„Diavolul din Paris”: caricatura lui Macron dintr-un ziar iranian

Caricatura din ziarul iranian „Vabane Emrooz”

Cine și-a imaginat că scandalul uriaș provocat de caricaturile lui Mohamed din revista satirică pariziană „Charlie Hebdo”, supărarea și mânia contra Franței în urma acestui fapt, se vor calma de la sine, s-a înșelat amarnic.

(FOTO) Erdogan, pe prima pagină a Charlie Hebdo: „Fii de căţea”

Dimpotrivă, sunt indicii clare că totul se extinde în rândul unor state musulmane, mai ales după ce, miercurea trecută, în cadrul omagierii naționale a profesorului Samuel Paty, decapitat la 16 octombrie de un extremist rus de origine cecenă, președintele Emmanuel Macron a susținut tradiția caricaturii în presa franceză și, implicit, dreptul de a-i face caricaturi lui Mahomed. Imediat, afirmația lui a stârnit un val de indignare în statele musulmne și demonstrații ostile la adresa Hexagonului, însoțite de apeluri la boicotarea acestei țări și a produselor franțuzești.

De la Abdullah, pentru Macron, liderul necredincioșilor

Cum remarca BMFTV, acest val de acuze se cristalizează în jurul președintelui francez, lucru dovedit marți, în timpul unei mari demonstrații din Dacca, Bangladesh, când, între altele, cei 50.000 de participanți au dat foc la portrete ale lui Macron.

În schimb, în Iran, deși resentimentele îl vizează tot pe președintele francez, ele sunt exprimate în special în presă. Astfel, ziarul conservator „Vabane Emrooz” ( al cărui titlu se traduce prin Patria azi) aflat în slujba puterii a ilustrat articolul său principal cu o caricatură în care Emmanuel Macron este prezentat ca un demon.La rândul său, titlul articolului spune totul „Diavolul din Paris”! Este denunțată „aroganța” lui Macron, care a susținut „în mai multe rânduri publicarea caricaturilor insultătoare” la adresa profetului Mohamed.

Ziaristul Pierre Alonso de la cotidianul parizian „Liberation” scria că gestul amintitului cotidian iranian nu este singular, el adăugând că ziarul „Keyhan” s-a pronunțat pentru expulzarea imediată a ambasadorului francez la Teheran, arătând că acest lucru ar însemna „cel mai puțin din felul în care ar tebui răspuns la insolența lui Macron”.

Atac brutal lângă Paris

Nici cotidianul „Ebtekar” nu-l menajează pe președintele parizian: „Lumea islamică împotriva Franței și a lui Macron”, se precizează în titlul articolului, iar un alt cotidian, „Korassan”, susține „Macron în fața mâniei musulmanilor”. Ambele ziare reproduc imagini cu manifestanți ce au o poză a președintelui francez, cu fața barată de simbolul unei urme de încălțămine.

Luni, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, declarase că remarcile lui Macron nu fac altceva decât să alimenteze „extremismul” și că a insulta toți musulmanii „pentru crimele odioase ale acestor extremiști „este un abuz oportunist al liberatății de expresie”. Totodată, Teheranul l-a convocat pe nr. 2 de la ambasada Franței „pentru a protesta împotriva insistenței cu care autoritățile franceze susțin publicarea caricaturilor insultătoare la adresa Profetului.” MAE de la Teheran a denunțat „comportamentul inacceptabil al autorităților franceze, care au lovit în sentimentele milionelor de musulmani din Europa și din lume”, adăugând că „orice insultă și orice lipsă de respect față de Profetul islamului și valorile islamului (sunt) condamnate cu fermitate”.

Reamintim că, în întreaga lume, musulmanii au reacționat cu mânie față de ideile lui Macron, iar islamul în interpretarea sa strictă, interzice categoric orice reprezentare a Profetului Mohamed.

Cum era de așteptat, conflictul a escaladat după ce, marți seara, revista „Charlie Hebdo” a dat publicității coperta numărului ce a apărut a doua zi, în care este un desen ce-l prezintă pe președintele turc Erdodan în slip, pe cale să bea o bere și să ridice fusta unei femei purtând burka (vălul islamic), arătându-i fesele goale. În desen, președintele turc strigă „Uf ! Profetul!”. Ankara a reacționat imediat, amenințând Franța și denunțând publicația pariziană pentru „rasism cultural și răsapândirea urii”.

În condițiile date, este limpede că disputa va continua și se va acutiza, cu implicații imprevizibile. Personal, cred că încrâncenarea fiecăreia dintre părți nu este deloc de bun augur.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

18 Comentarii

 1. Cine a ridicat primul piatra… Aflat in criza…, westul se bazeaza pe jurnalisti nazdravani pentru a creste tensiunile globale…. ?!?

 2. Caricatura nu aduce deloc, dar deloc cu Macron. Pare, mai degraba, un Biden tinar… Am tot respectul pentru arta persana, pentru cultura lor imensa, dar kitschurile astea probeaza doar primitivism si umori in loc de finete si logica. Nota bene: Erdogan are un facies care ii face fericiti pe caricaturisti. Sultanul e un model natural…

 3. Intre timp, guvernul Turc i’i incurajeaza pe Americani sa aplice sanctiuni…..Turciei. E ceva semnificativ. Inca o miscare gresita a Americanilor si Turcia paraseste NATO. Lasa ca sunt asa de multi (da’i Dra-cului) incat sunt deja hilari.

 4. „extremist rus de origine cecenă”! Olalaa! C’est un mensonge!
  A fost un emigrant de origine cecena, sau un extremist musulman de origine cecena.
  Chirac, Sarkozy, Hollande si Macron, unul si unul. Unul mai corupt si mai prost decat altul. Franta a ales din rau in mai rau!
  Daca tot vorbim de libertate de opinie, atunci trebuie spus ca macroul ar fi trebuit cautat la cap inainte de alegeri. Macar mirosit, daca nu scanat!
  Acum Franta are 50000 de infectati cu SARS pe zi, dar are si zeci de mii de soldati imprastiati prin Africa pe care o exploateaza:
  „After World War II, the colonial pact maintained the French control over the economies of the African states; it took possession of their foreign currency reserves; it controlled the strategic raw materials of the country; it stationed troops in the country with the right of free passage; it demanded that all military equipment be acquired from France; it took over the training of the African police and army; it required that French businesses be allowed to maintain monopoly enterprises in key areas (water, electricity, ports, transport, energy, etc.). France not only set limits on the imports of a range of items from outside the franc zone but also set minimum quantities of imports from France. These treaties are still in force and operational.” ( IS FRANCE STILL EXPLOITING AFRICA? by Giorgio Spagnol, 10/2/2019, https://www.ieri.be/en/publications/wp/2019/f-vrier/france-still-exploiting-africa )

 5. Dacă în loc de Erdogan era un rabin să te ții scandal politic corect.

  Niște desene rămân nimic. Macron și Merkek să renunțe la cotele de refugiați și să nu mai primească niciunul atunci când Erdogan forțează granițele Greciei să șantajeze UE. Când o mai apaeă Șoroș să-i trântească ușa în nas, nu să-l primească ca pe un șef de stat.

 6. Bre,ala aduce a vampir sibian de case ,venit la Bucuresti sa ridice fustele nasului Ciolacu si ale peeeseedee-ului…Uf.Alegerile miele.Uf,Rominia mieaa.La ce creieras are plavanul ne putem astepta sa iasa la 6 fixe ca cuculeanul ,,condamnand ferm,,Turcia si pe ,,dictactorul,,Erdogan,punandune in cap si pe turci de parca nu erau dustui rusii pe care ni i-a pus in cap drojditorul de Basescu.O sa creada plavanul ca face mare isprava sarind la fundul turcilor,numai sa le arate ,,partenerilor strategici,,Franta si America ce tare e in colt,fara sa gandeasca o clipa ca ne facem un nou dusman la Marea Neagra.

 7. E si normal ca macroul fezandat de Sena este pentru libertatea caricaturilor, fiind el insusi o caricatura !

 8. ROMÂNILOR.,PESTE4 ANI AVEM ALEGERI PREZIDENTIALE,O SÃ VOTÃM .,MAO ZEDOONG.ROMÂNII NOSTRII AU PLECAT,LA DIJBUIT,NU M AI VOR ROMÂNII ÎN FRUNTEA STATULUI.CE ROMÂNI AVEM LA ORA ACTUALÃ TOTI SÎNT ,,,CASTRATI,DAR LA MINTE.

 9. Dar progresiștii , useristii noștri , ce zic ?!. Ciolos parlește ! Nicușor gavareste ! Dați ne lumină ,

 10. Una e să apară caricatura unui şef de stat, mai ales că mai toţi, dar mai ales al Franţei şi al nostru au nişte moace de zici că s-au născut din peniţa vreunui talentat caricaturist, nu din alea normale şi alta-i să-ţi baţi joc de cele sfinte !
  S-ar putea ca Macron să moară înaintea babei, nu după, ca până acuma …..

 11. Nu trebuia să-i anunțe dinainte cu caricaturi. Trebuia să-i trimită acasă în țările lor musulmane.

  Dacă li se pare ceva suspect, rușii îi expulzează pe oricine când au chef și nimeni nu-l întreabă de ce, ce și cum.

 12. Puțini pricep că Macron nu poate fi acuzat de tâmpeniile pe care le vomită dictatori cinici ca Erdogan sau Rouhani, cultura franceză este garanția însăşi a libertății de expresie, Macron nu insultă pe nimeni, nici măcar pe profetul Mahomed, cel care a inspirat multă ură musulmanilor otomani contra creştinilor, Macron apără acest drept total la expresie căci este însuşi Garantul lui in Franța republicană, exponentul cel mai inalt al acestui drept esențial pentru democrația franceză şi Francezi! Francezii şi-au cucerit acest drept chiar şi împotriva propriei lor Biserici, a glorioasei lor Biserici, iar unii dintre voi ați vrea să-l cedeze sub presiunea anenințărilor unor conştiințe din evul mediu retardat? Glumiți. Cinste Franței, onoare Preşedintelui ei!

 13. Traim vremuri tulburi si nu vad nici un motiv raional de a intarta la ura. Reactiile ar putea fi peste asteptari, ca decapitarea profesorului parizian

 14. Niste oameni civilizati respecta religia altuia mai ales ca Alah este Dumnezeu numit asa in limba araba.
  Dar ziaru ala din Franta este al unor evrei care cauta scandal mondial.

 15. Nu-mi amintesc ca Macron sa fi ripostat vreodata la variatele si multele modalitati in care a fost „mistocarit”(mai ales in perioada in care candida pentru presedintie)…numai din pricina nevestei de cate a avut parte …ce sa mai vorbim despre cate caricaturi ale lui Trump sau Biden inunda media,dar nimeni nu face din asta motiv de rezbel-se infurie sau se amuza,rup gazeta sau o ignora,iau aminte sau injura printre dinti,dar respecta dreptul la opinie

 16. Este Macron la maturitate. Acum inca ii mai da cu biberonul nevasta-sa! Doar sorosistii securisti ai lui Ciolosh il lauda.

 17. va da Franta peste cap latoti musulmanii. nici papuci nu au ,muhamed nu le da nimic

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.