Dilma Roussef a devenit prima femeie preşedinte al Braziliei

Dilma Roussef, candidata Partidului Muncitorilor, a devenit prima femeie preşedinte al Braziliei, au anunţat autorităţile electorale după numărarea a 93,34% din voturi.

Roussef, de origine bulgară, care este susţinută de actualul şef al statului, Luiz Inacio Lula da Silva, a primit 55,49% din sufragii. Ea va fi învestită în funcţie în 1 ianuarie.

Contracandidatul său, Jose Serra, a fost votat de circa 44% dintre alegători.

„Misiunea mea este să eradichez sărăcia”, a declarat Roussef, după anunţarea rezultatelor.
Ca prima femeie preşedinte al Braziliei, ea a apreciat că este de datoria să lupte pentru egalitatea sexelor în ţara sa. „Sper că taţii şi mamele fetiţelor se vor uita la ele şi vor spune ‘da, femeile pot'”, a adăugat ea.

Silva a fost ales prima dată preşedinte al Braziliei în 2002 şi reales în 2006. În baza Constituţiei braziliene, o persoană poate avea numai două mandate ca şef al statului.

Autorităţile braziliene au reţinut peste 232 de persoane pentru încălcarea legii în timpul scrutinului de duminică. „Majoritatea cazurilor au fost tentative de a face campanie la secţiile de vot, ceea ce este interzis în ziua alegerilor”, a declarat preşedintele Tribunalului Electoral Suprem, Ricardo Lewandowski.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.