Dezacord privind numirea viitorul șef al diplomației europene

Deși cotată cu șanse mari pentru a obține postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, șefa diplomației italiene, s-ar putea vedea cu nominalizarea blocată după ce țările membre est-europene au spus ar fi prea apropiată de Rusia, scrie EUObserver.

Miercuri are loc reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde participă și președintele Traian Băsescu.

În cadrul reuniunii urmează să aibă loc discuţii privind numirea unor persoane în posturi cheie ale instituţiilor europene.

Pe agenda Consiliului European se află, de asemenea, chestiunea nominalizărilor pentru viitorul Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate.

Potrivit Art. 18 din Tratatul UE, şeful diplomaţiei europene este numit de Consiliul European, cu o majoritate calificată şi cu acordul preşedintelui Comisiei Europene. Mandatul Înaltului Reprezentant este de 5 ani. Acesta deţine şi funcţia de vicepreşedinte al CE. Catherine Ashton îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii octombrie.

Marți, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, s-a pronunțat împotriva nominalizării Federicăi Mogherini la conducerea diplomației UE.

De asemenea, Polonia și Bulgaria au avertizat că vor cere supunerea la vot a candidaturilor pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe. Pentru a obține o minoritate de blocaj ele ar avea însă nevoie de sprijinul altor țări est-europene, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România și Republica Cehă, scrie sursa citată.

Surse apropiate lui Jean-Claude Juncker au arătat că, în prezent, ”10 sau 11” state membre se opun nominalizării lui Mogherini ca șefă a diplomației UE, potrivit ANSA.

Juncker a afirmat, de altfel, că dorește pe cineva ”puternic și experimentat” la conducerea diplomației europene, iar liderii statelor membre trebuie să fie în acord cu președintele Comisiei Europene atunci când fac nominalizarea, întrucât șeful diplomației UE este și vicepreședinte al Comisiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.