Despre prețurile gazului de la 1 aprilie

În următoarele luni, aproape tuturor consumatorilor casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la prețuri peste cel din acest moment. Astfel, în primăvară, nu doar că nu vom avea prețuri medii mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea creșteri importante de preț, susține analistul Dumitru Chisăliță.

Răspunsul autorităților la această situație critică este aplicarea unor ”măsuri de ajutorare”, care în mod surprinzător vor crește prețul mediu al gazelor din facturile românilor.

Astfel, românii de la 1 aprilie 2022 urmează să achite prețuri medii mai mari la gaze față de anul 2020, după cum urmează:
– 30% din consumatorii casnici (ponderea din populație care consumă sub 1200 mc/an), vor achita un preț plafonat de 0,31 lei/kWh, adică vor achita un preț cu cca. 130% mai mare decât prețul mediu achitat de populație în 2020 și cu cca. 63% mai mari decât prețul mediu din 2021
– 70% din consumatorii casnici (ponderea din populație care consumă mai mult de 1200 mc/an), vor achita un preț cu 5% marjă de profit, cca. 0,465 lei/kWh (prețul cel mai mic din comparatorul ANRE peste 0,31 lei/kWh), adică vor achita un preț cu cca. 247% mai mare decât prețul mediu achitat de populație în 2020 și cu cca. 144% mai mari decât prețul mediu din 2021
– Instituțiile (primării, spitale, scoli etc) vor achita un preț plafonat de cca. 0,37 lei/kWh, adică vor achita un preț cu cca. 200% mai mare decât prețul mediu achitat de non casnici în 2020 și cu cca. 12% mai mic decât prețul mediu din 2021
– IMM vor achita un preț plafonat de cca. 0,37 lei/kWh, adică vor achita un preț cu cca. 200% mai mare decât prețul mediu achitat de non casnici în 2020 și cu cca. 12% mai mic decât prețul mediu din 2021.

Aceste ”măsuri propuse de autorități” vor accentua sărăcia în România.

În 5 ianuarie 2021 Asociația Energia Inteligentă (AEI) a publicat Studiul Politicile publice destinate combaterii sărăciei energetice și de diminuare a bazinului de consumatori vulnerabili care analizează situația sărăciei energetice din România și măsurile propuse de reducere a acesteia, care ar fi trebuit să fie cuprinse în LEGEA privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru toate categoriile de consumatori vulnerabil de energie și ar fi evitat situația dezastroasă în care se găsesc astăzi milioane de români vulnerabili.

Conform studiului în anul 2019, 30,5% din gospodăriile din România se găseau în sărăcie energetică (13,7% din gospodării se găseau în Sărăcie Energetică la vedere, la care se adaugă alți 16,8% din gospodării care se găseau în Sărăciei Energetică Ascunsă ). Conform aceluiaș studiu în anul 2018, raportat la un venit mediu lunar brut de aproximativ 4.764 lei al unei gospodării, ponderea costurilor generate de factura de utilități se ridica la circa 14,5% (în anul 2018).

Conform INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,4% în luna ianuarie 2022, față de ianuarie 2021, iar gazele naturale s-au scumpit cu 60,9%.

Conform datelor AEI pretul la consumatorul final, in ianuarie 2022 a crescut la gaze naturale față de pretul mediu din anul 2018 cu cca. 93%, iar la energie electrică cu cca. 37%.

Conform analizelor AEI, apreciem că nivelul de sărăcie energetică în România a ajuns la un nivel de cca. 42% din gospodăriile din România (respectiv cca 10,1 milioane de români), în condițiile în care numărul consumatorilor declarați vulnerabili, apreciem că sunt de doar 6% din gospodarii (respectiv 1,5 milioane de români).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

10 Comentarii

  1. „vor achita un preț cu cca. 247% mai mare decât prețul mediu”

    S-a dat ordonanta de crescut preturile la capitalistii de stat, specula a devenit legala ?

  2. Orice devine legal daca e in folosul baietilor destepti. In plan secund, e si in folosul statului.

  3. Deci 70% din gospodarii lăsate la mâna hoților de furnizori începând cu 01.04.;se plafonează preturile doar pentru 30% gospodarii(zic ei) la 0,31kw daca au consum anual pana la 1200 mc,iar la imm-uri, primarii, scoli, institutii,etc., plafonare la 37%.Intrebarea este mai există Constituție in tara asta??? Discriminarea unei mari părți a populatiei, să răcită deja și obligată să achite preturi exorbitante mai contează pentru cei care clamează „grija” față de toți cetățenii??? Avocatul poporului mai există?? Sau in ultimele zile doar refugiații contează pentru ei.

  4. Apropo, cum naiba sa nu creasca preturile ingrozitor, daca, in seara asta madama comisar care a venit la Siret pentru refugiati si un secretar de stat american, au felicitat Romania pentru ca achizitioneaza armament si tot ce trebuie pentru sustinerea tarilor vecine! Sa fim seriosi, daca suntem atenti la nuante in interviuri extragand esenta, intelegem exact ce se intampla in Romania. Oare de ce Romania nu este acceptata in shengen, in ue cu drepturi depline desi a cheltiut enorm de multe fonduri din bugetul statului roman? Ghici?!

  5. România în 1989 era independenta energetic, și economic, producea energie și majoritatea produselor de înaltă performanță și pt. export!!
    în ultimii 30 ani mercenarii puși de străini în conducerea autorităților statului au distrus tot și am ajuns colonie umila sărăcita furnizoare de sclavi!!!

    • Nu era, rusii erau prezenți inclusiv prin construirea conductelor de tranzit

  6. Are acum motiv credibil Johanis pentru ca guvernul sau de matracuci sa urce preturile la gaz cat vor: criza din Ucraina. Iar fraierii platitori il vor crede.

  7. Noi Cu ochii spre razboi,guvernantii impreuna cu furnizorii de utilitatii isi vad in continuare de intelegere.Cresc preturile la gaze,la energie,;a benzina fara nici o justificare.Razboiul di Ucraina le-a venit ca o manusa ,sa justifice crestera utilitatilor ,a gazului in special.O sa ne bucuram ca ne dau austriecii cate un pic de gaz ,indiferent la ce pret exagerat va fi.

  8. Ați descoperit apa caldă! Destui oameni de rînd și-au dat seama de mânărie de ani de zile. În tot răul ș’un bine; media e văzută, așa cu a fost dintodeaina, ca o armă de manipulare în mâna celor ce conduc din umbră.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.