Doi ambasadori la o dublă lansare de carte despre cele două fețe ale Holocaustului

Astăzi, la ora 13:00, la Scena Arena din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, Editura Curtea Veche Publishing și Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” a programat o dublă lansare de carte despre cele două fețe ale Holocaustului: „Jurnal de ghetou” de Miriam Korber-Bercovici și „Jurnal.1934-1944” de Alfred Rosenberg. Alături de invitați vor vorbi și E.S. Samar Tamash, Ambasadoarea Israelului în România, și E.S. Hans G. Klemm, Ambasadorul S.U.A în România.

În prima parte a evenimentului va fi prezentat „Jurnal de ghetou” de Miriam Korber-Bercovic. Născută în Câmpulung Moldovenesc, Miriam Korber-Bercovici a avut primul contact dur cu regimul Antonescu în septembrie 1940, când a fost exclusă din învățământul de stat, pe baza legilor rasiale. În octombrie 1941 este deportată în Transnistria şi ajunge în ghetoul din Djurin. Supravieţuind acestui „timp blestemat“, se întoarce în România, studiază medicina şi lucrează în mai multe spitale din Bucureşti. După pensionare, a lucrat la serviciul de asistență la domiciliu al Comunităţii Evreilor din România şi, ca medic, la școala Lauder. Jurnalul său este o mărturie despre acele timpuri îngrozitoare — o descriere a jafului, a foametei, a frigului şi a sărăciei, a incertitudinii permanente şi a dezumanizării, a deznădejdii şi a fricii pe care le-a îndurat. Tragismul acestor mărturisiri personale le transformă într-un document de interes public.

Alături de autoare, la eveniment vor mai vorbi E.S. Samar Tamash și Ana Bărbulescu.

În cea de-a doua parte, va fi evocată cealaltă față a Holocaustului, prin „Jurnal.1934-1944” de Alfred Rosenberg, unul dintre cei mai longevivi lideri ai naţional-socialismului şi o persoană foarte apropiată de Hitler.

„În 2015, la 70 de ani de la terminarea celei de a doua conflagraţii mondiale, jurnalul lui Alfred Rosenberg, ideologul de frunte al național-socialismului, a văzut, pentru prima oară lumina tiparului, simultan în trei limbi de largă circulaţie: germană, engleză și franceză. Astăzi, după numai doi ani, Jurnalul este oferit specialiștilor și publicului larg din România. Acesta a rămas fidel partidului nazist şi crezului său politic până la sfârşit. Din jurnal reiese că Rosenberg a fost un pion important în relaţia dintre Hitler și România. Dar informațiile lui nu erau întotdeauna suficient de pertinente, de reale, de sigure. Dacă Germania nazistă a pierdut revanșa cu istoria, și nu avea cum să nu o piardă, Alfred Rosenberg, cel puțin în relația cu România, deși a crezut că face politică de mare anvergură, s-a aflat la momentul potrivit în locul… nepotrivit!”, ne spune Alexandru Florian, director al Institutului Național pentru Studierea Holocasutului în România „Elie Wiesel”, care a prefațat volumul. Vor vorbi, de semenea, E.S. Hans G. Klem, Andrei Muraru și Cristian Pîrvulescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.