Diplomaţia franceză: căderea regimului din Yemen este inevitabilă

Retragerea preşedintelui Ali Abdullah Saleh este „inevitabilă”, a declarat, luni, ministrul francez de Externe Alain Juppe, la scurt timp după ce zeci de ofiţeri ai armatei yemenite şi-au exprimat ataşamentul faţă de opozanţii regimului.

„Trebuie să-i ajutăm pe cei care respectă drepturile omului să construiască democraţia. Aceasta este valabil pentru toate ţările. Vorbim acum despre Yemen, unde situaţia este pe cale să degenereze. Trebuie ca actuala putere să fie responsabilă. Se pare plecarea preşedintelui Saleh este inevitabilă”, a spus ministrul francez. Alain Juppe a fost numit ministru de Externe după demisia lui Michele Allio-Marie, cea care şi-a petrecut vacanţa de iarnă pe spezele regimului tunisian al preşedintelui Ben Ali, în chiar timpul protestelor.

Pe lângă comandanţii militari, mai mulţi ambasadori ai Yemenului în Europa au scris preşedintelui Saleh pentru a-i cere demisia, a anunţat ambasadorul yemenit în Franţa. Gestul a fost făcut şi de diplomatii din Belgia, Berlin, Londra şi de către consulul de la Frankfurt. Chiar şi ambasadotrul din Cuba i-a scris preşedintelui, exprimându-şi încrederea că acesta va pune interesul naţional mai presus de cel personal. Ali Abdullah Saleh deţine puterea începând din iulie 1978, când a fost ales preşedinte al Republicii Arabe Yemen (actuala parte de nord-vest a ţării reunite în 1990).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.