Sondaje comico-fanteziste încearcă să ne convingă că majoritatea românilor vor exploatare cu cianuri şi că premierul este apreciat în tot ce face pentru proiectul Roşia Montana. Traseul unor sondaje: comandate de Sebastian Ghiţă, efectuate de un consilier al premierului Ponta.
Un sondaj cu accente comice
Toată lumea îşi aduce aminte de disperarea propagandei portocalii din 3 perioade ale anului 2012: înaintea alegerilor locale, în perioada pre şi post referendum de demitere a lui Traian Băsescu şi înaintea alegerilor parlamentare. Pe piaţă erau aruncate săptămânal sondaje de opinie care de care cu rezultate mai năstruşnice. În fiecare sondaj, USL „scădea dramatic” cu multe procente faţă de realitate, în fiecare sondaj numărul celor care se pronunţau împotriva demiterii lui Traian Băsescu „creştea spectaculos” etc. Rezultatele reale s-au văzut la urne.
Aceeaşi disperare se constată şi acum în tabăra susţinătorilor proiectului Roşia Montana. Înregistrăm doar o singură diferenţă: o coabitare în presă între zona portocalie şi unele medii de informare care au susţinut USL sau au acţionat independent acum un an.
Exact la o zi după ce în Bucureşti s-a înregistrat cea mai mare manifestaţie de protest* din ultimii 20 de ani (ultima în 1993 organizată de PNŢCD-ul condus de Corneliu Coposu), un sondaj de opinie aruncat pe piaţă încerca să inducă în opinia publică ideea că românii sunt favorabili proiectului şi, atenţie, sunt adepţii soluţiilor propuse de premierul Victor Ponta. Numai că aşa-zisele rezultate publicate ne trimit într-o zonă a comicului din epoca „Stan şi Bran”.
Avem în sondaj trei întrebări pe aceeaşi temă, dar cu „răspunsuri” care nu bat deloc.
- 70% dintre cei chestionaţi cred că „decizia privind proiectul Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare”;
- 62% dintre cei chestionaţi „doresc ca decizia privind proiectul Roşia Montană să fie luată în urma unei dezbateri parlamentare aşa cum a solicitat premierul Victor Ponta şi nu prin asumarea Guvernului cum a cerut preşedintele Senatului, Crin Antonescu”. (Şeful PNL a declarat abia ulterior efecturării sondajului că Guvernul trebuia să dea o hotărâre privind proiectul Roşia Montana, dar ce mai contează un astfel de amănunt – n.a.) – 20% s-ar fi pronunţat pentru asumare;
- 41% dintre cei chestionaţi cred că „decizia privind proiectul minier Roşia Montana trebuie luată de Parlament” – 21% cred că guvernul ar trebui să decidă.
După cum se poate vedea, avem în premieră un sondaj în care 41% este „egal” cu 62% şi chiar cu 70%. Pentru că fondul celor trei întrebări este acelaşi. Scăpare, neglijenţă, eroare a autorilor? Nicidecum. Aşa se întâmplă când un sondaj este „făcut” în regim de urgenţă pentru a inocula ceva în opinia publică.
Rezultatele aşa-zisului sondaj mai suferă şi de o altă „eroare” de fond: când ai în Bucureşti proteste la care participă 10.000 de oameni (vârful de 15.000 s-a înregistrat duminică 15 septembrie, la o zi după publicare), când alte mii bune protestează în câteva mari centre urbane din ţară, când ştii că proiectul nu este agreat de principala minoritate etnică din ţară – cea maghiară, nu poţi obţine în mod real rezultate de 62 sau 70% care să contrazică „vocea străzii”. Doar în situaţia în care nivelul maxim de protestatari ar fi în jur de 1.000-1.500 în Bucureşti şi de doar câteva sute în provincie, iar etnicii maghiari nu ar fi împotriva protestului, un rezultat în jurul procentului de 60% ar putea deveni credibil.
Un autogol al unui consilier al premierului…
Foarte interesant este cum s-a ajuns la acest sondaj. El a fost comandat de site-ul B365, care este… al doilea site al postului România TV, care, se ştie, este condus de deputatul PSD şi prietenul premierului Sebastian Ghiţă. Sondajul a fost comandat firmei Sociopol. Aceasta a fost recent înfiinţată de Mirel Palada. Şi tot recent, Mirel Palada a fost angajat în corpul de consilieri ai… premierului Victor Ponta. Deci există o explicaţie plauzibilă a „rezultatelor” sondajului de mai sus, care a fost – zice-se – efectuat în perioada 9-12 septembrie.
Numai că, înaintea acestui sondaj, a mai existat unul, efectuat chipurile între 23 şi 26 august, comandat tot de B365 şi tot Sociopolului lui Mirel Palada. Un sondaj care a avut rolul să pregătescă opinia publică pentru „impactul” cu subiectul Roşia Montana. Şi aici avem două rezultate „interesante”:
- 68% dintre cei chestionaţi (se utilizează formularea „68% dintre români”, ceea ce nu este corect), „cred că proiectul Roşia Montana trebuie să fie promovat de autorităţi”;
- 73% dintre cei chestionaţi, întrebaţi „ce credeţi că vor face autorităţile în cazul proiectului Roşia Montană?”, răspund că „autorităţile vor promova proiectul”.
Avem două întrebări cu tentă de manipulare (ce credeţi?) care însă trebuie să sugereze că românii sunt favorabili proiectului Roşia Montană. Situaţia este identică şi la întrebările similare exploatării gazului de şist, unde, iarăşi, în „veselie”, 72% dintre cei chestionaţi sunt convinşi că autorităţile vor promova exploatarea.
Dar trecând peste procentele umflate mai mult chiar decât „gogoaşa înfuriată” de la buticurile din Mamaia, de senzaţie sunt explicaţiile date de Mirel Palada într-un mini interviu dat după publicarea acestui prim sondaj, pe 2 septembrie, site-ului pesurese.ro.
Dar iată ce spune Mirel Palada:
– explicarea „rezultatelor” sondajului: „Populaţia României este constant de partea proiectului de la Roşia Montană mai ales că este conştient de beneficiile aduce prin crearea de locuri de muncă”.
– despre protestatari: „Sunt puţini şi constanţi. Îi ştim… toate grupurile acestea de ecologişti, stângişti, anti-capitalişti, anti-mondialişti de mult sunt imotriva acestui proiect. E o mână de oameni, dar o mână de oameni vocală care evident că încearcă să atragă prozeliţi”.
– despre ce se va întâmpla în Parlament: „Părerea mea e că nu vor fi mari probleme la trecerea proiectului prin Parlament ţinând cont pe de o parte de majoritatea confortabilă şi pe de altă parte totuşi de disciplină caracteristică acestei formaţiuni USL. Este o oportunitate foarte bună a României mai ales după ce s-a renegociat contractul şi atunci şi parlamentarii se uită în sondaje, în opinia publică şi îşi dau seama că este un proiect benefic pentru ţară şi cel mai probabil vor vota în consecinţă”.
Suntem aici nu doar în faţa unei manipulări crase – „populaţia României este constant de partea proiectului” -, dar şi în faţa unui autogol de zile mari dat de şeful Sociopol: protestatarii „sunt puţini”, „e o mână de oameni”. Cei peste 10.000 de acum zile şi cei peste 15.000 din ultima duminică îl contrazic flagrant pe Palada. Să nu uităm, guvernul Boc a căzut în urma unor manifestaţii cu un vârf de maxim 5.000 de persoane în Bucureşti şi cam tot 5.000 adunaţi la nivel de provincie în ianuarie-februarie. La vremea respectivă, acelaşi Mirel Palada explica foarte corect că, la nivelul României anului 2012, o ieşire în stradă a 5.000 de persoane reprezintă o manifestaţie de mari proporţii şi care trebuie luată în seamă.
…şi încă un autogol al aceluiaşi consilier
Mutându-ne pe zona exclusiv a „politicului” şi punând cap la cap cele două sondaje, suntem în faţa a încă unui autogol şi tot de zile mari.
În primul sondaj avem următorul rezultat: „67% dintre români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită, iar 26% cred că lucrurile merg într-o direcţie bună” (am citat din B365).
Din cel de-al doilea sondaj însă aflăm că 51% dintre cei chestionaţi sunt mulţumiţi de activitatea de până acum a lui Victor Ponta în calitate de prim-ministru.
Suntem în faţa unui nonsens. Nu poate exista un astfel de procent (51% este unul destul de mare) de mulţumire faţă de activitatea unui prim-ministru în acelaşi timp cu un procent mult mai ridicat şi al celor care consideră că lucrurile merg prost în ţară.
La fel de suspecte sunt şi procentele de la „clasica” întrebare privind nivelul de încredere în politicieni. Evident, Victor Ponta este în „top”, pe locul 2 în spatele lui Mugur Isărescu (şeful BNR este de fapt un „jucător” care nu contează), dar ceea ce este interesant nu este faptul că şeful liberalilor a „ajuns” la 24%, ci că se învecinează cu un Traian Băsescu „aflat” la 23%. Or, indiferent de cât poate scadea Antonescu, este clar că niciun român nu-l vede la acelaşi nivel cu Traian Băsescu. Şi aici avem de-a face cu o „gogonată”.
Notă
* referire la primul vârf, cel de 10.000 de protestatari, din 8 septembrie a.c.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.