deveni destin!
6. Atenție la destinul tău, căci el va formata karma cu care vei reveni în trup omenesc la următoarea reîncarnare!
În meditația de mai sus, la punctul 6 se face vorbire despre existența dintre moarte și o nouă naștere.
Atenție! Gândurile cu conținut materialist nu își duc influențele în acest interval, nu au influențe vii în acest răstimp. Acolo, influențele vii vin doar de la gândurile cu conținut spiritual conștient de sine. Cum arată aceste gânduri conștiente de spiritualul din ele? Ele sunt transformate conștient în imaginație, în inspirațiuni și în intuiții. Cum? Există o mulțime de căi personalizate, dar pentru un destin responsabil față de propria sa viitoare mântuire, aceste căi se însumează într-o singură mare Cale: Nu eu prin mine însumi exist în mine, ci Hristos este temeiul eului meu. Calea aceasta a fost formulată întâia oară de Apostolul Pavel. Dezvoltarea ei explicativă a fost opera rozicruceenilor, apoi a fost opera exoterică a lui Rudolf Steiner.
Inițiatul austriac a trebuit să dezvolte, pentru a fi clar și paideic, câmpuri cognitive noi: o nouă cosmosofie, de pildă; o nouă înțelegere a tripartițiilor, în cosmos, în natură, în om și în social, de asemenea; o nouă viziune asupra Răului, în cele din urmă (ceea ce este totuna cu o nouă înțelegere a devenirilor pe treptele celor trei ierarhii pur spirituale).
Aceste ierarhii sunt create de lumea divină, cum și omul este doar o creatură. Atenție, însă! Pentru această a zecea treaptă a creaturilor s-au dus și se duc lupte importante în lumile spirituale. Aceasta explică de ce Creatorul nostru a venit în trup de om, nu s-a pogorât doar până la un „trup” de înger.
Despre ce este vorba? Despre Chip și Asemănare. Doar omul a fost creat și după Chip, și după Asemănare. Da, Chipul este putința de a dezvolta eu și conștiența de sine a eului. Dar Asemănarea? Ei bine, aici e cel mai mare misteriu: Asemănarea e totuna cu Libertatea Creatorului.
Noi, aici, acum, iubim cuvântul „libertate”, dar suntem departe de a-l înțelege în conținuturile sale cosmo-spirituale. Abia la capătul tuturor devenirilor noastre în trup de om le vom înțelege. Aceea are a fi mântuirea nostră, trecerea din trup de carne în trup spiritual. Atunci, acest fel de timp nu va mai fi – cum o spune explicit textul „Apocalipsei”.
Predestinarea are a urca de la treapta a zecea către treapta întâi: căci după ce omul are a găsi Asemănarea (Libertatea), și celelalte trepte, una câte una, rând pe rând, de la îngeri în sus, o vor găsi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Adevărata spiritualitate și cea mai bună Cale este să te aliniezi cu Adevărul (Calea Adevărului sau Cunoașterii), combinată cu inima (Calea Inimii). Dark Siderii au „Cunoaștere” (și tehnologie), dar nu este „Spiritualitate”, deoarece nu este bazată pe Inimă sau Spirit, deci nu au putere adevărată, fiind doar, în cel mai bun caz, ființe dintr-o dimensiune joasă. O „persoană spirituală” slujeste celorlalți, ghidată de Inimă. Umanitatea este în mod ideal Frăția Inimii (energia lui Hristos). Cunoașterea inseamna acum mai mult hedonism, parțial prin evitarea durerii iar Frica de moarte este o credință controlata de elită.
    ”Suntem cel mai aproape de noi înșine atunci când atingem seriozitatea copilului la joacă.” – Heraclit

  2. Frumos articol, frumos comentariu Domnule SUNT**. cele mai puternice cuvinte, pe care trebuie sa le repeti sunt: EU SUNT. multumirea si recunostinta pentru darul unei zile benefice, in urma rugaciunii de dimineata, sunt foarte importante (cere si ti se va da. fii recunoscator). NU inceta in a ridica mainile spre cer. energia primita este extraordinara.

  3. marin Unii spun că dragostea nu este un sentiment, ci o activitate și o investiție definind iubirea ca fiind „Voința de a-și extinde propiul sine în scopul de a cultiva propria sa creștere spirituală sau a altuia”. Dragostea nu poate fi susținută prin dependență reciprocă; mai degrabă, dragostea dintre două părți devine mai puternică atunci când acestea sunt complet independente una de cealaltă. Credințele sunt instrumente pentru condiționare socială, mai degrabă decât expresii ale realizării spirituale sau adevărului universal. Dacă nu ne schimbam convingerile, viața noastra va fi așa pentru totdeauna. Este asta oare o veste bună? Multumesc.

  4. S-a demonstrat, chiar in zilrle noastre, la nivel de individ, faptul ca tehnologia nu a sa bata niciodata fiinta unana, ca cei care folosesc tehnologia pe oameni subt tributari ei si nu afla niciodata adevarul si viata adevatata exista doar in Hristos, iar balabanelile unor pseudoterapeuti, psihologi, prostologi cu reincarnare, etc si altr bazaconii subt fix zero barat. Cunosc personal caz ib care de zece ani este monitorizat la sange cu toaya tehnologia nazista ilegala a Sistemului, din Romania, si NU s-a reusit Nimic si nici nu se va reusi vreodata. Daca omul isi pube toata mintea si toata forta data de Dumnezeu la creatie e de neoprit! Desigur in bine!
    Asa ca marii anchetatori si cunosc de metode de preventie la nivel de ganduri cu tegnologii naziste ling blidele si rezultat ZERO! Cu toata psihologia lor invatata!

    Domnu Buduca, imi permit un sfat, ma iertati va rog in avans, Sistemul este mult prea limitat cu tot ceea ce poate si stie, la acest moment un om daca vrea se joaca lejer cu Sistemul, asta apropos de puterea tehnologica a sistemului de monitorizare a gandurilor Remote Neural Monitoring :)) un mare fas dejucat banal de un singur om…! Mintea umana e unica si cu adevarat performanta!

  5. Ce se intampla cand toata cunoasterea si toata tehnologia actuala folosita pe oameni (preventie, modelare, inginerii sociale cum zic unii Gradati:))) da gres cu jugul in gardul „profesionalismului”? Nici macar tehnologia coercitiva Directed Energy Weapons folosita pe oameni nu mai da rezultate…:)))
    Ce a creat Dumnezeu, omul nu va putea vreodata
    Ce distruge omul, Dumnezeu repara intr-o clipa asumata

    Mesaj pentru cei care desfasoare anumite activitati … Preventiv investigative…

  6. Foarte bun si articolul si comentariile pe masura , oamenii uita usor ca sint trecatori prin viata asta ,banutzul te face sa te crezi Dumnezeu, dar cel mai mai important este sa ai grija de suflet , fiecare cum poate in felul sau

  7. Un foarte bun început de reflectii pentru ceea ce lumea considera determinat si anume lumea materiala si cele 5 simturi care asigura percepția. Fiind eminemte materialista considera ca abstracta lumea spirituala neavind instrumentele necesare abordarii ei. O concepție greșită indusa pt justificarea lumii de azi, usor de controlat si manipulat. Planurile superioare sint eminamente spirituale. Daca ne vom obisnui cu ideea ca totul este energie ne vom schimba viziunea asupra corpului si a modului de a integra corpul, mintea, sufletul ai spirirul reusind un salt de constiinta fundamental spre planurile superioare. Acestea trebuiau de mult incluse in programa scolara pentru a asigura evoluția umanitatii. Spiritualitate și nu dogma.
    Mulțumesc pentru articol!

  8. dar chiar nimeni nu poate da definitia ”sufletului”? Dau una care sa fie si biblica si logica, ca altfel sunt mii si mii de interpretari nebiblice sau chiar absurde.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.