Fundaţia Culturală Roşia Montană (FCRM) apreciază iniţiativa Ministerului Economiei de a desecretiza parte din contractele şi documentaţia aferentă proiectului minier Roşia Montană. Într-un stat democratic, accesul nelimitat la informaţii cu privire la un proiect industrial care afectează generaţii trebuie să fie regula şi nu excepţia.
FCRM constată că există încă cel puţin trei documente care nu sunt accesibile publicului.
Astfel, în primul document postat pe site-ul ministerului, „Contract de societate 1997″ (pentru înfiinţarea EURO GOLD RESOURCES SA – 11.06.1997), la pagina a doua se menţionează sub denumirea de AGREEMENT un contract încheiat între Gabriel Resources (GR) şi Regia Autonomă a Cuprului Deva (Regie), la data de 04.09.1995, alături de un act adiţional nr. 1 încheiat la 17.10.1996 şi actul adiţional nr. 2 încheiat la 01.04.1997 între aceleaşi părţi.
În acelaşi paragraf se face referire la o licitaţie la care au participat ambele entităţi şi în urma căreia s-a încheiat acest Agreement.
Aceste documente sunt chiar primele acte încheiate de statul român cu Gabriel Resources în legătură cu proiectul Roşia Montană, şi sunt încă secrete.
Toate aceste acte, inclusiv cele referitoare la licitaţia menţionată, sunt de interes public în cel puţin aceeaşi măsură în care sunt şi documentele desecretizate de Ministerul Economiei, prin urmare, ar trebui să aibă aceleaşi caracter public.
Mai mult, reamintim faptul că licenţa minieră pentru proiectul Roşia Montană, împreună cu documentaţia aferentă, este încă inaccesibilă opiniei publice, fiind secretizată de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Fundaţia Culturală Roşia Montană reiterează solicitarea adresată autorităţilor statului român de a face publice toate documentele referitoare la proiectul minier Roşia Montană. Credem că cetăţenii României merită şi trebuie să fie corect şi complet informaţi cu privire la implicaţiile şi consecinţele unui proiect minier de lungă durată, cu efecte grave asupra oamenilor, mediului şi patrimoniului cultural al României
Pentru detalii suplimentare îl puteţi contacta pe Sorin Jurca, Vicepreşedinte FCRM, tel. 0745.516.520 sau sjurca@fcrm.ro
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.