Din culise, despre arma preferată a lui Erdogan care a speriat Europa

Președinții Turciei și Rusiei au ajuns la un acord pentru încetarea focului în regiunea siriană Idlib, acolo unde atacurile siriene susținute de Rusia au provocat moartea a peste 30 de militari Turci, iar recenta ripostă turcă a dus la moartea a peste o mie de militari sirieni loiali regimului Assad. Acordul pentru dezescaladare și încetarea focului în Idlib a fost încheiat joi, după șase ore de negocieri ținute la Moscova. Acordul a început să fie pus în aplicare începând de vineri.

Cele trei puncte principale ale acordului Putin-Erdogan. 1. Un culoar de securitate lat de 6 km. în jurul autostrăzii M4. 2. Patrule ruso-turce de-a lungul autostrăzii, începând cu 15 martie. 3. Încetarea focului începând cu 6 martie.

A fost o adevărată luptă pentru căile de comunicație din nord-vestul Siriei între Erdogan, care îi susține pe rebelii sirieni, și Putin, susținătorul regimului Assad. Miza sunt autostrăzile siriene M5 (care face legătura nord-sud, între Damasc și Alep) și M4 (care face legătura est-vest, între portul Latakia – unde se află o bază rusă – și granița cu Irakul). Cele două rute se întâlnesc în preajma Idlibului. Autostrada M5 a intrat sub controlul forțelor lui Assad în urma ofensivei de la începutul acestui an, fapt considerat hotărâtor de către analisti în perspectiva recuperării teritoriilor controlate încă de așa-zișii rebeli susținuți de Turcia.

Negocierile de la Moscova au fost dificile pentru Erdogan, care are o poziție tot mai vulnerabilă în țară. Cu o zi înainte de întâlnirea cu Putin, în parlamentul de la Ankara s-a iscat o bătaie în toată regula. Un deputat al principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului, l-a acuzat pe Erdogan că este ”Diavolul”, că face înțelegeri cu SUA pentru Idlib și îi trimite pe soldații turci la moarte în Siria.

Șansele ca acordul de încetare a focului din Idlib să țină sunt reduse. Așa cum nici acordul dintre SUA si talibanii din Afganistan, acord care ar dori să pună capăt unui război pornit in 2001 are șanse reduse să țină – joi, talibanii au deschis focul în Kabul, în timpul unei ceremonii la care participa și premierul Afganistanului. Au murit zeci de oameni. Și în cazul Siriei, și în cazul Afganistanului, acordurile de incetare a focului sunt încheiate de mari puteri, peste capul guvernelor de la Damassc și Kabul.

Președintele Erdogan, despre care presa turcă scrie că dorește să apere Idlibul ca și cum ar fi parte integrantă a Turciei, nu a Siriei, pare să fi făcut un pas înapoi în fața lui Vladimir Putin, câtă vreme acordul ruso-turc arată că Moscova și Ankara se angajează să mențină integritatea teritorială și suveranitatea Siriei.

Începând din februarie, Recep Erdogan a încercat să obțină un ajutor rapid din partea SUA și a aliaților europeni din NATO, un ajutor diplomatic dar și militar, pentru a face față ofensivei siriene susținută de Rusia. Erdogan a solicitat sprijinul Angelei Merkel și al lui Emmanuel Macron pentru medierea unei înțelegeri cu Rusia și a mai solicitat baterii Patriot din SUA sau de la aliații europeni.

S-a folosit de cei circa 4 milioane de imigranți sirieni din Turcia ca pârghie de presiune pentru obținerea susținerii vestice. Erdogan a deschis granița cu Grecia pentru imigranții sirieni. A fost și o replică a regimului de la Ankara în ”războiul gazelor” care se desfășoară între Turcia și Grecia pentru rezervele din platforma continentală a Ciprului. Asta a fost și o parte din miza implicării Turciei în războiul din Libia, unde a obținut de la un guvern aproape muribund o modificare a granițelor în Mediterana în dauna Greciei – un acord condamnat de statele UE. Acum, portavionul francez Charles de Gaulle se află în zona economică exclusivă a Ciprului pentru a proteja navele occidentale care explorează zăcământul de gaze. Implicat în acest război pe mai multe fronturi, Recep Erdogan mizează în continuare pe ceea ce ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian numește limpede ”șantaj” al Turciei prin intermediul imigranților.

Ministrul turc de Interne a declarat, joi, că 140.000 de imigranți au părăsit Turcia de la deschiderea frontierei cu Grecia. Mai mult, ministrul turc a anunțat că a mobilizat o mie de membri ai trupelor speciale pentru a-i împiedica pe imigranții respinși de forțele elene să se întoarcă în Turcia.

Miercuri, miniștrii afacerilor interne din UE, reuniți la Zagreb, au avertizat Turcia că folosirea presiunii migrației în scopuri politice este inacceptabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

7 Comentarii

  1. Ultima stire din Ta Nea este ca cca 1000 de forte speciale turcesti au inceput sa impinga migrantii spre frontiera,in timp ce si Atena a trimis trupe speciale EKAM pentru a descuraja imigrantii,in timp ce se lucreaza la garduri de sarma pe zeci de km frontiera!
    Consider ca Romania nu poate sta cu bratele incrucisate,sa lupte in Afganistan,unde nu e treaba Romaniei sub nici o forma,mai degraba trebuie ajutata Grecia sa-si securiozeze frontierele,mai ales ca ïmigrantii”sunt orice,de la islamisti,la extremisti din organizatia „Lupilor gri”(conf presei greaca)si chiar spioni din diverse tari sub acoperirea de „imigranti sirieni”
    Si atentie la frontiera litorala,pe acolo pot intra in prostie…

  2. Oare Turcia a abandonat comunitatea tătară după retragerea de la post a consulului general SULHI TURAN care a gafat la evenimentul religios din noiembrie 2019 faţă de vice ambasadoarea SUA?
    Se pare că sunt şi unii funcţionari locali care sponsorizează evenimente ce nu fac cinste comunităţii noastre şi alimentează buzunarele unora care nu au loc de muncă şi trăiesc doar din combinaţii la marginea comunităţii. Pentru început vă prezint doar 2 tătari fruntaşi de-ai noştri (NAIM BELGIN şi REŞIT FILDIS) care au căzut în plasa întunecată a Estului şi Orientului Mijlociu în schimbul unor promisiuni materiale. Păcat că noi tătarii suntem astfel divizaţi cu acceptul tacit al Turciei şi prin nepăsarea românilor. Ne întrebăm unde sunt autorităţile române, poate în adormire!

    http://mehmetniyazi.epizy.com

  3. Sa vedem cat rezista acordul intre parti! Ma gandesc ca migratia va merge in forta bazata pe santaj si eu nu are incotro. Deja multe tari au construit garduri inalte contra acestor alergati de colo colo, dar Romania mai sta la asteptarile executarii a tot ce se dicteaza din strainataturi. Si vor veni impunerile in cascada incat nu mai conteaza ce urmeaza, poate ca in Lesbos Grecia unde au distrus tot pe unde s-au stabilit perioade si perioade.

  4. 1. De unde se vede ca Victor Orban a fost baiat destept cand s-a apucat sa faca garduri la frontiera Ungariei, actiune refuzata si luata in deradere de imbecilii mioritici.
    2. Arma tuceasca nu mi se pare deloc perfecta, daca tzara asediata nu va permite intrarea pe teritoriul ei a hoardelor navalitoare. Il lasi pe efendi Erdogan cu placinta fierbinte in bratze. I-ar trebui o lectie din aceasta.
    3. Capitolul ,,Exodul” in Europa a fost generat de imbecilitatea babei de la Berlin. Ar merita sa i se trimita toate hoardele la poarta Brandenburg.
    4.Din fericire navalitorii nu sunt deloc dornici de stabilire in Rromanistan….[Leo]

  5. Siria a fost una dontre cele mai modernizate tari din Orient. Intorsi cu capul catre cretinii din vest, nici nu v-ati mai gandit ca exista un Levant in care oamenii traiesc, iubesc, construiesc, fac afaceri… PANA CAND EVREII SI AMERICANII AU DECIS ALTFEL! Dar nu-i nimic; Allah ne va ajuta sa trecem si peste mizeria asta. Allah este Dumnezeul, il stiti, il mai tineti minte? E cel de care inaripatul tehnologic Vest s-a dezbarat. Si ramanem fiecare la autastrazile sale. Una in sus, alta in jos

  6. „PANA CAND EVREII SI AMERICANII AU DECIS ALTFEL! ” Nu evreii eu decis, nu americanii singuri au decis. Se vede clar saminta islam! Nu puteti judeca mai mult decit coranuL

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.