Discriminare printre bugetari. Militarii, tratați mai bine decât civilii

Personalul militar va primi bani pentru munca suplimentară ce va fi depusă în 2024, în timp ce bugetarii civili vor primi doar zile libere în compensație. Această discriminare apare într-un proiect de proiect de ordonanță de urgență care conține noi măsuri de austeritate pentru anul viitor.

Bugetarii civili vor primi doar zile libere în compensație pentru munca suplimentară din week-enduri sau peste program, în timp ce bugetarii militari (armată, poliție, jandarmerie, servicii secrete) vor primi bani.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost elaborat de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de miniștri liberali, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului.

Art. III –

(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) – (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), munca suplimentară prestată în anul 2024 peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se plăteşte cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.
(4) Personalului din instituţiile de apărare şi securitate naţională care execută serviciul de luptă permanent, desfăşoară activităţi deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă i se aplică, în mod corespunzător, prevederile alin. (3).
(5) Plata majorării prevăzute la alin. (3) şi (4) se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivelul ordonatorului principal de credite.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), în cazul poliţiştilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(7) În situaţia prevăzută la alin. (3) şi (4), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, în scris, fără a se depăşi 180 de ore anual. În cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite şi cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii, precum şi cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.
(8) Condiţiile de stabilire a majorării prevăzute la alin. (3) şi (4) şi cele de încadrare în limitele stabilite la alin. (5) şi (6), precum şi activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut pentru care se acordă acest drept se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.
(9) Dispoziţiile alin. (3) – (8) nu aduc atingere prevederilor alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Minciuni!am văzut iuciu in 60 de zile!comentarii de ziariști ratați! întrebați militarii,mă!

  2. A apărut ordonanța trenuletul. Un tren baban cu 31 de vagoane/pagini. Numai de derogări de la legi! Concluzia: parlamentul trebuie desființat din moment ce guvernul se șterge la cur cu legile votate de parlament. De ce sa mai plătim parlamentarii din moment ce guvernul le încalcă! Frumoasa democrație! Parlamentarii sunt alesu de popor si guvernanții sunt numiți de Soros! Succesuri guys!

  3. Nu e niciun tratatment preferential! Daca le dau toate liberele militarilor n-are cine sa mai execute serviciul de luptă permanent ori să desfăşoare activităţi deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut. Si mai cred ca, dupa trim. I 2024, s-a si dus limita de 3% !

  4. Ma rog … bani sau zile libere … tot cam aceeasi chestie … la alegere .. Chestia e ca pe foamea asta cei mai multi se arunca la bani, iar masura nu e probabil decit o alta modalitate parsiva de a atrage personal spre armata (cine stie ce mai pregatesc dementii astia in legatura cu Rusia ? …) Si inca o intrebare : in ce consta „munca suplimentara” (??) la militari, odata ce armata e, o stiu toti, unul din locurile fruntase la taiatul frunzei la ciini ?!

  5. Trupele de mercenari sunt oricum platite degeaba. Nu ne apara nici de muste. Nu sunt buni decat de defilare si iesit pe strazi in pandemie, sa sperie babele si copiii. Romania nu mai are armata din `47.

  6. Cind Armata va lua conducerea acestei Tari, va veti ascunde, cu totii, in gaurile de sarpe, tradatorilor dementi !

  7. Armata, politia, securistii, adica pensionarii numai dezordine au facut iin tara, au impins Romania in haos. Daca au iesit pa pensie la 40 de ani nu trebuia lasati sa se amestece in economia tarii, adica sa se angajeze, sa faca firme, nepotisme, relatii. trebuia sa plece in alte tari si sa se angajeze acolo daca se credeau profesionisti… nu a avut nevoie nimeni de ei

  8. Aceste gunoaie de criminali si tradatori de militari din RO sint slugile Diavolului drogat , pedofil si criminal amerloc

  9. @Bzr – e irelevant ca n-ai vazut tu banii, mergi si cereti drepturile sau stai acasa daca ai zile de concediu, sau ti-e frica ca trimite militia militara dupa tine?

  10. @ ghro:”Să suporți cu tărie privațiunile serviciului militar” nu înseamnă să muncești cat vor ei,să te plătească cum și cât vor ei, fără drept la viață de familie,îți promit prin contract semnat totul,te stoarce la maxim,pe solde la minim,necrescute cu deceniile,iar când să ieși la pensie ești special,ai parte de 5-6 tăieri și reduceri în cascadă,de ajungi in 2 ani cu pensie cât ajutorul social!dar nu ai. viata de familie,schimba ăștia regulile după ce incepe meciul,Dinu se merită bătaia lor de joc!de aia e plin de militari peste tot!

  11. Zici de discriminare între civili și militari, ziarist de doi lei??? Profesorii iau 20% majorare și le-a aplicat legea 153/2017 in integralitate de la început, in timp ce la militari abia în 2023 s-a aplicat integral legea. Alte drepturi le sunt stabilite militarilor după nivelul salariului avut la 31.12.2009. La fel și în cazul medicilor!!! Nu ziceți nimic că ei pot face meditații fără să plătească la stat și nici de cabinetele medicale private, gunoaielor din mass-media. Voi nu vedeți că noi contribuim și până la urmă tot trebuie să plătim din buzunarul nostru la cabinete sau copiii noștri trebuie sa meargă la ore suplimentare, că nu-și fac treaba profesorii??? Gloată ordinară de scandal sunteți, nu presă…

  12. @vasilescu b.:și ziariștii nu au pensie mărită cu 50 la sută?!?sunt mai speciali ca militarii!!!ce e special să iei pensia după inflația de acum 2 ani in urmă și fără creșterea economică la civili???in 2,maxim trei ani,la inflația asta voită mare,ajunge militarul pensionat aurolac!!!

  13. Angajati va in armată
    Să nu va dati demisia după prima lună sau cateva săptămâni cum fac mulți.sau își dau demisia rapid
    Stati minim 5 ani
    Apoi comentati
    Apoi discutati

  14. Ca sa subjugi un popor dai privilegii instituțiilor de forță armată, poliție, justitie si ce or mai fi că sunt multe , treaba ca vezi doamne ramânem fara aparare este un mit nu pleacă câinele de la măcelărie, ăștia traiesc de ani de zile pe spatele oamenilor care muncesc cinstit si corect și își plătesc taxele și impozitele ca acești privilegiați sa poată beneficia de privilegii ascunse sau la vedere cum ar fi chirii platite de stat, pensie la 45 de ani mai mare decât salariul de încadrare etc, asa că în articol este corect spus discriminare între cei din institutiile de forță și restul angajaților de la stat sau privat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.