Despre TVA la alimente zero

Noul sistem de TVA care le va permite statelor membre posibilitatea de a reduce cota de TVA până la 0% la anumite bunuri și servicii, printre care și alimentele, va fi adoptat în acest an și va putea fi transpus în legislațiile naționale, cel târziu în 2023. Astfel, normele UE privind TVA urmează să fie actualizate în prima parte din 2022, având în vedere că modificările au fost adoptate de Consiliul miniștrilor de finanțe ECOFIN și urmează să fie adoptate de Parlamentul European, susține Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania.

În prezent, legislația comunitară permite utilizarea cotelor reduse de TVA față de cota standard, dar fără a fi mai mici de 5%, pentru o listă de produse și servicii prevăzute în anexele directivei comunitare de TVA. Prin procesul legislativ de actualizare a listei, intenția este să li se ofere guvernelor mai multă flexibilitate în aplicarea cotelor de TVA, precum și oportunitatea de a recupera mai bine pierderile economice generate de pandemie și de a investi mai mult în transformarea verde și digitală.

În total, propunerea de modificare a directivei de TVA vizează 24 de categorii de produse din domeniile mediului, digitalizării și sănătății. O rată sub 5 % va putea fi aplicată pentru 7 dintre aceste 24 de produse și servicii: livrarea de alimente, apa, produse farmaceutice, echipamente medicale, transportul de persoane și bagaje, livrarea de carti, reviste, ziare și livrarea de panouri
solare.

În prezent, în România, cotele aplicabile livrării produselor alimentare sunt de 9%, respectiv 5% dacă acestea sunt livrate ca parte a unui serviciu de restaurant / catering și dacă sunt produse de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale certificate corespunzător.

Ce urmează?

Odată ce Parlamentul UE va emite avizul cu privire la propunerea de modificare a directivei de TVA, Consiliul o va adopta în mod oficial și statele membre vor avea obligația de a o transpuneîn legislația națională. Prin urmare, la momentul adoptării oficiale a directivei de către Consiliul UE, România va avea obligația de a transpune noile prevederi în legislația națională, care ne așteptam sa aibă loc în decursul anului 2022 – începutul anului 2023. Având în vedere că noile reguli oferă posibilitatea statelor membre de a aplica cota 0% pentru anumite bunuri / servicii (printre care se numără și alimentele), România poate opta pentru aplicarea cotei 0% pentru cele 5 categorii de bunuri prevăzute, inclusiv alimentele, așa cum s-a discutat public recent în contextul creșterii ratei
inflației la un nivel fără precedent în ultimii zece ani, arată Daniel Anghel.

Reducerea TVA: efecte potențiale

Măsura poate fi o gură de oxigen pentru consumatori. Totuși companiile nu sunt obligate să își reducă prețul odată cu reducerea TVA, neexistând garanția că efectele vor fi resimtite direct de consumatori. La scăderile anterioare ale cotelor de TVA, transmisia lor în prețuri a fost de 70-80%, conform evaluărilor Băncii Naționale. Totuși, acest efect este limitat în timp, putând apărea alți factori care să contribuie la majorarea prețurilor. De aceea, este necesar ca legiuitorul să analizeze atent și prin raportare la rezultatul măsurilor fiscale similare adoptate în trecut, dacă astfel de reguli ce prevăd adoptarea cotei 0% TVA pot sau nu sa fie benefice pentru economia națională, spune Daniel Anghel.

Reducerea TVA la 0% pentru alimente poate reprezenta doar o soluție temporară care vizează o reducere „artificială” a inflației și, prin urmare, ar trebui însoțită de alte politici. De exemplu, Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă acțiuni mai concentrate și direcționate, cum ar fi ajutorul pentru gospodăriile care sunt împinse în sărăcie. Chiar și în scenariul în care o astfel de măsură ar putea avea un impact pozitiv in lupta cu inflația, implementarea acesteia va genera o reducere de venituri la bugetul de stat, în condițiile în care România ocupă locul fruntaș în ce privește decalajul de TVA înregistrat în anul 2019 (ultimele date disponibile). În același timp, România se află în procedura de deficit excesiv (din cauza depășirii plafonului de deficit maxim admis prin tratatul de aderare, de 3% din PIB) și va trebui să îl readucă sub acest prag până în 2024. De asemenea, atunci când au avut loc scăderi ale cotelor de TVA, nu s-a observat o diminuare semnificativă a evaziunii și fraudei și, implicit, o îmbunătățire a veniturilor bugetare.
În funcție de programul de guvernare, de politica fiscală stabilită și de situația bugetară la acel moment, rămâne de analizat, atunci când directiva va fi transpusă, dacă o astfel de măsură de reducere a TVA la alimente ar putea sprijini politica antiinflaționistă și ar putea contribui pozitiv la conformarea voluntară a contribuabililor, susține Daniel Anghel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. O măsură în avantajul celor din lanțul producție-desfacere cu amănuntul care cresc prețurile corespunzător și în dezavantajul plătitorilor de TVA consumatori finali. Dacă se dorea o măsură în folosul consumatorilor ar fi trebuit ca fiscul să le returneze TVA -ul aferent. Astfel aceștia ar fi fost stimulați să solicite documente pentru respectivele cheltuieli.

  2. Reducerea Tva va face ca straini sa nu mai plateasca nimic statului roman. Jaf la drumul mare. Statul ar trebui sa impoziteze la intratea in tara toata marfa si nu la desfacere in magazine. Sa vezi atunci bani la buget.

  3. TVA = 0 este o prostie ! Pretul este cat esti tu dispus sa dai pe marfa.

  4. Care tva daca exista adaosul comercial fara limita ca procentaj? Tva-ul mergea in bugetul statului, care, buget stat roman va fi strangulat definitiv si dupa, de unde fonduri pentru nivel de trai si investitii? Tot din cresteri uriase de preturi, taxe si impozite platite de compatrioti!

  5. Eu as fi pus titlul „despre TVA zero la alimente”.
    Altminteri, și din articol, dar și din comentarii, reiese că TVA zero e o prostie.
    De acord.
    Măsura ar funcționa doar în statele cu economie dezvoltată. Deși am oarece dubii.

  6. Prostii! In Rromanika nu functioneaza.
    Eu m-am lamurit: orice reducere a TVA in patria Mioritei ii va favoriza pe comercianti, nu pe omul de rand, cumparator.
    Preturile vor scadea nesemnificativ ptr o scurta perioada, dupa care vor reveni la valoarea initiala sau chiar peste aceasta.
    Asa s-a intamplat cand Ponta a incercat scaderea TVA la carburanti. Sau ati simtit vreo scadere importanta la paine, apa potabila si canalizare unde se aplica TVA micsorat? LULU.

  7. Prosteala, iresponsabilitate si incompetenta crase. De ce nu se intervine, dar la timp, asupra cresterii necontrolate, dramatice a preturilor, care nu au nici o legatura cu piata ?! Se stie de aproape 1 an de zile ca preturile la energie electrica si gaze sunt SPECULATIVE si ce se face, se intervine la efecte nu la cauze ?! Un alt exemplu : pretul uleiului alimentar este dat de pretul uleiului de palmier(cel mai scump), in conditiile in care ponderea acestuia in productia mondiala este foarte mica ?! Cum poate fi cand majoritatea sefilor de stat si de guvern, in ticalosia lor, sunt captivi acestor machiavelici furnizori/speculanti, etc. ? Cum este acum.

  8. DE CE este T.V.A. 0% pentru lemn brut și cherestea? …și se plăteste T.V.A. pentru lemnul prelucrat superior de personal calificat?!
    DE CE este T.V.A. 0% pentru HoReCa, unde ‘zdele schimbă 3 cerceafuri și 3 prosoape într-o săptămînă, și în rest nu fac nimic? …eventual mai dau și cu aspiratorul pe covor…

  9. Vezi ca uitasi sa pui inainte de ,zdele un 3,14.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.