Doctoratul la frecvență redusă devine normalitate

Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern.

„Suplimentar, în contextul începerii anului universitar 2024 – 2025, s-a dorit şi clarificarea aspectelor ce ţin de forma de organizare a studiilor universitare de doctorat ştiinţific / profesional, inclusiv a aspectelor care vizează categoriile de studenţi doctoranzi care beneficiază de bursă în cadrul studiilor de doctorat. Conform noilor reglementări, doctoratul ştiinţific are ca finalitate producerea de cunoaştere ştiinţifică originală, relevantă internaţional, pe baza unor metode ştiinţifice şi poate fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă sau cu frecvenţă redusă”, a informat miercuri Ministerul Educaţiei.

De asemenea, s-a stabilit că doctoratul profesional, în toate domeniile, inclusiv în învăţământul universitar dual, poate fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă sau cu frecvenţă redusă.

Totodată, au fost aduse nuanţări în ceea ce priveşte accesul în cariera didactică şi de cercetare: atât doctoratul ştiinţific, cât şi doctoratul profesional constituie bază pentru cariera profesională în învăţământul superior şi cercetare.

În ordonanţă se reglementează faptul că granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul ştiinţific / profesional organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă şi nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul ştiinţific / profesional organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

„Intervenţia este generată şi de faptul că forma de organizare a studiilor universitare de doctorat, respectiv categoriile care pot beneficia de burse doctorale trebuie reglementate în mod clar înainte de efectuarea demersurilor privind fundamentarea cifrei de şcolarizare, atribuţie ce-i revine Ministerului Educaţiei. Aşa cum se cunoaşte, Ministerul Educaţiei are obligativitatea iniţierii procedurilor privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2025 – 2026, iar instituţiile de învăţământ superior au obligativitatea, potrivit Legii Învăţământului Superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, de a face publice condiţiile de admitere, în fiecare an, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea examenului de admitere”, a precizat sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. O aberatie coapta prin care toti politicienii sau cei cu diplome de carton sa isi faca un doctorat. La urma urmei, sporul de doctorat in bani este valoros. Caci un doctorat la ff.este apa de ploaie.

  2. Si la taraba in Obor cand ajung doctoratele,cate unul de caciula sa ajunga la toata lumea
    Rati ai ploii de inteligenti,asa ne trebuie

  3. Dar doctoratul la fara frecvență cu diplome de doctorand achiziționată, nu e legalizat? Sau e in curs?!

  4. Care-i problema, evident ca la Romanica merge si „doctorat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusa”!
    Iti faci Laborator de cercetare acasa si tot cercetezi si cercetezi si mai si pui piciorul de 3 ori in aia 5 ANI pe la Universitatea Spiru Haret si in final iese lucrarea de doctorat care va „revolutiona” mapamondul!
    Si iti trimite Universitatea Spiru Haret in plic parfumat Diploma de Doctorat!

  5. Rromânica o să fie primul stat eşuat manelist şi păcănit cu doctorat la şcoala ajutătoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.