Donald Trump, comis-voiajor al industriei armamentului

„Unul dintre lucrurile foarte importante este că premierul Japoniei va achiziționa cantități masive de echipament militar. E vorba despre o mulțime de locuri de muncă și despre securitatea Japoniei“, a spus președintele Donald Trump luni, în ultima zi a vizitei sale în Japonia. Este declarația care caracterizează bine discuțiile avute cu premierul Shinzo Abe, unele însă neîncununate de succesul scontat de liderul de la Casa Albă.

„Având în vedere că situația din Coreea de Nord devine tot mai gravă, că mediul de securitate din Asia-Pacific este tot mai dur, cred că trebuie să îmbunătățim capabilitățile defensive ale Japoniei, atât calitativ, cât și cantitativ“, a spus Abe.

Guvernul nipon a anunțat că va achiziționa avioane F-35 produse de Lockheed Martin și interceptori antirachetă produși de Raytheon. Însă aceste contracte fuseseră deja anunțate și, spre dezamăgirea lui Donald Trump, premierul Japoniei nu a încheiat unele noi.

„Timp de multe decenii, Japonia a fost cea care a câștigat. Știți asta. Acum, relația noastră comercială cu Japonia nu este corectă și nu este deschisă“, i-a transmis Trump lui Abe, nemulțumit de deficitul comercial de 69 de miliarde de dolari al SUA, în relația cu Japonia. Și pentru că nu a reușit intermedierea unor noi contracte militare, președintele SUA a încercat să forțeze mâna Japoniei în domeniul civil. „Încercați să vă construiți mașinile în SUA în loc să le aduceți cu vaporul. Este nepoliticos să va cer asta?“, a spus Trump.

Însă nici de data aceasta președintele nu a avut succes – singurul contract despre care a vorbit Abe (un miliard de dolari pentru o uzină de componente auto în SUA) nu se ridică la un nivel mare și fusese anunțat de ceva vreme.

Donald Trump a plecat din Japonia nu cu ce a vrut, ci cu ce a putut, scrie agenția Bloomberg. Marți, el se va afla în Coreea de Sud, acolo unde amenințarea nord-coreeană poate fi o pârghie bună pentru a convinge guvernul de la Seul să cumpere interceptori SM-3 sau sisteme Patriot (ambele produse de Raytheon).

Apare însă o problemă: guvernul sud-coreean a anunțat că va discuta la nivel militar cu China despre rolul sistemelor antirachetă instalate recent de armata SUA în țară. Trump va merge și la Beijing, pe 8 și 9 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Este foarte trist ca SUA promoveaza cu obstinatie astfel de afaceri…sigur banul nu are miros…dar parca te-ai astepta ca la potentialul lor sa poti cumpara si altceva decat productie militara…
    Poate ca vizita in China va mai schimba ceva in paradigma asta….

  2. Corupta armata americana,de altfel ca toate armatele ce aduc victime si groaza,trebe bine hranite.De aceea vand astia mijloace de ucidere,sa fie platiti si imbuibati cat mai bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.