Presiuni pe Tudorel Toader?

(DOCUMENT) Am aflat cine a depus plîngere împotriva lui Klaus Iohannis în 2013

Întreaga opinie publică a aşteptat cu sufletul la gură documentul pe care Tudorel Toader a spus că l-a găsit în dosarul de candidat al lui Augustin Lazăr, adică o Ordonanţă de clasare într-un dosar al lui Klaus Iohannis. După o săptămînă de amînări succesive, în care jurnaliştii au încercat să identifice dosarul respectiv, Tudorel Toader a ieşit public cu un Comunicat din care transpare cît se poate de clar ideea că, în această săptămînă, s-au făcut presiuni asupra lui să nu publice acel document! Iată fragmentul din Comunicat care se referă la acea Ordonanţă şi care trebuie să fie citit cu mare atenţie:

În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiție, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis. La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia… Toate constatările făcute prin Raportul de evaluare sunt corecte și au ca fundament, așa cum am precizat, documentele identificate în dosarul de la Ministerul Justiției. Afirmația a fost făcută în contextul elementelor prezentate la punctul 2 – Neîndeplinirea criteriilor anunțate pentru numire”.

Cu toate că Tudorel Toader subliniază că documentul la care a făcut referire în Raportul de evaluare există în dosarul de candidat al lui Augustin Lazăr de la ministerul Justiţiei, în acelaşi Comunicat, ministrul Justiţiei adaugă un pasaj care sugerează teama de a-l publica şi cere CSM să-l publice, dîndu-şi acordul personal pentru publicare:

Solicit, pe această cale, Consiliului superior al Magistraturii să confirme sau să infirme cu date şi fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În același timp, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că sunt întrunite condițiile legale pentru a face publice documentele transmise, îmi exprim acordul în acest sens.

Cunoscînd faptul că Tudorel Toader nu a arătat pînă acum că s-ar teme de ceva sau de cineva, este lesne de înţeles că acum s-a întîmplat un lucru deosebit, din moment ce, riscîndu-şi credibilitatea, nu a mai făcut public documentul despre care spune din nou că există la dosar, dar cerînd CSM-ului să decidă dacă îl va publica sau nu!

Investigaţia noastră pentru identificarea misteriosului document ne-a condus la unul dintre cei mari adversari ai lui Klaus Iohannis încă din vremea cînd era primar al Sibiului: jurnalistul Marius Albin Marinescu, cel de la care întreaga presă a primit documentele despre toate dosarele penale în care a fost anchetat Preşedintele!

Aşa am aflat că tocmai Marius Albin Marinescu este cel care a depus o plîngere penală la DNA împotriva lui Klaus Iohannis la data de 13 iunie 2013, plîngere care a ajuns în cîteva zile la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia, unde Augustin Lazăr era chiar şeful instituţiei! Cel puţin din acest punct, informaţia este conformă cu datele din Comunicatul lui Tudorel Toader, care spune că dosarul la care se referă a fost deschis de DNA, iar la data de 18 iunie 2013 a fost trimis la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia. Adică exact ceea ce ne-a spus şi Marius Albin Marinescu!

Jurnalistul Marius Albin Marinescu ne-a pus la dispoziţie şi Plîngerea penală pe care a depus-o în 13 iunie 2013 la DNA, în care-l acuză pe Klaus Iohannis de „Conflict de interese”. Merită să fie citită pentru că se referă la un subiect evitat deseori de întreaga presă: retrocedarea de către Klaus Iohannis a mai multor imobile către „Forumul Democrat German din România” (FDGR), instituţie pe care a condus-o ani de zile, şi care s-a declarat urmaşa şi moştenitoarea „Grupului Etnic German(Deutsche Volksgruppe in Rumänien), organizaţie declarată oficial ca fiind fascistă! Iată în întregime Plîngerea penală pe care Marius Albin Marinescu a depus-o la DNA împotriva lui Klaus Iohannis:

După cum se vede, în acest document sînt acuzaţii extrem de grave, care descriu cu lux de amănunte felul în care a fost retrocedat din patrimoniul Primăriei Sibiu, unde primar era Klaus Iohannis, către FDGR, organizaţie al cărui preşedinte era tot Klaus Iohannis, imobile a căror valoare este de cîteva zeci de milioane de euro!

Subiectul acesta, aşa cum mai spus, este aproape interzis în ziarele şi televiziunile din România, iar cei care au îndrăznit să-l abordeze au fost pedepsiţi prin sentinţe judecătoreşti care încălcau flagrant dreptul la liberă exprimare!

Din aceste motive, sugerăm şi teama pe care ar fi putut s-o aibă Tudorel Toader de a publica acel document din dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr! Altfel, de ce s-ar teme ditamai ministrul să publice un document care se află la ministerul Justiţiei, despre care garantează că există şi cere CSM-ului să-şi dea acordul pentru publicarea lui?

Marius Albin Marinescu este unul dintre cei care au cunoscut pe propria lui piele ce înseamnă să fii adversarul lui Klaus Iohannis şi să scrii despre relaţia FDGR – Grupul Etnic German. În legătură cu Plîngerea sa, ne-a declarat în exclusivitate: „După ce am depus la DNA plîngerea penală împotriva lui Klaus Iohannis, am aflat că aceasta a fost trimisă, într-adevăr, la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia, după care mi s-a comunicat într-o adresă primită de la Parchetul general că s-a dispus neînceperea urmăririi penale. E posibil ca dosarul deschis la plîngerea mea să fie cel la care se referă ministrul Tudorel Toader, dar CSM trebuie să publice acea Ordonanţă şi vom vedea.

Fie că este vorba despre o Ordonanţă referitoare la acest dosar sau la altul (totuşi, e prea mare coincidenţa datelor!), în mod cert subiectul acelui dosar este unul despre care cineva a decis că nu se poate vorbi în public! Nu este ministrul Tudorel Toader omul care să se teamă de orice subiect, însă, după cum se pare, acesta este unul care trezeşte teamă!

Vom vedea dacă şi la CSM cineva va face presiuni ca documentul să nu fie făcut public şi abia atunci vom înţelege mai bine dacă Tudorel Toader s-a temut de ceva sau dacă cineva l-a sfătuit să se limiteze la acel Comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Ion Spânu 1818 Articole
Author

11 Comentarii

 1. Mare vanzoleala pentru ce? Unii speculează speța in interes politic și aceștia cred ca documentul este o bombă sub scaunul lui Lazar si sub tronul lui Iohannis.O fi pus Lazar documentul la dosar sa dea bine dar nu este santaj la Iohannis cum grăiește Tăriceanu pentru a trage foloase police necinstite. Spanac ! Pentru profesor si pentru moliceanu!

  • Deci problema este la dosarul care a fost clasat.
   Acest dosar il incrimineaza grav pe Iohanis, de-aia Lazar a pus aceasta clasare in dosarul lui ca sa-i comunice lui Iohanis urmatoarele: pune-ma procuror general ca eu sunt cel care te-a scapat de puscarie!!!!

 2. ce caz complex! daca adaugi si faptul ca din cate imi aduc aminte domnul Adrian Nastase, in calitate de prim-ministru a facilitat recuperarea proprietatilor nemtesti de catre sasi ca gest de bunavointa pentru Germania, avand in vedere aderarea la UE, jocul depaseste forta lui Toader de a-i face fata!de unde s-a plecat si unde s-a ajuns!

 3. „…la data de 13 iunie 2013, plîngere care a ajuns în cîteva zile la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia, unde Tudorel Toader era chiar şeful instituţiei” – poate ati vrut sa scrieti Augustin Lazar Era seful institutiei!

 4. „Aşa am aflat că tocmai Marius Albin Marinescu este cel care a depus o plîngere penală la DNA împotriva lui Klaus Iohannis la data de 13 iunie 2013, plîngere care a ajuns în cîteva zile la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia, unde Tudorel Toader era chiar şeful instituţiei!” – Eroare!-

 5. Pentru ceea ce s-a intamplat cu …tergiversarea , apoi cu aruncarea in curtea csm de catre prof.Tudoel a faptelor lui taica lazar -E LIMPEDE ca s-au facut presiuni f.f mari asupra lui SA TACA Clasarea, se pare, nu se refera, cum isi imagineaza aborigenu roman, la un dosar- de hotie mioritica(cu cele 6 case ale nepenalului din Sibiu ! ) ci de ceva mult , mult mai grav De multe milioane de euro!Televiziunea A3 incercat sa o spuna -desi si ea , cu jumatate de gura! Ca e asa -iar articolul d-lui Spanu vrea sa confirme acest lucru – vezi tacerea SUSPECTA a ziarelor si TV urile de propaganda ale noi securitati , dar si acceptarea lui Dragnea-atotvinovatul national , ca Tudorel sa ramana in guvern-desi acesta s-a intors de la Comisia de la Venetia cu o tolba plina de critici staliniste la adresa legilor justitiei propuse de psd. Un lucru e insa f clar ROMANIA E TRATATA PESTE TOT CA O COLONIE FARA NICI UN DREPT- si acestui lucru trebuie sa i se raspunda cu …. foarte , foarte multa inteligenta! Eu sper ca prof. Tudorel sa fi actionat in acest spirit!SI TREBUIE SA II CANTARIM CU INTELEPCIUNE GESTUL!

 6. @Oana: de mult te-am suspectat ca esti o superinteligenta, dar nici chiar asa de superinteligenta incat sa nu-ti dai seama de complexitatea problemei, nu mi-am inchipuit ca esti! draguta, nu vrei sa pricepi ca domnul Toader a aruncat pisica in curtea CSM-ului privind desecretizarea dosarului, ca sa nu pateasca ce a patit istoricul Ioan Scurtu?

 7. Povestea asta se cunoaste de mai mult timp…E suficient sa cititi in Justitiarul din anii precedenti…Sigur ca din interior nu se putea hotari astfel de restuiri care anuleaza decretul regal si ar fi interesant de aflat daca s-au facut restituiri si in alte tari unde existau astfel de grupuri etnice de sorginte nazista fiind constituite din organizatii cu astfel de caracter…Daca da,unda verde a fost data prin intelegeri obscure venite de la cei mari,probabil via Berlin…Suntem prea mici pentru un razboi asa de mare,asa ca….Totusi,nu putem sa nu observam ca din ced in ce mai mult,la noi exceptiile au depasit cu mult regula,oricat s-ar stradui dom.prezident sa apere asa zisa independenta a justitiei…E de inteles sa o apere dar in primul rand de ei insasi,printr-o curatenie adecvata de bun gospodar al lucrului bine facut cum se pretinde si abia apoi sa punem punct si s-o luam de la capat…

 8. @Oana:nu il cheama Spanac,se prezinta Spanu la cine isi face timp pentru el!

 9. @Double O Seven: daca erau in 89 oameni ca dumneata, gata sa-si puna pieptul la bataie pentru procurori si sistem, nu mai cadea niciodata Ceausescu! Oare Oana ce ar fi putut pune la bataie pe-atunci?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.