Directorul Transgaz, despre scurgerile de la Nord Stream

Pierderile de gaze pe conductele avariate Nord Stream în urma exploziilor din ultimele zile nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din import a României. Declarația îi aparține directorului general Transgaz, Ion Sterian și a fost făcută în cadrul conferinţei „Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică“.

Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din import a României. Noi, în țară, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Suntem la sfârșitul reviziilor mentenanței, în așa fel încât, începând cu 1 noiembrie, să avem toate lucrările de mentenanță finalizate și să nu mai fi necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii. (…)Suntem, față de aceeași dată a anului trecut, cu 375 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate. Practic, astăzi avem înmagazinate 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, care sunt volume suficiente pentru a trece iarna comparativ cu anii precedenți”.

Și pentru că aprovizionarea cu gaze este subiectul zilei, directorul general al Transgaz a ținut să mai precizeze și că „Transgaz se licenţiază ca trader la ANRE şi OTS-ul din Bulgaria și Grecia, pentru a avea acces la PVT-ul lor, pentru gaze de echilibrare. (…) Avem încheiat un contract cadru cu compania emirateză ADNOC, putem aduce gaze şi de acolo”.

Directorul general al Transgaz a mai afirmat că “Indiferent de situație, noi, la iarnă, nu vom avea probleme cu gazele. Doamne fereşte să nu avem vreo iarnă nucleară, dar, în condiții normale, cum au fost ultimele trei ierni, nu vor fi probleme cu livrările de gaze – nu restricție la populație, nu presiune scăzută, nu consumatori industriali deconectați.

Oricând se pot aduce gaze din zona Mării Caspice. Mai este o problemă legată de legislaţia internă din Turcia în ceea ce priveşte exportul şi tranzitul de gaze prin această ţară. În urma discuţiilor pe care le-a avut ministrul energiei, premierul, discuţii la care am participat şi eu, partea turcă a promis că, în luna octombrie, va clarifica aspectele în ceea ce privește modificarea legislației de a permitem tranzitul și importul din Turcia.

Referitor la gazele din Azerbaijan, discuțiile au fost foarte bune până acum și sunt garanții ferme că putem cumpăra gaze din Azerbaijan.

Turcia mai are o capacitate de gazeificare prin șase terminale LNG de 60 de miliarde metri cubi, din care folosește circa 25% și se poate importa LNG din orice zonă a Globului – din țările Golfului, din Statele Unite ale Americii, din nordul Africii.

La Transgaz, avem încheiat un contract cadru cu compania emirateză ADNOC,  așteptăm clarificarea legislației din Turcia, deci putem importa gaze și din Emirate dacă va fi cazul”, a mai afirmat directorul general al Transgaz“.

 

Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Are ma legatura cu North Stream, pentru ca M_Ue te va obliga sa exporti parte din productia ta si tu vei ramane cu fix pixu’. Ce seamana asta cu taica Lazar, porcurorul!

  2. “la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Suntem la sfârșitul reviziilor mentenanței” Ce legatură are mentenanța cu sabotajul? Domnul acesta are un text învățat în notata prezidențial-prim ministerială Iohannis-Ciucă, și-l repetă de fiecare dată încheind cu “ Indiferent de situație, noi, la iarnă, nu vom avea probleme cu gazele”. Numai să îndrăznim să ieșim din front ca țară să vezi ce plastelină cehească se lipește de magistrala de gaz cât ți gerul mai mare. De ce a împrăștiat fondul de bani obținut din profit ale Transgaz în acțiuni cu valoare volatilă? Sau trebuie să cumpere acțiunile un “investitor strategic” sigur la preț un pic peste nominal, acțiuni care apreciate la prețul de piață îl va transforma în Acționar majoritar al Transgaz. Spolierea averii României gen prop Fondul Proprietatea continuă până nu va mai fi nimic al românilor. Pentru aerul ce-l respirăm plătim deja miliarde așa zisă “amprentă de carbon” fiindcă-l și expirăm.
    “Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
    nu pentru patule, nu pentru pogoane,
    ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

  3. Suntem pe post de animalute de companie pentru americani. Ne guduram când le cedam resursele si incalcam legea si nu recunoaștem evidențele…de ce tac organizațiile ecologiste, de ce tac verzii când acele explozii au generat cataclisme ecologice…de ce trebuie sa fim părtași la crimele americanilor..daca sunt implicate interesele sua atunci orice crima si fărădelege orice diversiune teroristă este trecuta sub tăcere? De ce , fraților, acceptam scufundarea in epoca întunericului a frigului si foametei? Aces domn spune xa nu sunt afectate gazele pentru România? Cat este de jalnic acest pet politicianist! Nu mai vreau sa rabd pentru amerixani, am rabdat destul 33 de ani.

  4. N-am fost să văd locul cu bulbuci. De i-aș crede acum pe cei ce ne-au mințit cu covidu? Sterian, desigur, în drum spre Davos, i-a văzut.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (M Eminescu)

  5. TransGaz și Romgaz sunt pline de milițieni pensionari.
    Tata lor este Comanescu. Romgaz in loc sa-și dezvolte zăcămintele de gaze imense pe care le deține a finanțat de 15 ani lucrările acestuia. Prețul actual ridicat la gaze le permite sa-și achite datoriile bancare acumulate pentru achiziția participatiei la Exxon și construcția BRUA – conducta pe care pleacă gazele din Marea Neagră a celor de la Sterling – rebotezata Black Oil Gaz.

  6. Directorul Transgaz ne ofera dovada ca, CRIZA ENERGETICA A FOST DECLANSATA DE VIRUSUL BOLSEVIC chinez si AMPLIFICATA DE AGRESIUNEA SOVIETICA din STATUL SUVERAN Ucraina!!! In ambele situatii ILEGALII Comintern dinCOLHOZURILE BOLSEVICE europene au profitat de situatia criminala creata de Directoratele Comintern Pekin si Moscova pentru BLOCAREA TARILOR LOR, PAUPERIZAREA si DECIMAREA CETATENILOR, concomitent instituin regimuri AUTORITAR-DICTATORIALE DE TIP STALINIST!!!

  7. Aiurează prostănacul jefuitor.. Păi conductele alimentau economia germaniei, adică a europei.. de Germania intră la recesiune la falimente ale industriilor care dau de lucru mai in toată europa, evident le vei resimți,..și incă puternic,..Iar până o repară proprietarii, adică rusia și germania, trece o vreme in care nu prea ai alternative, decât promisiuni,.. greu de realizat..

  8. Oare știe populimea ce salariu are acest infractor?…De ordinul zecilor de mii de euro pe lună!…
    Servicile președintelui ordonă cine trebuie să iasă pe sticlă sau presă cu declarații liniștitoare pentru navetist!…acum e deja la sibiu, freacă menta din solar cu răvășitoarea lîngă el…

  9. Nu inteleg de ce trebuie sa importam LNG scump de trei ori decat gazul natural si Black Sea Oil avandut gazul extras din Marea Neagra Francezilor?
    Ce face ANRE, Ministerul Energiei?

    • ANRE a primit dreptul de smecher și americanii nu au dreptul sa fie trași la răspundere. Ei au creat acest haos la nivel mondial cu acest război. Pana la urma Ucraina este o tara formata din teritorii furate și nu trebuia sa se bage UE în războiul lor dar dc asa vor americanii. Cine o sa-i tragă la răspundere pe americani ca au dat gazul către Engie? NIMENI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.