Documente ”ascunse” în Dosarul Roșia Montana. ”Blat între Gabriel Resources şi statul român?”

Istoricul campaniei „Salvaţi Roşia Montană” arată o multitudine de momente când statul român nu doar că a ţinut ascunse documente din dosar, dar a şi făcut tot posibilul ca acestea să nu ajungă la public, susţin reprezentanţii Mining Watch România, într-un punct de vedere publicat, vineri, pe tema despăgubirilor pe care compania canadiană Gabriel Resources le solicită României.

„Guvernul României a emis deja primele declaraţii privind decizia aşteptată în arbitrajul Gabriel Resources vs. România. Aceste declaraţii sunt asociate unor despăgubiri estimate la 2 miliarde de dolari, pe care România ar trebui să le plătească companiei miniere.

Se pare că tribunalul arbitral a ajuns la o decizie pe care a comunicat-o deja ambelor părţi. Dacă ambele părţi sunt de acord, Decizia va fi publicată în întregime.

În caz contrar, vor fi publicate doar extrase din aceasta. Conform relatărilor media care citează surse guvernamentale, anunţul oficial este planificat pentru data de 10 februarie 2024.

În acest context, premierul Ciolacu a declarat că va face publice toate documentele care să arate cine a greşit în această speţă.

Istoricul campaniei Salvaţi Roşia Montană ne arată însă o multitudine de momente când statul român nu doar că a ţinut ascunse documente din dosar, dar a şi făcut tot posibilul ca ele să nu ajungă la public”, notează organizaţia non-guvernamentală.

Potrivit sursei citate, licenţa de exploatare a fost publicată într-o investigaţie Rise Project, nu în urma desecretizării acesteia de către statul român, iar timp de 14 ani actul oficial a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale uneia dintre cele mari afaceri româneşti.

„Licenţa a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitaţie, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitaţie, la compania privată Roşia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources)”, subliniază Mining Wtach România.

Organizaţia aminteşte şi de faptul că mass-media şi organizaţiile nonprofit au făcut public contractul de cooperare în valoare de 70 de milioane de dolari încheiat între Gabriel Resources şi Ministerul Culturii, condus la acea vreme de către Kelemen Hunor, în schimbul emiterii de avize ilegale.

Unul dintre voluntarii din cadrul organizaţiei, Roxana Pencea Brădăţan, consideră că dacă decizia privind despăgubirile cerute de Gabriel Resouces nu se va publica, „vom fi îndreptăţiţi să credem că a fost, de la bun început, un blat între Gabriel Resources şi statul român”.

„După opt ani de parcurs documente şi audiat martori, Tribunalul Arbitral va include în decizia sa toate motivele pentru care a decis un anumit cuantum al compensaţiilor.

Vrem să vedem această decizie publicată complet, nu în rezumat sau interpretată de membri ai Guvernului român, interesaţi direct să muşamalizeze implicarea şi răspunderea lor din ultimele cel puţin două decenii. Fiind o compensaţie din bugetul ţării, e normal ca fiecare cetăţean să vadă ce conţine „nota de plată” (…)

Nicio declaraţie din partea lui Ciolacu şi a apropiaţilor săi nu poate fi credibilă în aceste condiţii până nu vedem toţi, public, toate detaliile sentinţei. Ieşirile publice din această perioadă au o puternică încărcătură electorală şi au rolul de a distrage atenţia publicului de la întregul istoric încărcat de corupţie şi decizii luate împotriva interesului cetăţenilor români”, a declarat Pencea Brădăţan.

Conform reţelei Mining Watch România, în timpul perioadei de arbitraj, ONG-urile din România au depus. în total. trei puncte de vedere „amicus curiae”.

Un amicus curiae este o persoană sau organizaţie care nu este parte într-un caz, dar oferă informaţii relevante pentru acesta.

Dintre punctele de vedere depuse, două au fost acceptate (unul parţial), însă cel de-al treilea, transmis în iunie 2023, a fost respins după ce România nu a fost de acord, în ciuda solicitării făcute de către Tribunal.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că Executivul se aşteaptă ca pe data de 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană.

El a spus că este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

41 de Comentarii

  1. Statul român a fost reprezentat pe toată durata procesului, pe cale de consecință, a știut permanent despre ceea ce se întâmplă, deci, nu poate mima surprinderea.

  2. Trebuiau mai intai o cercetare serioasa, un proces penal si condamnarea vinovatilor de matrapazlacuri ( de or fi fost), urmata legal si firesc de retragerea autorizatiilor, licentelor, avizelor si altor binecuvantari acordate de stat. In cazul in care nu se vor fi descoperit infractiuni, actele emise de autoritati ramaneau valabile, contractele incheiate in considerarea acestora la fel, iar Gaby isi scotea banu ‘. Ca asa e in Apus. Chestia e ca in anii ’90 cine a avut putin tupeu, sau cativa dolari a intrat ca in branza in tara asta complet dezaxata si de necondus, dar care si-a pastrat totusi stramosescul instinct de a vinde pe nimic bunurile publice.

  3. Este clar ca vom plati noi cei multi si nu cei care au gresit.

  4. Aha, oare de ce PSD se agata de UDMR pentru alegeri și parteneriat? Nu cumva aici e secretul pentru alegerile acestui an, sau că Kelemen Hunor va da pe goarna ce știe😉?! Hai că deja e hotărâtă decizia, știau despre asta dar au croncănit pe cărări aberante că pe 10.02.2024 vor afla sentința, mincinoșii bugetari de lux din guvern și politica românească! Oare de ce ii poreclesc eu că fiind clanuri infracționale organizate politic pe mare parte din politicieni la nivel global😉?

  5. @a/Esti naiv. Cine a fost informator sau securist a intrat in afaceri banoase cu statul jegmanindu-l. Puteai s-ai tupeu cat cuprinde daca nu erai din gasca lor nu prideai nici un contract in Romania. Crezi ca acum e la fel?

  6. E o afacere a mafiei PSDnl de la început până acum unde trebuie sa plătească statul 3 mild de dolari, ciolos nu a faut decât să salveze Roșia montană de la un dezastru ecologic

  7. Hopa, apare numele ungurului Hunor. Asa-i cand bagi la ordinul securitatii lui Imre pe UDMR la guvernare.

  8. …gresit!…nu intre stat si…a fost un act de tradare in care au fost si sunt si la ora actuala implicati oficiali ai statului roman…

  9. Ce treabă aveau Ministerul Culturii și Kelemen Hunor cu avizele pentru o exploatare minieră?până la Ministerul Culturii n-a mai fost nimeni pe „traseul” afacerii?

  10. E momentul ca politica romaneasca sa scape defintiv de un Ponta,de un Kelemen Hunor si alti politicieni ‘patati’in afacerea Rosia Montana’,plus cativa SIE-isti
    Cheia afacerii se gaseste la agentul SIE Frank Timis actualmente milionar traitor la Londra În 1995, Timiș a fondat Gabriel Resources NL Australia, iar în toamna aceluiași an, compania minieră de stat română „Regia Autonomă a Cuprului din Deva” (RAC) a anunțat că caută un parteneriat cu o companie străină pentru exploatarea metalelor prețioase din steril la Roșia Montană și Gura Barza-Brad.
    In aprilie 1996, Gabriel Resources NL a avut probleme financiare cu creditorii săi, inclusiv cu National Australia Bank, iar Timiș a înființat o nouă societate după ce a plătit integral toți creditorii, Gabriel Resources Limited, înregistrată în paradisul fiscal Jersey. Contractul minier a fost redirecționat către noua companie. Timiș deținea o cotă de 80% în societatea mixtă. Agenția Română de Resurse Minerale a declarat că noul contract este defavorabil statului român, dar a fost permis de Guvern în urma unui vot parlamentar.:)))

  11. Deci si Kelemenul are miinile minjite nu numai pisideii si pdnleprele.Se refugiaza si asta in tara mama” ? Ca atitia altii ? Medvedi Nagy , nu are de comentat aici nimic ? ” Bre ciumete” ? Si ala cu ” coviltirul @qwe ?

  12. Timiș deține compania Central Europe Petroleum, care a concesionat în anul 2003 o suprafață a cărei întindere depășește 4% din suprafața totală a teritoriul României pentru a căuta zăcăminte de gaze naturale și petrol [3], precum și compania African Minerals. Companiile lui Timiș dețin în concesiune și perimetre aurifere în România, printre care și perimetrul Roșia Montană, loc unde s-ar afla cel mai mare zăcământ de aur din Europa[3].

    O altă firmă a lui Frank Timiș, International Goldfields, a concesionat și ea o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați, între orașele Deva, Lugoj și Oțelul Roșu. Împreună, suprafețele controlate de aceste firme, împreună cu ariile controlate de Gabriel Resources, firma care încearcă să exploateze aurul de la Roșia Montană, și de European Goldfields, companie care activează în județul Hunedoara, toate deținute de Timiș, totalizează 5% din teritoriul României
    Hotia in Romania dublata de coruptia politica,nu are margini

  13. Șmenarii au secrete când vând securitatea financiară a statului.Secretele de stat cuprind potlogăriile mihaialelor de top.Cine draq stabilește ce e secret și ce nu, că să știm și noi pe cine luăm de moț? Presa de investigații ce zice?

  14. Cine era la conducerea statului în 1999?Emil Constantinescu Convenția Democrată,PD,și UDMR.

  15. 1. Deci licența a fost acordată în anul 2000 de guvernul alianței CDR (PNȚCD, PNL etc.) plus PD și UDMR. Adică toată „driapta” de mai târziu. Care „driaptă” încearcă acum să-și prostească sectanții.
    Îmi amintesc cum Băsescu intervenea aproape săptămânal în favoarea derulării proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană.
    Câteva titluri din presa de atunci:
    Adevărul (29.08.2011): Preşedintele Traian Băsescu în vizită la Roşia Montană.

    DW (05.11.2011): Traian Băsescu şi Roşia Montană.

    Bursă.ro (29.08.2011): Băsescu dă unde verde pentru proiectul Roşia Montană.

    RFI România (02.01.2012): Controversa anului 2011: proiectul de la Roșia Montană

    Căutați pe YouTube: Băsescu mare sustinator Roșia Montană încă din 2011

    În acele vremuri, niciun băsist nu era activist, fiind trup și cu sufletul la nașul Băsescu. O turmă infectă care acum nu pregetă să împartă moralitatea unor morți vii (ciarli, tomlin, Leana popu, romburac, lili, Miorița, tibi1).

    2. Odată cu guvernul Ponta, a început și sarabanda protestelor. Identificând altă țintă decât genialul lor matelot, ONG-urile au căpătat vigoare, dând din zece picioare și zeci de surse de finanțare. Curat dublu standard de onoare!

    3. Banii ar trebui să-i plătească exact cei care au împiedicat proiectul (orice guvern ar pierde acest proces. E o relație comercială încălcată. Simplu). Adică ăia care băteau trotuarul cu pet-ul. Care, în definitiv, vor suporta costul despăgubirilor. Plus alții care nu au vreo vină.

  16. Pe scurt, încă o afacere SUCULENTĂ a PĂDURENILOR. PRIETENII ȘTIU DE CE !
    Iar oalele sparte le va plăti poopoolimea. Că așa e-n Coloniile Marginale Eșuate.
    Trase la edec de caracatițe masono-Se🌈ice, măRog…🤮

  17. O afacere facuta de politicieni
    prosti si corupti. De specialisti nu a avut nevoie pentru hotie si coruptie. Rosia Montana nu era o exploatatie rentabila, lupta finala era pentru terenuri si paduri. Iazurile de decantare cu cianuri un pericol la mari ploi prin deversare. Un exemplu este Rosia Poieni, un dezastru ecologic. Firma canadiana a fost alungata din Peru si Chile. De platit aceasta mizerie de cei care au semnat. Afaceri corupte precum Bechtel, Fregatele, izv. minunilor a lui Micula,ale fabricilor de lemn austriece.

  18. Mda,.. Mereu sunt complicități patriotice,. ”Statul romîn” niciodată nu are nume și prenume,..Are doar cont in bănci străine, iar situația evident e tradiție,..nu doar pentru cazul bechtel,.. sau altele petrom, sau altele tunuri la care o turmă numită popor e reprezentat de adevărații patrioți,. Care culmea sunt primii la ales și azi..

  19. Asta e un tun dat de guvernul Basescu=Boc in perioada cand salariile erau taiate cu 25%, pensiile impozitate iar TVA era marit la 25%. Tot atunci guvernul a facut un imprumut la FMI de 20 mld. euro cu o dobanda de 600 mil euri/an cu termen de rambursare de 4 ani (s=a platit 2,4 mld. euro numai dobanda). Din acea perioada a pornit sarabanda datoriei externe a Romaniei. Acum pe cei vinovati nu-i intreaba nimeni, Basescu e in bolnav iar Boc face festivaluri la Cluj.

  20. …pt aristotel…cumva, ai dreptate, dar nu ai!…tu te gandesti doar la aur si argint cand vbesti de rentabilitate…prietene, acolo, inclusiv sau mai ales in haldele de steril, de la care a plecat povestea, nu intamplator, sunt bogatii de milioane de ori mai valoroase decat cele din pestera lui ali baba!… de ce crezi ca suntem asa saraci?… adevar va spun voua, mai bine sa nu stiti, o veti lua razna!…mintile voastre nu pot pricepe cum ar arata aceasta gura de rai numita romania cu adevarati conducatori!…

  21. Aici a fodt o afacere ca la bursa, deja baietii destepti au castigat miliardele numai din tranzactii?
    Iar zacamantul nu este numai lapte si miere. Ei, aia destepti au stiut mereu ca nu se va deschide.
    Acum, se vorbeste despre perimetrul Rovina…

  22. Interesant ca la DNA nu e niciun dosar care sa investigheze aceasta afacere si nici proces in instantele romanesti. Se asteapta evident prescrierea. Cine are oare puterea sa opreasca colonia sa faca nacar o minima investigatie??

  23. marele scurs are misiunea sa mascheze prezenta si activitatea antinationala a ungurilor in stransa colaborare cu tradatori romani la sabotarea si jefuirea resurselor nationale. Si bineinteles, pe de alta parte, sa evidentieze cat mai gros posibil, superioritatea evidenta a coruptiei unguresti vizavi de coruptia romaneasca ramasa la coada vacii. Azi a ales sa faca pe prostu..

  24. Se povesteste ca: odata in presa anilor ’90 a fost un articol/e. Se spunea ca marele geolog Emil Constantinescu a vandut hartile geologice ale Romaniei. Oare datorita unei fapte atat de nobile a ajuns presedinte? Undeva in articolul actual este trecut oferirea fara licitatie a licentei de exploatare in 1999 deci pe vremea lui Constantinescu, a CDR-ului a minuntilor ministri Basescu etc. Cum acele vremuri sunt de mult apuse, sigur sunt doar mituri. Am doar o intrebare: Ce se intampla cu haraciul catre Inalta Poarta se mentine sau din nefericire va creste proportional cu scaderea populatiei din Romania?

  25. O minimă inteligență trebuia să te pună pe gînduri in acest caz.. De se știa cîte tone de aur vroiau să scoată din țară,.. și că din tona de pămînt dislocată se scotea cam 1,5 gr aur. Să poți să vezi căt loc din țară mai rămîne nesăpat, nedistrus..Plus, de vroiai și alte metale prețioase, rare, aflate evident in preajmă, trebuia să duci tot pămîntul la prelucrat in CHINA bre.. deci duceai ardealu la chinez, nu la unguri. Adică boul, cornuții corupți, care au bătut palma din partea romînă, evident au făcut-o cu alt scop. Iar nu m-aș mira ca actuala sumă măcar in parte să nu intre in buzunarele lor patriotice..

  26. „În acest context, premierul Ciolacu a declarat că va face publice toate documentele care să arate cine a greşit în această speţă.”,mai ine s-ar publica toate documentele.Punct.

  27. Erata
    „În acest context, premierul Ciolacu a declarat că va face publice toate documentele care să arate cine a greşit în această speţă.”,mai bine s-ar publica toate documentele.Punct.

  28. Statul roman mafiot impreuna cu familia SRI a folosit si foloseste in continuare „scheme” de jefuire a banului public atit cu firme straine cit cu firme romanesti.Ce va surprinde?!

  29. O afacere de genul ăsta cât și altele asemenea nu se pot face”în numele poporului” de deșeuri cu „reprezentativitate” reală sub 20%.

  30. Ia nu mai comentați, bă, pe aici! Voi nu aţi înțeles că afacerea s-a făcut la secret, cu contracte la secret, cu trădători de țară la secret şi cu viol în grup al bugetului de stat tot la secret? Ce să faci? N-ai ce să faci! E la secret! Că aşa-i democrația!

  31. @gelu: mare dreptate ai !Mai ales la ‘resurse minerale’dar si la o simpla consignatie,daca nu erai gradat la Seku,sau cu rude la Seku, nici nu pupai

  32. CINE MAI LOCUIEȘTE ÎN PERIMETRUL UNESCO -ROȘIA MONTANĂ ȘI CU CE SE OCUPĂ? A CÂȘTIGAT STATUL-PROTECTORAT DIN „UNESCO-IZAREA PERIMETRULUI?

  33. „PeeSeeDeee” și-a meritat pe de/din plin plăcuțele de înmatriculare suedeje donate.

  34. La 2 miliarde de coco ,sigur e o mînărie nu cu statul român ,ci cu cei ce-l reprezintă.Statul fiind băgat la înaintare ca o garanție a furtului legalizat .

  35. nu au ajuns la Milut, don profesor erea si el cam aerian.
    Intrebati pe unul Tender si pe sefii lui, ei cred ca au pus mana pe arhiva. Dar cine sa mai le tina socolteala hotilor din Romania, sunt asa de multi…
    Nu strainii ne-au distrus, ci cozile de topor locale alea cioplite din brazii nostrii seculari…

  36. mai e de identificat comisionarul si suma ce i se da prin contract…
    asta e modelul la Gabriel Ressources…care s-a practicat is in Ukraina…nu-i asa
    cine ia comisionul e trompetistul al mai mare…
    trebuie sa fie in scris…ca sa nu fie sarit cumva la taierea porcului

  37. Cum adica, dl Ciolacu spune ca „vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a GRESIT din partea ROMANA în acest proces.”

    Daca a GRESIT cineva, de ce nu exista un Dosar penal la DNA sau la Parchet?!!!
    CINE a musamalizat totul?!
    Statul roman a stat cu mainile in san, asteptand Decizia de a PLATI Miliarde, desi exista „documente din care reiese cine a GRESIT din partea română în acest proces.”??!!!
    Daca exista „documente din care reiese cine a GRESIT din partea română în acest proces.” inseamna ca CINE a gresit, VA PLATI!
    NU cumva sa ne pomenim ca va plati Romania din BANI PUBLICI!

  38. Prin anii 1990, diplomatul Ioan Gaf Deak, ajuns aici in Australia, pentru ca i-a construit lui Astalosh=Magureanu viloi, strabatand meleagurile, implora comunitatzile romaneshti sa se bage la afacerea cu aurul din Muntzii Apuseni. A gasit pana la urma un securici, milionar de carton, fost traficant de droguri, miliardar de carton se zice shi prin Africa=tov.Timis. Cel mana pe Ioan G.D in lupta, Securicii, khaza raii, shi altzii straini de poporul nostru? Idea este simpla pentru a face business, pentru ca numai listarea la Bursa Americana compania fantomatica a atras miliarde de $$, profitul fiind imens pe spinarea ursului nostru din padure. Dar tradarea noastra a politicienilor noshtrii tot de esentza tare khazara, trebue platita >, mai ales ca shi avocatzii lor ca shi la noi vor banii mamaligarilor la fel ca Bestcellu lor. Orice tradare cat de mica va fi platita de mamaligarii noshtrii, asha ca nu potzi sa fi indiferent, cu toate ca alogenii noshtrii zic ca este politically correct. Asta pentru ca suntem o Kolonie adevarata, un fel de Austrlitzu in libertate, ex.saracie, crime, samd. Sa multzumim eshalonului 2 de nomenclaturishti ai chibutzului PCR, desfintzat legal de Rege dupa primul atentat bolshevac bolshevic in Parlamentul Roman.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Nu va mira-tzi ca shi securiciul nostru BNR=Manoli a dosit prin UK, poate tot SUA=28 tone de aur, cifra coincide cu aurul care s-a atribuit lui Ceashka ca l-a dus in Iran. Ka ka khazarii nu e nimeni cand e vorba de Gold. Cand alogeniile astea vor trebui sa plateasca crimele shi hotziile lor???

  39. Buna!
    Cineva mai sus zicea că s-au FĂCUT
    ” matrapazlacuri”.
    E vorba de ceva mult, mult mai grav
    e vorba de trădare de țară.
    Statul român a facut….
    ,nu statul, ceva abstract ci niste bandiți au produs un JAF de proporții!
    Acestia trebuie arestați imediat si pusi sa plătească!
    Cine sa-i aresteze? Bunica?
    Un jaf ca multe altele din ultimii 33 de ani. Nimeni nu răspunde.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.