Diplomația momentului

Citesc pe Facebook:
„Trump a lăsat UE cu ochii în soare.”

Desigur, este vorba de recenta discuție dintre Trump și Putin pe tema războiului din Ucraina.

Complicat.
Pentru Ucraina, o pace impusă de hotărârea dintre America și Rusia, seamănă cu Diktatul de la Viena impus României.
Pe de o parte.

Pe de altă parte, ucrainenii încep să simtă pe pielea lor ce înseamnă pentru români ocuparea teritoriilor românești chiar de către ei, de ucraineni.

Este un moment dificil, nu atât pentru o UE impasibilă la durerile est-europenilor pe care-i tratează ca pe niște papuași sălbatici, ci pentru creionarea sferelor de influență.

În mod cert, America lui Trump este puțin interesată în destinul unei Europe ideologic adversă noii sale ideologii conservatoare.

Dar, spre deosebire de ce gândesc europenii, Administrația Trump, nu acționează prin forță ci prin retragere și lăsarea din brațe a UE.

Și aici se vede adevărata slăbiciune a unei Europe care a decretat primordialitatea implementării ideologiei progresiste și desființarea rădăcinilor naționale în favoarea plantării unui trunchi steril fără rădăcini.

Dezvoltarea economică sustenibilă a fost sacrificată pe altarul luptei ideologice împotriva „încălzirii globale”.

Apărarea comună în jurul NATO a fost subminată de ideile unui pacifism prost înțeles, bazat pe mentalitatea „lasă că ne apără americanii”.

S-a indus pretenția calpă a UE de mare putere mondială.

Războiul din Ucraina și politica lui Trump au constituit un duș rece care încă nu a reușit să-i trezească pe europeni din visul euforic de mare putere.

Ei se doresc un partener egal la masa tratativelor după ce trei ani de zile nu au intuit nicio soluție la catastrofa umanitară creată de Putin.

Nodul Gordian va fi tăiat de Trump. Poate nu așa cum ar fi de dorit, dar va fi tăiat.

Va câștiga Rusia? Poate, dar cu prețul îngrozitor de mare al sutelor de mii de morți.

Problema, dincolo de o pace strâmbă care se va încheia, este unde se va afla și ce va urma pentru România în această reconfigurare continentală?

Răspunsul ar trebui să fie dat de diplomația României.

Dar ce diplomație putem avea tocmai în aceste momente critice ale istoriei care se petrec lângă noi, când avem un președinte de țară temporar ce expiră în vreo două luni, un guvern sectar fără o reprezentare corectă, o economie la pământ și o societate dezbinată?

Cu puțin curaj, tocmai în acest moment, România poate avea un rol de „consilier” al lui Trump, oferindu-i pârghii suplimentare în tratativele cu Moscova.

Dacă Putin câștigă tot ce vrea, atunci devine marele învingător.
Limitarea victoriei ar putea fi renunțarea la Transnistria prin retragerea trupelor și variantele ce ar rezulta din acestea, inclusiv realipirea Basarabiei la România, schimbul Transnistria pentru Sudul Basarabiei, etc.

Este un moment în care România își poate obține un nou statut în Europa.

Poate diplomația română să lucreze rapid pe lângă Administrația americană?

Recomanda 12

17 Comentarii

  1. România se intinde, ca taram, in tot spatiul geografic in care se venereaza, in mod MAJORITAR, divinitatea noastra SUPREMA numita DumneZEU ! Acesta este pecetea taramului NOSTRU cel STRAVECHI

  2. România se intinde, ca taram, in tot spatiul geografic in care s-a venerat si se venereaza, inca din epoca PIE/3000 BC, in mod MAJORITAR, divinitatea noastra SUPREMA , („*Dyḗws”), adorat pe taramul NOSTRU cel stravechi geto-dacic (carpato-dunareano-pontic) sub numele de ZEU/DZEUS/Domnul ZEU/DumneZEU (de la Herodot/450 BC si pana astazi). Acesta este pecetea taramului NOSTRU cel STRAVECHI !

    Oare cum spun slavii la divinitatea la care se inchina, din anii 850-988 AD ?
    Oare cum spun ungurii la divinitatea la care se inchina, din anii 1000 AD ?

  3. Nici România, nici alt stat european nu are ce să-i ofere Rusiei în cadrul unor negocieri.
    Ce motiv ar avea dl. Putin să permită României să ocupe teritorii MOLDOVENEȘTI sau chiar să înghită Moldova cu totul?! Ce motiv ar avea Rusia să permită ca teritorii slave (atât Bucovina de Nord cât și Basarabia au fost teritorii locuite de slavi atât atunci când s-au aflat sub administrație moldovenească cât și atunci când au fost pentru scurte perioade sub ocupație română) să ajungă sub stăpânirea unui stat dușman declarat și membru NATO pe deasupra?!

  4. Ca de obicei europa e ținută la usă,.Nu e o putere nici economică nici militară incăt să aibe un scăunel la masă. Mai mult europa e la podea și la discreția lui Putin.. In europa se va petrece ceea ce va decide putin, iar trump nu va avea replici.. Trump de vrea ceea ce a zis, resurse din ukraina, categoric va fi doar cu permisiunea rusiei.. Altfel degetu din mijloc , iar de la chinez nu știu de poate solicita..Banii americanului date ukrainei nu le va mai revedea niciodată, nici americanu, nici europeanul..

  5. Trump înainte de a discuta cu Putin nu a discutat cu nici un sef European….deci nu are treaba cu ei….stie ca astia din europa vor si ei un ciolan din ukra …si nu prea vrea sa le dea

  6. Romania NU poate oferi nimic, din moment ce a ales o cale rauvoitoare fata de Rusia. NU va fi acceptata la dialog. Romania a jucat in defavoarea ei, uitand ca Ucraina a semnat acordul de la Minsk pe care NU L-A RESPECTAT. Ca sa nu mai amintesc de participarea activa a Ucrainei la PRIMA SOVIETIZARE A ROMANIEI.

  7. Ce prostii baga prin gard si belitul asta de Popiescu ; se putea face pace inca din 2022 , la Istanbul , daca nu venea plavanul ala zbuciumat si tuns cu flexul , Boris Jonhson , care a spus , nu pace , noi vrem razbel ! Sau nu-i asa ? Ai mintea scurta bai flacau !

  8. Diplomația României are un singur mare scop ca și celelalte instituții ale statului și anume împiedicarea cu orice preț a lui Călin Georgescu să ajungă președinte. Diplomația noastră va ceda la orice se poate cere de la noi cu condiția să nu fie Georgescu președinte. Asta este marea preocupare și activitate a diplomației românești.

  9. Pe NOI, ROMANII, NU NE INTERESEAZA maidanul, decat doar taramul NOSTRU cel ISTORIC, cel RAPTUIT in mod ILEGAL de catre maidanezi in 1940, 1944 si 1991 .
    Adica, NOI (ROMANII) sa FIM in cea mai BUNA dintre POZITII de NEGOCIERE de PACE !
    POLITICA inseamna doar CINISM … luarea in considerare doar a propriilor NOASTRE interese NATIONALE (cele stravechi, istorice si legale).

  10. Pe NOI, ROMANII, NU NE INTERESEAZA maidanul, decat doar taramul NOSTRU cel ISTORIC, cel RAPTUIT in mod ILEGAL de catre maidanezi in 1940, 1944 si 1991 .
    Adica, NOI (ROMANII) sa FIM in cea mai BUNA dintre POZITII de NEGOCIERE de PACE !
    POLITICA inseamna doar CINISM … luarea in considerare doar a popriilor NOASTRE interese NATIONALE (cele stravechi, istorice si legale).

  11. Care diplomatie romaneasca? Avem asa ceva? Noi nu avem decat oportunisti avizi de putere si beneficii, niste nesatui mercantili, care cand isi pierd locul caldut incep sa arunce cu pietre.

  12. Cine te mai crede după ce ,timp de 20 de ani ,ai băgat batul prin gard la urs ! Acuma vrei sa fii mediator ?.

  13. Diplomația cu diplomați? Unde vedeți diplomați cu diplomație la nivel global? Niciunii nu arata decât șantaj, amenințări și fușăreli că între clanuri la nivel înalt. Atenție: se discuta între ei dar nu se va afla secretul decât în urma unor interviuri dure peste ani, tocmai când totul e cu executare.

  14. Băi Popeasco, o sa schimbe cineva (rusi, ucraci) Transnistria conta accesului la Dunăre cand o sa-ti vezi ceafa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.